Oana Pellea, Radu Gabrea şi Traian Băsescu, la premiera filmului „De ce eu?”
https://www.ziarulmetropolis.ro/oana-pellea-radu-gabrea-si-traian-basescu-la-premiera-filmului-de-ce-eu/

Regizorul Tudor Giurgiu a declarat, luni seară, la premiera de gală a lungmetrajului „De ce eu?”, că, în urmă cu 13 ani, procurorul Cristian Panait primea spre studiu dosarul „Lele”, afirmând că se bucură pentru că filmul este lansat „respectând cumva cronologia unor întâmplări şi evenimente”.

Un articol de Petre Ivan|24 februarie 2015

La premiera de gală a thrillerului politic, care a avut loc luni seară, la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, au participat şi fostul preşedinte Traian Băsescu, alături de soţia sa, Maria Băsescu, fostul ministru al Culturii Kelemen Hunor, membrul CSM Cristian Dănileţ, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, judecătorul CCR Daniel Morar, fostul deputat Sever Voinescu, dar şi vedete din industria filmului, precum actriţa Oana Pellea şi regizorul Radu Gabrea, alături de echipa lungmetrajului „De ce eu?”.

De asemenea, potrivit lui Tudor Giurgiu, în sala de cinema de la Palatul Naţional al Copiilor s-au aflat fostul procuror Alexandru Lele, dar şi mătuşa procurorului Cristian Panait, Eleni Dumitru.

Scenariul „De ce eu?”, scris de Loredana Novak şi Tudor Giurgiu, este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui procuror din Oradea, Alexandru Lele, şi al presiunilor exercitate asupra sa.

Tudor Giurgiu a precizat, înainte de eveniment, că România are o deficienţă în ceea ce priveşte vizionarea filmelor, având în vedere că nu există nicio sală de proiecţie civilizată.

Căutând diferite opţiuni, am ajuns la Palatul Copiilor, a trebuit să venim cu foarte mult echipament după noi. Mi-aş dori ca actualul guvern, guvernele care vor veni să se ocupe şi de această problemă, pentru că ne simţim umiliţi în propria ţară, pentru că am rezolvat cazul Operetei, s-a renovat Teatrul Naţional, poate că ar fi cazul să găsim nişte bani să modernizăm, să digitalizăm cele 25-30 de săli de cinema care mai pot fi salvate. Oamenii ne scriu, vor să ne vadă filmele, dar nu prea au unde să le vadă – Tudor Giurgiu.

de ce eu

Tudor Giurgiu

El a adăugat că, în centrele comerciale, „este un capitalism dur şi deloc protectiv cu filmele româneşti”.

Înainte de începerea proiecţiei, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că a venit la acest eveniment pentru că a fost invitat, precizând că nu a mai văzut un film „de dinainte de a-şi începe mandatul”.

Proiecţia filmului „De ce eu?” a fost oprită pentru mai multe minute din cauza unor probleme tehnice, fostul preşedinte Traian Băsescu rămânând în loja cinema-ului până la rezolvarea acestora. La finalul evenimentului, Tudor Giurgiu şi-a prezentat scuzele pentru „debutul nefericit al filmului”, precizând că s-a întrebat „de ce eu?”, dar că „nu l-a sabotat nimeni, cu asta lucrăm, cu asta defilăm”.

Sala a aplaudat preţ de câteva minute filmul lui Tudor Giurgiu, fostul preşedinte Traian Băsescu ridicându-se în picioare. Tudor Giurgiu a ţinut să mulţumească şi jurnaliştilor care au scris despre cazul procurorului Cristian Panait, afirmând că numele ziariştilor este trecut pe genericul lungmetrajului.

„De ce eu?” a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin 2015. Thrillerul politic a atras atenţia presei internaţionale la Berlinală, unde a rulat cu casa închisă.

Foto: De ce eu?, Tudor Giurgiu – cinemagia

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.