Oana Pellea

n. 29 ianuarie 1962, București
A studiat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, actualul UNATC și a terminat studiile în promoția 1984, la clasa prof. Sanda Manu.

În perioada 1984–1987 a fost actriţă la Teatrul din Piatra Neamţ.

A jucat la Teatrul Bulandra din 1987 până în 1999 şi a participat la numeroase turnee din America de Nord, America de Sud, Japonia şi Europa.

Din 1999, Oana Pellea este liber profesionistă.

Performanţele sale notabile au inclus, printre altele, rolurile Maşei din Trei surori a lui Cehov, a lui Lucius din “Iulius Cezar” de W Shakespeare — pentru care i-a fost acordat Premiul Criticii Internaţionale pentru „Cea mai bună actriţă”.

Alte roluri de scenă importante au inclus: Julieta din Mefisto a lui Klaus Mann, Catarina din producţia lui Mihai Măniuţiu, Îmblânzirea Scorpiei după Shakespeare şi Drussila din Caligula a lui Albert Camus, Timpul din Poveste de iarnă a lui Shakespeare, în regia Alex. Darie şi altele.

 

Peste 30 de roluri importante în teatru şi 20 în film.

La 13 mai 2009, a primit Marele Premiu al Festivalul Comediei Românești “FestCO”, ediția a VII-ea pentru “Cel Mai Bun Spectacol” cu piesa “Buzunarul cu Pâine” de Matei Vișniec, traducerea Virgil Tănase(TEATRUL METROPOLIS). Titlul piesei în franceză este “Du pain plein les poches”.

 

Roluri – TEATRUL METROPOLIS:

« BUZUNARUL CU PÂINE » de Matei Visniec

« VOCEA UMANA » de De JEAN COCTEAU, regia SANDA MANU

 

Premii şi distincţii

2007 Actriţa Anului, premiul Cosmopolitan

2007 Femeia Anului (Cultură), Premiul Avantaje

2001 Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă

2001 Premiul pentru carieră internaţională de excelenţă acordat de Fundaţia Culturală Română

1998 Premiul Festivalului de Film MEDIAFEST pentru cea mai bună actriţă

1997 Premiul Festivalului Internaţional de Film THE GOLDEN EAGLE (Batumi, Georgia) pentru cea mai bună actriţă (în rolul principal din Stare de fapt în regia lui Stere Gulea)

1996 Premiul special al juriului pentru rolul principal din Stare de fapt la Fastivalul de Film de la Geneva

1996 The Golden Plate – premiul Festivalului de Film Politic, San Marino, pentru rolul principal din Stare de fapt

1996 Premiul UCIN pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal (Stare de fapt în regia lui Stere Gulea)

1996 Cea mai bună actriţă a anului – premiu acordat de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru pentru rolurile: Masha (Trei surori de A. P. Cehov), Lucius (Julius Caesar de William Shakespeare) şi Maria (Woyzeck de Georg Büchner)

1996 Awarded de the International Association of Theatre Critics

1994 Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal (Julietta din Mephisto, după Klaus Mann)

1993 Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal (din filmul Vânătoarea de vulpi, în regia lui Stere Gulea).

 

Biografie

Academia Română i-a acordat Oanei Pellea premiul Aristizza Romanescu pentru cariera teatrală și cinematografică – 16 decembrie 2010

Oana Pellea a primit de două ori titlul de cea mai bună actriță de teatru din România.

Este fiica Domnicăi Mihaela, născută Policrat, și a actorului român, Amza Pellea (7 aprilie 1931 — 12 decembrie 1983).

Joacă în limbile română, franceză, italiană și engleză.

Actrița a studiat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, actualul UNATC și a terminat studiile în promoția 1984, la clasa prof. Sanda Manu. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Adrian Păduraru și Claudiu Istodor. Din clasa lui Olga Tudorache, colegii săi au fost Carmen Tănase, Bogdan Gheorghiu, Carmen Ciorcilă, Marina Procopie, Radu Duda, Mihai Verbițchi, Patricia Grigoriu și Dan Bădărău.

Activitate

În perioada 1984–1987 a fost actriță la Teatrul din Piatra Neamț. A jucat la Teatrul Bulandra din 1987 până în 1999 și a participat la numeroase turnee din America de Nord, America de Sud, Japonia și Europa. Din 1999, Oana Pellea este liber profesionistă. Performanțele sale notabile au inclus, printre altele, rolurile Mașei din Trei surori a lui Cehov, a lui Lucius din “Iulius Cezar” de W. Shakespeare — pentru care i-a fost acordat Premiul Criticii Internaționale pentru „Cea mai bună actriță”. Alte roluri importante în teatru: Julieta din Mefisto a lui Klaus Mann, Catarina din producția lui Mihai Măniuțiu, Îmblânzirea Scorpiei după Shakespeare și Drussila din Caligula a lui Albert Camus, Timpul din Poveste de iarnă a lui Shakespeare, în regia lui Aleaxandru Darie. Cariera Oanei pellea cuprinde peste 30 de roluri importante în teatru și 20 în film.

Oana Pellea a câștigat de două ori premiul Uniunii Oamenilor de Teatru din România (UNITER) pentru cea mai bună actriță și i s-a acordat premiul Fundației Culturale Române pentru Carieră Internațională Remarcabilă. Munca sa cinematografică a inclus “Unde la Soare e frig” al lui Bogdan Dreyer, la fel ca și filmele regizate de Alexandru Tatos, Dan Pița și Stere Gulea,Ion Popescu Gopo. Oana Pellea a primit numeroase premii internaționale pentru rolul principal din Stare de fapt, regia Stere Gulea, inclusiv premiile pentru Cea mai bună Actriță la Festivalul de Film de la Geneva, premiul Orașului Geneva, premiul la Festivalul Filmului Politic de la San Marino și la Festivalul Internațional de Film “Vulturul de Aur” din Batumi, Georgia.

În 2006 a jucat alături de Clive Owen în filmul “Children of men”, în regia lui Alfonso Cuaron, produs la studiourilor Universal Picture. Acest film a fost realizat în întregime la Londra și a fost nominalizat pentru premiile Oscar la 3 categorii.

În 2007 a fost distribuită în producția britanică “I really hate my job”, regia Oliver Parker.

În 2007 a fost distribuită în producția americană “Fire and Ice”, regia Jean-Christophe Comar (“Pitof”).

Este prezentă, într-un rol important, în distribuția filmului “Biblioteque Pascal”, în regia Szabolcs Hajdu

Oana Pellea joacă în româna, franceza, engleza și italiana, participând la numeroase producții internaționale, inclusiv producția româno-franceză “Ioana d’Arc-Extrase dintr-un dosar” și producția teatrală francezo-canadiană, în regia lui Marc Doré Mă tot duc, aici alături de Sandu Gruia.

Oana Pellea a avut onoarea de a reprezenta România la mai multe festivaluri internaționale de teatru inclusiv la festivalul anual al Uniunii Teatrelor Europene, Festivalul Klang Bogen de la Viena, Festivalul Internațional Francofon din Franța și Festivalul Americilor din Canada. Face parte din Jurii internaționale de film.

În stagiunea 2008-2009, joacă la teatrul Bulandra în spectacolul “Scaunele”, la Teatrul Foarte Mic în spectacolul “Mă tot duc” și la teatrul Metropolis în “Buzunarul cu pâine”.

La 13 mai 2009, Oana Pellea a primit Marele Premiu al Festivalul Comediei Românești “FestCO”, ediția a VII-ea pentru “Cel Mai Bun Spectacol” cu piesa “Buzunarul cu Pâine” de Matei Vișniec, traducere Virgil Tănase. Titlul piesei în franceză este “Du pain plein les poches”.

În iunie 2009 a apărut prima carte semnată Oana Pellea la editura Humanitas: “Jurnal 2003-2009”.

“Jurnal 2003-2009” devine Cartea cea mai bine vândută a Editurii Humanitas cu peste 15.000 de exemplare cumpărate în mai puțin de trei luni (august 2009), iar în octombie (același an) “Jurnalul” ajunge la un tiraj record de 22.000 de exemplare

2010 martie, Oana Pellea revine pe scena Teatrului Bulandra cu rolul Tanti Roz din Oscar și Tanti Roz de Eric-Emmanuel Schmidt

2011 noiembrie Vocea Umana de Jean Cocteau in regia Sanda Manu.

Filmografie selectivă

 • 2008: Biblioteque Pascal, regia Szabolcz Hajdu
 • 2007: Cu un pas înainte, regia Bogdan Tiberiu Dumitrescu
 • 2007: Fire and Ice, regina Rimini, regia Pitof
 • 2007: I Really Hate My Job, regia Oliver Parker, Rita
 • 2006: Children of Men, regia Alfonso Cuaron, Marichka
 • 2005: Păcatele Evei, regia Adrian Batista
 • 2006: Fehér tenyér, Mom: aka White Palms (International: English title)
 • 2004: Camera ascunsă, Pusi: aka Never Enough (International: English title)
 • 2003: Haute tension, Alex’s Mother: aka Switchblade Romance (International: English title) (UK: DVD box title) aka High Tension (USA)
 • 1996: Stare de fapt: aka State of Things
 • 1994: Nostradamus, Landlady: aka Nostradamus – Prophezeiungen des Schreckens (Germany)
 • 1993: Vulpe – vânător :aka Fox: Hunter (International: English title: informal literal title)
 • 1991: Unde la soare e frig (1991) :aka Da, wo die Sonne kalt ist (Germany: alternative title) aka Where It Is Cold in the Sun (International: English title: informal literal title)
 • 1990: Cine are dreptate? (1990) :aka Who Is Right?
 • 1989: With Love, Rita (TV)
 • 1984: Acasă :aka Home
 • 1984: Mann mit dem Ring im Ohr, Der
 • 1983: Faleze de nisip :aka Sand Cliffs
 • 1982: Concurs :aka The Contest

 

Distribuie

Artisti Romani

Lasa un comentariu

Trimite
 • Twitter

  @ZMetropolis


 • Ziarul Metropolis, editat de Teatrul Metropolis din Bucuresti, va prezinta zilnic cele mai interesante stiri culturale din teatru, film, carte, arte vizuale si muzica. Va tinem la curent cu cele mai noi informatii culturale, prin interviuri cu personalitati, reportaje si dezbateri. Organizam concursuri cu bilete la teatru si la film si cu premii in carti.