Oare Shakespeare a avut un fiu?
https://www.ziarulmetropolis.ro/oare-shakespeare-a-avut-un-fiu/

Joi, 4 martie, începând cu ora 18.00, Editura Pandora M şi British Council România îi invită pe iubitorii de literatură la un dialog online ce are în centru romanul „Hamnet” de Maggie O’Farrell, cartea anului 2020.

Un articol de Liliana Matei|3 martie 2021

Un dialog despre Anglia elisabetană, despre farmecul ficțiunii istorice, despre tentația de a interpreta „Hamnet” drept un roman care așază în prim-plan un personaj feminin remarcabil și, mai ales, despre felul în care marele William Shakespeare, la peste patru secole de la dispariție, continuă să intre în scenă și să „bântuie” operele scriitorilor contemporani.

La evenimentul transmis live pe paginile de Facebook ANANSI. World Fiction, Editura Trei, British Council România, Cărturești și Radio România Cultural vor lua parte: Nigel Bellingham, directorul British Council România, scriitorul și jurnalistul cultural Marius Constantinescu și criticul de arte performative și jurnalista culturală Oana Stoica; moderatoare: Laura Câlțea, Blogul unei cititoare de cursă lungă.

Publicat în Marea Britanie în primăvara anului 2020 și tradus în limba română în cadrul colecției ANANSI. World Fiction, „Hamnet” a devenit, în doar câteva săptămâni de la apariție, una dintre cele mai îndrăgite cărți în rândul cititorilor români, dovadă stând numărul impresionant de recenzii: „Extraordinar de bine scris, fără asperități în trecerile de la un plan narativ la altul, profund zguduitor, acordând spațiu atât recreării unei epoci, cât și interiorității personajelor” (Nicoleta Munteanu, ALECART), „Una dintre cele mai tandre povești care au putut fi imaginate în timpurile noastre, despre oameni din alte timpuri și viețile lor complicate” (Alina Purcaru), „O scriitură inimitabilă şi un Shakespeare reinventat” (Constantin Piștea, citeștemă.ro).

Cartea lui Maggie O’Farrell, apărută în limba română în traducerea Mihaelei Buruiană, spune o poveste care îl are în centru pe unicul fiu al lui Shakespeare, un portret plin de lumină al căsniciei și o portretizare de neuitat a unui băiat care a fost uitat de toată lumea, dar al cărui nume a dat titlul celei mai celebre piese de teatru din toate vremurile.

În doar câteva luni de la publicarea în Marea Britanie, romanul a fost tradus în peste 30 de limbi și inclus în 15 topuri internaționale ale celor mai bune cărți ale anului trecut.

Maggie O‘Farrell (n. 1972) este autoarea a opt romane și a unui volum de memorii. În lista premiilor cu care au fost recompensate cărțile sale amintim prestigioasele Betty Trask Award (pentru romanul After You’d Gone), Somerset Maugham Award (pentru romanul The Distance Between Us) și Costa Book Award (pentru romanul The Hand that First Held Mine). Cărțile ei sunt traduse în peste 30 de limbi. Trăiește la Edinburgh, alături de soțul ei, scriitorul William Sutcliffe, și de cei trei copii ai lor.

28
/03
/14

Luni, 31 martie, de ora 19.00, vă aşteptăm în librăria Humanitas de la Cişmigiu la o întâlnire cu Victor Ieronim Stoichiţă, profesor al Universităţii din Fribourg. În dezbatere, "Efectul Sherlock Holmes.Trei intrigi cinematografice", cel mai recent titlu apărut în seria de autor Victor Ieronim Stoichiţă la editura Humanitas.

28
/03
/14

Editura Allfa iniţiază un proiect nou în cadrul colecţiei sale de literatură Strada Ficţiunii: „Lista lui Alex. Ştefănescu“. Proiectul își propune promovarea scriitorilor români contemporani în galeria de onoare a unei colecții cu o vastă panoplie de autori contemporani, proveniți de pe toate continentele lumii.

27
/03
/14

Astăzi, 27 martie, de la ora 17.00, la Librăria Bastilia din Bucureşti, va avea loc lansarea romanului Apa neagră de Nicolae Stan, apărut recent la Editura Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală. Invitaţi, alături de autor: Dan Silviu Boerescu şi Nicolae Iliescu.

20
/03
/14

În week-end, în cadrul ediției din această primăvară a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount, organizatorii le propun vizitatorilor o serie de evenimente: de la dezbateri care au ca public-țintă pe iubitorii de literatură, la lansări de carte dedicate celor interesați de cărțile de popularizare.

20
/03
/14

Miercuri, 26 martie, la ora 18.00, la Clubul Ţăranului, va avea loc lansarea volumului Sebastian, ceilalţi şi-un câine, romanul de debut al jurnalistului Mihai Radu - Polirom, „Ego. Proză”. Anul acesta se împlinesc 10 ani de când Editura Polirom a lansat colecţia „Ego. Proză”, coordonată de Lucian Dan Teodorovici.

20
/03
/14

Romancierul japonez Haruki Murakami va publica în luna aprilie un volum de nuvele, prima sa lucrare aparţinând acestui gen literar din ultimii nouă ani. În Japonia şi nu numai, orice carte semnată de Murakami ajunge bestseller.

17
/03
/14

La Godot-Café, pe Blănari, la numărul 14, s-a desfășurat un prânz cu cărți în mijlocul săptămânii. S-au prezentat, în context, colecțiile de primăvară-vară ale editurilor Humanitas și Humanitas Fiction. Printre acestea, Djuvara, Patapievici, Pleșu, Cărtărescu, Kundera, Baricco, Llosa, Sabato, Vonnegut, Anais Nïn sau Ezra Pounde.

06
/03
/14

Considerată drept una dintre cele mai importante lucrări despre istoria gîndirii politice medievale, Cele două corpuri ale regelui de Ernst H. Kantorowicz este cel mai nou titlu apărut în colecţia „Historia” a Editurii Polirom, în traducerea lui Andrei Sălăvăstru, cu o prefaţă semnată de William Chester Jordan şi postfaţă de Alexandru Florin Platon disponibil şi în format electronic.