Obiecte zburătoare neidentificate
https://www.ziarulmetropolis.ro/obiecte-zburatoare-neidentificate/

„UFO” (OZN – dar pe englezeşte) se joacă la Teatrul Naţional din Bucureşti, în regia lui Bobi Pricop. Un spectacol cu: Ada Galeş, Istvan Teglas, Ciprian Nicula, Mihai Călin, Raluca Aprodu, Medeea Marinescu şi Ion Caramitru.

Un articol de Andrei Crăciun|24 Septembrie 2017

UFO (spectacol foarte complex, la care au lucrat mulți oameni) este, totuși, la bază un text scris de Ivan Vyrypaev, un rus cu succes internațional.

Și ce s-a gândit acest Vyrypaev? Povestea – rețineți cuvântul, căci e important! – e așa: ia să facă el un film despre oameni care s-au întâlnit cu extratereștri.

Până la urmă n-a mai făcut un film de cinema, dar a ieșit textul acestei piese. Bun și el, veți spune, și nu veți greși prea mult.

Adevărul e că nu e așa grozav textul lui Vyrypaev (bine, dacă vă place Coelho, o să îl găsiți genial), dar spectacolul e salvat de actori și de montarea spectaculoasă (e ca și cum ați vedea teatrul 3D – ceva rar în țara noastră). UFO este, mai ales, futurist.

Istvan Teglas

Iată despre ce e vorba: vedem, într-o serie de monologuri, experiențele acestor oameni care vor să ne comunice câte ceva despre ce înțeleg ei din viață (nu are importanță dacă într-adevăr s-au întâlnit sau nu cu extratereștri, cum Vyrypaev insistă să aflăm).

Emily Wenser (bine jucată de Ada Galeș, o actriță lângă care e prudent să lași un semn de exclamare, căci promite enorm) este o tânără din Australia, pasionată de yoga și dezamăgită de viața ei sexuală (aflată la început). Întâlnindu-se cu forma de viață extraterestră, s-a simțit în siguranță.

Artiom Gusev (Istvan Teglas – foarte, foarte, foarte bun acest actor care n-are niciun deceniu de când a învățat limba română, dar a reușit să ajungă la niște performanțe rare chiar și pentru nativi) – rus, aciuat pe la Hong Kong. Face jocuri pe calculator și fumează hașiș. Întâlnindu-se cu chestia aia, a simțit că în lume se face liniște (e prea mult zgomot în lume).

Nick Scott (Ciprian Nicula, tânără speranță care deja a confirmat) – s-a întâlnit cu ei pe când îmbrățișa un copac. Atunci a văzut că el viața toată e lumină.

Robert Evans (Mihai Călin – habar n-aveți voi cât talent are acest actor și la ce maturitate a ajuns) – a ajuns, săracul, antrenor de antreprenori. În cadrul întâlnirii cu cei de dincolo de noi a ajuns la convingerea că necunoașterea e cunoaștere. S-a simțit iar copil și a început să plângă. După mine, acesta e cel mai bun monolog, și datorită lui Vyrypaev, și datorită lui Călin.

Mihai Călin

Jennifer Davies (Raluca Aprodu, frumoasa actriță are o prestație foarte solidă) – fostă adolescentă trash, descoperă, întâlnindu-i, că ea și universul sunt una.

Joanna Harris (Medeea Marinescu, ireproșabilă, salvează textul) – trăiește ceva înălțător pe când se afla în Peru, creștină, mamă a trei copii, nu prea are timp de întâlniri cu extratereștri (pentru că e plin de platitudini motivaționale, monologul pare lung, dacă nu infinit, dar Medeea Marinescu îl face îndurabil).

Viktor Rezenghevici (Ion Caramitru joacă un posibil oligarh rus, dar, de fapt, e tot un diriginte și ne dă explicații) – personaj complex, aproape cehovian. El încheie seara și te pune pe gânduri.

De ce să mergeți să vedeți UFO: oricât de ciudat ar suna pentru un spectacol de teatru – pentru efectele, să le spunem așa, speciale (ce se întâmplă cu personajul din Hong Kong e demn de orice proiecție la cel mai modern mall).

Dacă însă nu vă place teatrul așa…

UFO (spectacol foarte complex, la care au lucrat mulți oameni) este, totuși, la bază un text scris de Ivan Vyrypaev, un rus cu succes internațional.

Foto: TNB20
/03
/18

S-au împlinit în această lună 91 de ani de la nașterea lui Gabriel Garcia Marquez, ocazie cu care vă propunem să pornim pe urmele scriitorului de Nobel, prin câteva din multele orașe care l-au găzduit.

20
/03
/18

Miercuri, 28 martie, de la ora 18.00, în cadrul librăriei Librarium TNB va avea loc lansarea primului număr din acest an al revistei Scena.ro, care aniversează10 ani de existență. Lansarea are loc cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului.

20
/03
/18

Nici mare, dar nici minor – îl aprecia G. Călinescu într-o cronică din 1932, pentru ca, în „Istoria literaturii“ din 1941, să găsească strălucita formulă: „El nu-i niciodată aşa de liric încât să fie mare, niciodată atât de facil încât să nu fie poet“. Autorul cunoscutelor „Balade vesele şi triste”, George Topîrceanu, contemporan cu Arghezi, Blaga şi Barbu, s-a născut la 20 martie 1886, la Bucureşti, în familia unui cojocar.

20
/03
/18

Documentarul „Licu, o poveste românească”, regizat de Ana Dumitrescu, câştigătorul marelui premiu la Festivalul Dok Leipzig 2017, va avea premiera naţională la finalul acestei săptămâni, la Festivalul Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World România. Inclus în secţiunea „Trecutul prezent”, filmul va fi prezentat în cadrul festivalului pe 23 și 25 martie.

19
/03
/18

 În ziua în care Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat muzicii clasice, împlinește 21 ani de existență, violonistul Alexandru Tomescu va cânta la ParkLake Shopping Center din București, într-un eveniment din cadrul campaniei “Ascultă 5 minute de muzică clasică”. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 24 martie, de la ora 18.00.

19
/03
/18

BIEFF 2018 aduce la București "Jeannette, the Childhood of Joan of Arc", cel mai recent lungmetraj al legendarului Bruno Dumont, unul dintre cei mai provocatori regizori ai ultimelor decenii. Cea de-a opta ediție a BIEFF va avea loc între 26 martie și 1 aprilie 2018, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco.

19
/03
/18

În această seară, de la ora 19,00, se inauguează Casa Artelor "Dinu Lipatti" din Bucureşti. Noul centru cultural este situat chiar în casa în care artistul a trăit şi a creat, pe bulevardul Lascăr Catargiu nr. 12. Clădirea, care a fost închiriată de Primăria Municipiului Bucureşti şi va fi introdusă în circuitul cultural al Capitalei, va găzdui festivaluri, concerte şi manifestări cultural - educative. Astăzi se împlinesc 101 ani de la nașterea lui Dinu Lipatti, considerat a fi cel mai important pianist român.

18
/03
/18

Sărbătorile Pascale și luna aprilie aduc motivație, soare, energie pozitivă, dăruire, ținute colorate și vesele, planuri pentru vacanță şi cȃte şi mai cȃte. La Bounty Fair #33, Ediția de Florii și Paști, vei găsi un tȃrg care reuneşte aproximativ 60 de artişti romȃni și creații lucrate manual, cu design propriu.

17
/03
/18

Centrul Ceh continuă proiecţiile Fiction Tuesdays, un nou program de proiecţii de film. Marţea aceasta, 20 martie, de la ora 20:00, va fi proiectată comedia polițistă „Dinner for Adele”, în regia lui Oldrich Lipský.

17
/03
/18

La cea de-a 70-a aniversare a Institutului Internațional de Teatru (ITI), pentru a sublinia aspectul transcultural și internațional al teatrului și al ITI, Consiliul Executiv ITI a selectat cinci personalităţi (câte una pentru fiecare regiune UNESCO: Africa, America, țările arabe, Asia și Europa) pentru a scrie un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului – 27 martie.

Page 1 of 69312345...102030...Last »