Obiecte zburătoare neidentificate
https://www.ziarulmetropolis.ro/obiecte-zburatoare-neidentificate/

„UFO” (OZN – dar pe englezeşte) se joacă la Teatrul Naţional din Bucureşti, în regia lui Bobi Pricop. Un spectacol cu: Ada Galeş, Istvan Teglas, Ciprian Nicula, Mihai Călin, Raluca Aprodu, Medeea Marinescu şi Ion Caramitru.

Un articol de Andrei Crăciun|24 Septembrie 2017

UFO (spectacol foarte complex, la care au lucrat mulți oameni) este, totuși, la bază un text scris de Ivan Vyrypaev, un rus cu succes internațional.

Și ce s-a gândit acest Vyrypaev? Povestea – rețineți cuvântul, căci e important! – e așa: ia să facă el un film despre oameni care s-au întâlnit cu extratereștri.

Până la urmă n-a mai făcut un film de cinema, dar a ieșit textul acestei piese. Bun și el, veți spune, și nu veți greși prea mult.

Adevărul e că nu e așa grozav textul lui Vyrypaev (bine, dacă vă place Coelho, o să îl găsiți genial), dar spectacolul e salvat de actori și de montarea spectaculoasă (e ca și cum ați vedea teatrul 3D – ceva rar în țara noastră). UFO este, mai ales, futurist.

Istvan Teglas

Iată despre ce e vorba: vedem, într-o serie de monologuri, experiențele acestor oameni care vor să ne comunice câte ceva despre ce înțeleg ei din viață (nu are importanță dacă într-adevăr s-au întâlnit sau nu cu extratereștri, cum Vyrypaev insistă să aflăm).

Emily Wenser (bine jucată de Ada Galeș, o actriță lângă care e prudent să lași un semn de exclamare, căci promite enorm) este o tânără din Australia, pasionată de yoga și dezamăgită de viața ei sexuală (aflată la început). Întâlnindu-se cu forma de viață extraterestră, s-a simțit în siguranță.

Artiom Gusev (Istvan Teglas – foarte, foarte, foarte bun acest actor care n-are niciun deceniu de când a învățat limba română, dar a reușit să ajungă la niște performanțe rare chiar și pentru nativi) – rus, aciuat pe la Hong Kong. Face jocuri pe calculator și fumează hașiș. Întâlnindu-se cu chestia aia, a simțit că în lume se face liniște (e prea mult zgomot în lume).

Nick Scott (Ciprian Nicula, tânără speranță care deja a confirmat) – s-a întâlnit cu ei pe când îmbrățișa un copac. Atunci a văzut că el viața toată e lumină.

Robert Evans (Mihai Călin – habar n-aveți voi cât talent are acest actor și la ce maturitate a ajuns) – a ajuns, săracul, antrenor de antreprenori. În cadrul întâlnirii cu cei de dincolo de noi a ajuns la convingerea că necunoașterea e cunoaștere. S-a simțit iar copil și a început să plângă. După mine, acesta e cel mai bun monolog, și datorită lui Vyrypaev, și datorită lui Călin.

Mihai Călin

Jennifer Davies (Raluca Aprodu, frumoasa actriță are o prestație foarte solidă) – fostă adolescentă trash, descoperă, întâlnindu-i, că ea și universul sunt una.

Joanna Harris (Medeea Marinescu, ireproșabilă, salvează textul) – trăiește ceva înălțător pe când se afla în Peru, creștină, mamă a trei copii, nu prea are timp de întâlniri cu extratereștri (pentru că e plin de platitudini motivaționale, monologul pare lung, dacă nu infinit, dar Medeea Marinescu îl face îndurabil).

Viktor Rezenghevici (Ion Caramitru joacă un posibil oligarh rus, dar, de fapt, e tot un diriginte și ne dă explicații) – personaj complex, aproape cehovian. El încheie seara și te pune pe gânduri.

De ce să mergeți să vedeți UFO: oricât de ciudat ar suna pentru un spectacol de teatru – pentru efectele, să le spunem așa, speciale (ce se întâmplă cu personajul din Hong Kong e demn de orice proiecție la cel mai modern mall).

Dacă însă nu vă place teatrul așa…

UFO (spectacol foarte complex, la care au lucrat mulți oameni) este, totuși, la bază un text scris de Ivan Vyrypaev, un rus cu succes internațional.

Foto: TNB18
/01
/19

Proaspăt apărut, al cincilea DVD din excelenta colecție Sahia Vintage, coordonată de cercetătoarea Adina Brădeanu în cadrul unui proiect al Asociației One World Romania, prezintă și discută, sub titlul „Efemere”, câteva filme comandate în diferite perioade Studiului Sahia de diverse instituții ale statului comunist.

18
/01
/19

Acum sunt o fetiță mare, chiar dacă mă cred uneori „lup marin”. Lupul marin, în caz că nu știați, este un animal de casă care are misiunea de a salva viețuitoarele din apele sărate ale mărilor și oceanelor. De câteva zile mă tot pregătesc să-mi fac bagajele să merg în Italia, la frățiorul meu bolnav. Sunt foarte fericită că-mi pot lua cu mine toate jucăriile și că voi zbura cu avionul. Pentru că nu am mai zburat cu avionul niciodată, recunosc că sunt emoționată.

18
/01
/19

Dacă mi-ar fi spus cineva la jumătatea lui noiembrie, când l-am luat de mânuță pe Toma și ne-am dus să ne întâlnim cu primarul orașului Măgurele pentru a discuta despre o implicare totală a locuitorilor și instituțiilor în cazul Mirunei - o fetiță de 2 ani și jumătate din localitate, diagnosticată cu leucemie -, că în mai puțin de o lună și jumătate doctorii de la Marie Currie îmi vor spune, fără menajamente: "Copilul dvs are cancer", l-aș fi trimis cu trotineta la balamuc.

18
/01
/19

Pe vremuri, asta însemnând acum câteva săptămâni, ori de câte ori își făcea tata timp să se joace cu noi - reușea cam greu să se desprindă de știrile politice sau de îndeletnicirile lui de pe facebook - mă întrebam de ce mă încearcă sentimente atât de diferite față de părinți. Dacă mama nu-și permitea o secundă pentru ea dedicându-se total nouă, tata abia dacă se îndura să ne alerge seara un pic în jurul mesei, prefăcându-se că este căpcăun.

18
/01
/19

Spectacolul „Moș Nichifor”, după povestea Moș Nichifor Coțcariul de Ion Creangă, în regia lui Alexandru Dabija, va avea premiera la Teatrul ACT pe 23, 24 și 25 ianuarie, de la ora 19:30, avându-i în distribuție pe Marcel Iureș și Ruxandra Maniu.

17
/01
/19

TURISM CULTURAL. Iordania e cu mult mai mult decât deșertul Wadi Rum și Petra, minunea din deșert, binecunoscute de altfel călătorilor români. Vă propunem altceva.

16
/01
/19

Romanul autobiografic „Promisiunea zorilor” de Romain Gary (traducere din franceză și note de Daniel Nicolescu) a fost publicat la editura Humanitas Fiction, în anul 2018.

16
/01
/19

Editura Litera anunță peste 700 lansări editoriale noi în 2019 și vă propune să notați în agendă cărțile-eveniment peste care nu trebuie să treceți fără a le fi citit anul acesta.

16
/01
/19

Seară specială la Teatrelli, cu intrare liberă: Constantin Bălăceanu-Stolnici și Adrian Majuru invită publicul la o dezbatere care marchează împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române.

15
/01
/19

Incluse în proiectul Viitorului Memoriei, o platformă dedicată memoriei Holocaustului în România, filmele documentare realizate, fără patos, de Olga Ștefan înregistrează mărturiile prețioase ale mai multor supraviețuitori ai persecuțiilor împotriva evreilor. O formă de amintire necesară și inevitabil fragmentată.

15
/01
/19

După cum veți afla de pe această pagină, sunt un băiețel de doi ani, diagnosticat după Crăciun cu neuroblastom* (cancer – cu metastaze multiple). Știu că asta sună un pic înfricoșător, dar câtă vreme există speranțe, rămân încrezător. Iată, am reușit și o rimă, mi se mai întâmplă...

Page 1 of 77012345...102030...Last »