Obiecte zburătoare neidentificate
https://www.ziarulmetropolis.ro/obiecte-zburatoare-neidentificate/

„UFO” (OZN – dar pe englezeşte) se joacă la Teatrul Naţional din Bucureşti, în regia lui Bobi Pricop. Un spectacol cu: Ada Galeş, Istvan Teglas, Ciprian Nicula, Mihai Călin, Raluca Aprodu, Medeea Marinescu şi Ion Caramitru.

Un articol de Andrei Crăciun|24 Septembrie 2017

UFO (spectacol foarte complex, la care au lucrat mulți oameni) este, totuși, la bază un text scris de Ivan Vyrypaev, un rus cu succes internațional.

Și ce s-a gândit acest Vyrypaev? Povestea – rețineți cuvântul, căci e important! – e așa: ia să facă el un film despre oameni care s-au întâlnit cu extratereștri.

Până la urmă n-a mai făcut un film de cinema, dar a ieșit textul acestei piese. Bun și el, veți spune, și nu veți greși prea mult.

Adevărul e că nu e așa grozav textul lui Vyrypaev (bine, dacă vă place Coelho, o să îl găsiți genial), dar spectacolul e salvat de actori și de montarea spectaculoasă (e ca și cum ați vedea teatrul 3D – ceva rar în țara noastră). UFO este, mai ales, futurist.

Istvan Teglas

Iată despre ce e vorba: vedem, într-o serie de monologuri, experiențele acestor oameni care vor să ne comunice câte ceva despre ce înțeleg ei din viață (nu are importanță dacă într-adevăr s-au întâlnit sau nu cu extratereștri, cum Vyrypaev insistă să aflăm).

Emily Wenser (bine jucată de Ada Galeș, o actriță lângă care e prudent să lași un semn de exclamare, căci promite enorm) este o tânără din Australia, pasionată de yoga și dezamăgită de viața ei sexuală (aflată la început). Întâlnindu-se cu forma de viață extraterestră, s-a simțit în siguranță.

Artiom Gusev (Istvan Teglas – foarte, foarte, foarte bun acest actor care n-are niciun deceniu de când a învățat limba română, dar a reușit să ajungă la niște performanțe rare chiar și pentru nativi) – rus, aciuat pe la Hong Kong. Face jocuri pe calculator și fumează hașiș. Întâlnindu-se cu chestia aia, a simțit că în lume se face liniște (e prea mult zgomot în lume).

Nick Scott (Ciprian Nicula, tânără speranță care deja a confirmat) – s-a întâlnit cu ei pe când îmbrățișa un copac. Atunci a văzut că el viața toată e lumină.

Robert Evans (Mihai Călin – habar n-aveți voi cât talent are acest actor și la ce maturitate a ajuns) – a ajuns, săracul, antrenor de antreprenori. În cadrul întâlnirii cu cei de dincolo de noi a ajuns la convingerea că necunoașterea e cunoaștere. S-a simțit iar copil și a început să plângă. După mine, acesta e cel mai bun monolog, și datorită lui Vyrypaev, și datorită lui Călin.

Mihai Călin

Jennifer Davies (Raluca Aprodu, frumoasa actriță are o prestație foarte solidă) – fostă adolescentă trash, descoperă, întâlnindu-i, că ea și universul sunt una.

Joanna Harris (Medeea Marinescu, ireproșabilă, salvează textul) – trăiește ceva înălțător pe când se afla în Peru, creștină, mamă a trei copii, nu prea are timp de întâlniri cu extratereștri (pentru că e plin de platitudini motivaționale, monologul pare lung, dacă nu infinit, dar Medeea Marinescu îl face îndurabil).

Viktor Rezenghevici (Ion Caramitru joacă un posibil oligarh rus, dar, de fapt, e tot un diriginte și ne dă explicații) – personaj complex, aproape cehovian. El încheie seara și te pune pe gânduri.

De ce să mergeți să vedeți UFO: oricât de ciudat ar suna pentru un spectacol de teatru – pentru efectele, să le spunem așa, speciale (ce se întâmplă cu personajul din Hong Kong e demn de orice proiecție la cel mai modern mall).

Dacă însă nu vă place teatrul așa…

UFO (spectacol foarte complex, la care au lucrat mulți oameni) este, totuși, la bază un text scris de Ivan Vyrypaev, un rus cu succes internațional.

Foto: TNB18
/10
/17

Personalități din lumea culturală românească au transmis mesaje emoționante la moartea actriței Olga Tudorache,. "Doamna Olga, ... Vă iubesc. Mulțumesc. Dumnezeu să vă țină sufletul în palma Lui!", a scris Oana Pellea pe pagina sa de facebook. "În semn de omagiu, Sala Mare a Teatrului Metropolis se va numi Sala Olga Tudorache”, a anunțat, la rândul său, directorul acestei instituții, George Ivașcu.

18
/10
/17

Doamna teatrului românesc, Olga Tudorache, s-a stins din viață, noaptea trecută, la vârsta de 88 de ani. Marea actriţă fusese internată în spital în ultimele zile, iar starea sănătăţii sale s-a înrăutăţit considerabil săptămâna trecută.

17
/10
/17

Marele câștigător al Trofeului Transilvania cu „Stockholm”, Rodrigo Sorogoyen, revine cu un thriller pe muchie de cuțit despre doi polițiști ale căror acțiuni devin la fel de suspecte precum cele ale criminalului în serie pe care îl urmăresc. „Dumnezeu să ne ierte”, filmul care a închis ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film Transilvania, va ajunge în cinematografele din România din 27 octombrie.

16
/10
/17

M-am întors de la Iași, de la cel mai mare festival de literatură și traducere din partea noastră de Europă, cu un voluminos bagaj de amintiri și cu un la fel de voluminos bagaj de cărți. O săptămână mai târziu, amintirile se împletesc în mintea mea cu fragmentele literare. Las aici un scurt colaj.

16
/10
/17

Un studiu realizat în Marea Britanie, cu ajutorul a 3 milioane de participanți, a relevat faptul că oamenii care aveau tendințe de a fi psihopați preferă muzica rap sau heavy metal. Potrivit studiului, melodiile cel mai puțin psihopatice aparțin genului clasic și jazz-ului...

16
/10
/17

Primul nou spectacol al stagiunii de toamnă la Teatrul LUNI: ”Scara Pisicii”, de Thuróczy Katalin, pe 17 & 18 octombrie, în prezența autoarei. Totul începe într-un bar, unde se și termină, pentru că cineva moare și acesta e în general semn clar de final.

16
/10
/17

Un moment special al programului de manifestări culturale oferite publicului în cadrul Festivalului Naţional de Teatru îl va reprezenta dialogul public organizat pe scena Ateneului Român, ce va reuni două personalităţi de prima mărime ale lumii artistice contemporane, doi oameni care trăiesc de mai bine de 50 de ani cu, din şi prin teatru, aducându-şi – fiecare în felul său – contribuţii esenţiale la dezvoltarea artei scenice.

16
/10
/17

"Şi negru şi alb şi gri", de la Teatrul "Metropolis", "Soldatul de ciocolată" de la Teatrul "Odeon" şi "Don Juan" de la Teatrul de Comedie, toate din Bucureşti, sunt cele trei spectacole care au primit cele mai multe nominalizări, dar şi cele mai multe premii la ediţia a 29-a a Festivalului Naţional de Comedie, organizat de Teatrul Dramatic "Fani Tardini".

Page 1 of 65712345...102030...Last »