Obiecte zburătoare neidentificate
https://www.ziarulmetropolis.ro/obiecte-zburatoare-neidentificate/

„UFO” (OZN – dar pe englezeşte) se joacă la Teatrul Naţional din Bucureşti, în regia lui Bobi Pricop. Un spectacol cu: Ada Galeş, Istvan Teglas, Ciprian Nicula, Mihai Călin, Raluca Aprodu, Medeea Marinescu şi Ion Caramitru.

Un articol de Andrei Crăciun|24 septembrie 2017

UFO (spectacol foarte complex, la care au lucrat mulți oameni) este, totuși, la bază un text scris de Ivan Vyrypaev, un rus cu succes internațional.

Și ce s-a gândit acest Vyrypaev? Povestea – rețineți cuvântul, căci e important! – e așa: ia să facă el un film despre oameni care s-au întâlnit cu extratereștri.

Până la urmă n-a mai făcut un film de cinema, dar a ieșit textul acestei piese. Bun și el, veți spune, și nu veți greși prea mult.

Adevărul e că nu e așa grozav textul lui Vyrypaev (bine, dacă vă place Coelho, o să îl găsiți genial), dar spectacolul e salvat de actori și de montarea spectaculoasă (e ca și cum ați vedea teatrul 3D – ceva rar în țara noastră). UFO este, mai ales, futurist.

Istvan Teglas

Iată despre ce e vorba: vedem, într-o serie de monologuri, experiențele acestor oameni care vor să ne comunice câte ceva despre ce înțeleg ei din viață (nu are importanță dacă într-adevăr s-au întâlnit sau nu cu extratereștri, cum Vyrypaev insistă să aflăm).

Emily Wenser (bine jucată de Ada Galeș, o actriță lângă care e prudent să lași un semn de exclamare, căci promite enorm) este o tânără din Australia, pasionată de yoga și dezamăgită de viața ei sexuală (aflată la început). Întâlnindu-se cu forma de viață extraterestră, s-a simțit în siguranță.

Artiom Gusev (Istvan Teglas – foarte, foarte, foarte bun acest actor care n-are niciun deceniu de când a învățat limba română, dar a reușit să ajungă la niște performanțe rare chiar și pentru nativi) – rus, aciuat pe la Hong Kong. Face jocuri pe calculator și fumează hașiș. Întâlnindu-se cu chestia aia, a simțit că în lume se face liniște (e prea mult zgomot în lume).

Nick Scott (Ciprian Nicula, tânără speranță care deja a confirmat) – s-a întâlnit cu ei pe când îmbrățișa un copac. Atunci a văzut că el viața toată e lumină.

Robert Evans (Mihai Călin – habar n-aveți voi cât talent are acest actor și la ce maturitate a ajuns) – a ajuns, săracul, antrenor de antreprenori. În cadrul întâlnirii cu cei de dincolo de noi a ajuns la convingerea că necunoașterea e cunoaștere. S-a simțit iar copil și a început să plângă. După mine, acesta e cel mai bun monolog, și datorită lui Vyrypaev, și datorită lui Călin.

Mihai Călin

Jennifer Davies (Raluca Aprodu, frumoasa actriță are o prestație foarte solidă) – fostă adolescentă trash, descoperă, întâlnindu-i, că ea și universul sunt una.

Joanna Harris (Medeea Marinescu, ireproșabilă, salvează textul) – trăiește ceva înălțător pe când se afla în Peru, creștină, mamă a trei copii, nu prea are timp de întâlniri cu extratereștri (pentru că e plin de platitudini motivaționale, monologul pare lung, dacă nu infinit, dar Medeea Marinescu îl face îndurabil).

Viktor Rezenghevici (Ion Caramitru joacă un posibil oligarh rus, dar, de fapt, e tot un diriginte și ne dă explicații) – personaj complex, aproape cehovian. El încheie seara și te pune pe gânduri.

De ce să mergeți să vedeți UFO: oricât de ciudat ar suna pentru un spectacol de teatru – pentru efectele, să le spunem așa, speciale (ce se întâmplă cu personajul din Hong Kong e demn de orice proiecție la cel mai modern mall).

Dacă însă nu vă place teatrul așa…

UFO (spectacol foarte complex, la care au lucrat mulți oameni) este, totuși, la bază un text scris de Ivan Vyrypaev, un rus cu succes internațional.

Foto: TNB



05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".