Octav Chelaru, premiat pentru cel mai bun film românesc la Timishort
https://www.ziarulmetropolis.ro/octav-chelaru-premiat-pentru-cel-mai-bun-film-romanesc-la-timishort/

Festivalul Internaţional de Film Timishort a încheiat cele patru zile pline de filme scurte cu o ceremonie de premiere a regizorilor celor mai bune scurtmetraje. Weekendul acesta, peste 2000 de cinefili au umplut rândurile Cinematografului Timiş, dar şi pe cele din AMBASADA sau sala 2 a Teatrului Naţional Timişoara. Decernarea trofeelor a avut loc duminică, 18 octombrie la Cinema Timiş în prezenţa a peste 500 de spectatori.

Un articol de Petre Ivan|20 octombrie 2015

Juriul a urmărit peste 100 de scurtmetraje și a decis care sunt filmele câștigătoare din cadrul competiției naționale, internaționale și Videorama – secțiunea filmelor experimentale.

Cel mai bun film internațional a fost ales de artista Danielle de Picciotto, regizorul Andrew Brand și actrița Diana Cavalotti.

If you leave me now de Maria Eriksson (Suedia), a fost scurtmetrajul de care juriul s-a îndrăgostit datorită felului în care arăta cât de puternică și distructivă este dragostea.

Regizorul a reușit să determine publicul să empatizeze cu fiecare personaj, în pofida sentimentului ciudat și inconforabil care domina proiecția. Mențiunea specială a juriului a fost acordată scurtmetrajului The Jacket de Patrick Vollrath (Germania).

Trofeul pentru cel mai bun film românesc a fost înmânat de regizorul Uli M Schueppel, Mihai Mitrică, fondatorul Anim’est și de către editorul de film Eugen Kelemen.

Premiul a mers la Octav Chelaru pentru filmul timishortAcesta a fost apreciat pentru că a dezvoltat o poveste emoționantă prin evidențierea unor probleme existențiale profunde folosind un limbaj cinematic precis.

Scurtmetrajul Sfârșit de Dorian Boguță a fost de aseamena foarte remarcat și a primit mențiune specială.

Aceeași echipă de juriu a desemnat și câștigătorul Videorama – competitia scurtmetrajelor experimentale. Douwe Dijkstra (Olanda) a primit premiul Videorama pentru filmul Supporting Film.

El a impresionat prin maniera comică și sinceră prin care sărbătorește arta cinematografiei. Totodata juriul a ales scurtmetrajul și datorită relevanței pe care o are în contextul campaniei Vrem ultimul cinema! realizată de Timishort și Electronic Resistance.

Campania dorește tragerea unui semnal de alarmă privitor la situația cinematografelor din Timișoara și este o inițiativă pentru a salva ultimul cinematograf cu tradiție din oraș. De aseamena, juriul a atribuit și două mențiuni speciale pentru Reflecția Puterii de Mihai Grecu (România) și pentru Blindly de Joanne van der Weg (Olanda).

Foto: Câștigătorii Timishort  , Octav Chelaru – www.timishort.ro

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.