„Oda a la alegria”. MONDIALUL Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/oda-a-la-alegria-mondialul-metropolis/

Aveţi în faţa ochilor un extraordinar omagiu video* adus fotbalului, ca să nu zic unul dintre cele mai frumoase. Aşa că nu zic, dar adaug că emoţia vă va copleşi (iubitele vor toarce, soţiile vor suspina, mâţele vor lăcrima etc), mai ales la a doua şi la a treia vizionare, indiferent ce echipă naţională / partid politic susţineţi în aceste zile tulburi

Un articol de Pantacruel|28 iunie 2018

Un montaj care începe cu golul calificării Argentinei în optimile de finală, pe Oda Bucuriei, simfonia lui Ludwig și continuă cu explozia de fericire revărsată pe străzi, farmacii, cinematografe(!) sau piețe, din Barcelona până-n epicentrul Buenos Aires, în acel minut magic ’86 (pentru cunoscători: anul în care Argentina cucerea pentru ultima dată titlul mondial), pe ușor recognoscibilul Por Una Cabeza, tangoul din „Parfum de femeie”, în fundal.

Încercați să ascultați și comentariul (comentatorii sud-americani sunt mai toți niște poeți de geniu nedescoperiți încă), chiar dacă nu înțelegeți cuvintele. Face cât un întreg Mondial (re)povestit nepoților.

(* video oferit de Adriana Nica, prin intermediul amicului ei argentinian Quios Kito)

Și nu uitați, Argentina (da, m-ați prins, țin cu echipa lui Maradona și Messi! mi-am botezat băiețelul Diego, vai de capul lui!, am schimbat chiar și numele pisicii, din Negruța în Roșuța, după autorul golului izbăvitor cu Nigeria. Așa mi-a fost scris, pesemne…) joacă sâmbătă, 30 iunie, de la ora 17.00, pentru un loc în sferturile de finală ale Mondialului din Rusia, împotriva Franței lui Griezmann, Mbappe, Pogba, Kante, Dembele și „altele’.

La urma urmei și a acestei însemnări, vorba (aproximativă) a lui J.L.B., avem de urmărit, din patru în patru ani, o Cupă Mondială. Altfel am muri de plictiseală.

Foto: Suporteri argentinieni, Argentina – Nigeria, Maradona, Mondialul Metropolis – facebook, fifa.com

17
/07
/18

“Unu-i meșter mondial / Kylian MBAPPE / A scos Franța la un dans / Pe Champs-Élysées...” (ultima strofă) / Ce-a fost mai greu, Mondialul rusesc, a trecut. Urmează o vară fierbinte cu seri lungi și șprițuri reci, în cinstea epigramistului Păstorel, cel care a inpsirat și această poezioară, de 14 strofe, în formă continuată.

13
/07
/18

N-au mai rămas multe ore până la meciul pentru medalia de bronz: Belgia – Anglia (astăzi, de la ora 17.00). Și dacă unor concetățeni din urbea sa Mondialul din Rusia li s-a părut unul lung și plictisitor, domnul Spirache funţionar la prefectură, personaj compus din familie, slujbă şi cumsecădenie, iubitor de Premier League și susținător pătimaș al echipei lui Harry Kane,  Trippier și Dele Alli, nu împărtășește pe deplin această impresie.

05
/07
/18

Când am început eu să bat mingea pe maidan, cel mai mare jucător al lumii era Pele. Până și televiziunea română a dat meciul lui de retragere, cel dintre NY Cosmos și Santos. Am învățat ce înseamnă să centrezi cu efect maxim, cu exteriorul, cu cele mai mici trei degețele ale piciorului, dintr-un filmuleț demonstrativ cu același Edson Arantes do Nascimento.

04
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Au muncit pe brânci / RADAMEL a suspinat / Și-au rămas doar cinci... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

03
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Suceau babaroase / LUKAKU a dat mai mare / Și-au rămas tot șase... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

02
/07
/18

Ca să nu-l mai fure somnu' și-n "optimile" din seara asta, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)