“Oda a la alegria”. MONDIALUL Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/oda-a-la-alegria-mondialul-metropolis/

Aveţi în faţa ochilor un extraordinar omagiu video* adus fotbalului, ca să nu zic unul dintre cele mai frumoase. Aşa că nu zic, dar adaug că emoţia vă va copleşi (iubitele vor toarce, soţiile vor suspina, mâţele vor lăcrima etc), mai ales la a doua şi la a treia vizionare, indiferent ce echipă naţională / partid politic susţineţi în aceste zile tulburi

Un articol de Pantacruel|28 iunie 2018

Un montaj care începe cu golul calificării Argentinei în optimile de finală, pe Oda Bucuriei, simfonia lui Ludwig și continuă cu explozia de fericire revărsată pe străzi, farmacii, cinematografe(!) sau piețe, din Barcelona până-n epicentrul Buenos Aires, în acel minut magic ’86 (pentru cunoscători: anul în care Argentina cucerea pentru ultima dată titlul mondial), pe ușor recognoscibilul Por Una Cabeza, tangoul din “Parfum de femeie”, în fundal.

Încercați să ascultați și comentariul (comentatorii sud-americani sunt mai toți niște poeți de geniu nedescoperiți încă), chiar dacă nu înțelegeți cuvintele. Face cât un întreg Mondial (re)povestit nepoților.

(* video oferit de Adriana Nica, prin intermediul amicului ei argentinian Quios Kito)

Și nu uitați, Argentina (da, m-ați prins, țin cu echipa lui Maradona și Messi! mi-am botezat băiețelul Diego, vai de capul lui!, am schimbat chiar și numele pisicii, din Negruța în Roșuța, după autorul golului izbăvitor cu Nigeria. Așa mi-a fost scris, pesemne…) joacă sâmbătă, 30 iunie, de la ora 17.00, pentru un loc în sferturile de finală ale Mondialului din Rusia, împotriva Franței lui Griezmann, Mbappe, Pogba, Kante, Dembele și “altele’.

La urma urmei și a acestei însemnări, vorba (aproximativă) a lui J.L.B., avem de urmărit, din patru în patru ani, o Cupă Mondială. Altfel am muri de plictiseală.

Foto: Suporteri argentinieni, Argentina – Nigeria, Maradona, Mondialul Metropolis – facebook, fifa.com

30
/06
/18

Ceea ce veți vedea în imaginile următoare sunt doar niște suporteri înfocați ai naționalei lui Messi. Problema nu este că ei sunt din Bangladesh (neam de indieni - pentru cei care au chiulit la orele de geografie), ci că în "Statul Bengal" va fi jale în această seară dacă Argentina pierde calificarea în fața Franței.

29
/06
/18

Într-o bună dimineaţă, la o zi după ce împlinise melancolica vîrstă de 51 de ani (iar Brazilia lui Kaka, Luis Fabiaono şi Maicon se distrase cu Chile în optimile de finală), Alex. Leo Şerban se trezi, la Lisabona, în camera Marilyn, metamorfozat într-un menuet nemaiîntîlnit. Cei din conducerea hotelului Florida s-au jurat că n-a fost mîna lor, iar domnul Leo a fost nevoit să accepte că nu era vorba de vreun vis sprinţar de-ale lui Kafka, ci de o monumentală farsă a destinului implacabil.

29
/06
/18

Grosul meciurilor a trecut, cârcotaştii cu accente pesimiste au scăpat de o grija, nu trebuie să mai înghită Panama, Tunisia, Arabia Saudită, Egipt, Islanda, Maroc, Costa Rica şi alte naţionale care provoacă indigestie stomacurilor sensibile. Desigur, au scăpat şi de Germania, cârnaţii umpluţi cu icre negre ai oricărui mondial, dar şi de Serbia, Polonia, Nigeria, Senegal - echipe cu oarecare greutate pentru o anumită fază a competiţiei.

28
/06
/18

Aveţi în faţa ochilor un extraordinar omagiu video* adus fotbalului, ca să nu zic unul dintre cele mai frumoase. Aşa că nu zic, dar adaug că emoţia vă va copleşi (iubitele vor toarce, soţiile vor suspina, mâțele vor lăcrima etc), mai ales la a doua şi la a treia vizionare, indiferent ce echipă naţională / partid politic susţineţi în aceste zile tulburi

28
/06
/18

Cătălin Tolontan își încheia articolul de aseară, după eliminarea campioanei mondiale, Germania, încă din faza grupelor, după ce a fost învinsă cu 2-0 de Coreea de Sud, cu următoarele cuvinte: “La victorie te respectă toți. La înfrângere, rămâne un singur gând: cum va arăta mâine prima pagină din Bild, cel mai bine vândut ziar al Europei?!”. Am așteptat cu emoție, așadar, primele pagini ale ziarelor germane (și nu numai) de dimineață

22
/06
/18

Argentina n-are echipă şi mi-e teamă că nu va ieşi din grupe, iar Messi e lipsit de noroc. Coechipierii săi nu sunt în stare să introducă mingea într-o poartă goală, dar pe a lor o nimeresc cu ochii închişi.

19
/06
/18

19 iunie. Ieri după-amiază m-am aruncat pe divan cu o cafeluță de gât sperând să huzuresc la meciurile zilei. La ora aceea, sub deviza “Să punem capăt abuzurilor de la turneul final!”, Plenul Dumei de Stat (în cârdășie cu membrii Consiliului FIFA) dezbătea de zor modificările la Codul Mondial de procedură penală.

Pagina 2 din 512345