“Oda a la alegria”. MONDIALUL Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/oda-a-la-alegria-mondialul-metropolis/

Aveţi în faţa ochilor un extraordinar omagiu video* adus fotbalului, ca să nu zic unul dintre cele mai frumoase. Aşa că nu zic, dar adaug că emoţia vă va copleşi (iubitele vor toarce, soţiile vor suspina, mâţele vor lăcrima etc), mai ales la a doua şi la a treia vizionare, indiferent ce echipă naţională / partid politic susţineţi în aceste zile tulburi

Un articol de Pantacruel|28 iunie 2018

Un montaj care începe cu golul calificării Argentinei în optimile de finală, pe Oda Bucuriei, simfonia lui Ludwig și continuă cu explozia de fericire revărsată pe străzi, farmacii, cinematografe(!) sau piețe, din Barcelona până-n epicentrul Buenos Aires, în acel minut magic ’86 (pentru cunoscători: anul în care Argentina cucerea pentru ultima dată titlul mondial), pe ușor recognoscibilul Por Una Cabeza, tangoul din “Parfum de femeie”, în fundal.

Încercați să ascultați și comentariul (comentatorii sud-americani sunt mai toți niște poeți de geniu nedescoperiți încă), chiar dacă nu înțelegeți cuvintele. Face cât un întreg Mondial (re)povestit nepoților.

(* video oferit de Adriana Nica, prin intermediul amicului ei argentinian Quios Kito)

Și nu uitați, Argentina (da, m-ați prins, țin cu echipa lui Maradona și Messi! mi-am botezat băiețelul Diego, vai de capul lui!, am schimbat chiar și numele pisicii, din Negruța în Roșuța, după autorul golului izbăvitor cu Nigeria. Așa mi-a fost scris, pesemne…) joacă sâmbătă, 30 iunie, de la ora 17.00, pentru un loc în sferturile de finală ale Mondialului din Rusia, împotriva Franței lui Griezmann, Mbappe, Pogba, Kante, Dembele și “altele’.

La urma urmei și a acestei însemnări, vorba (aproximativă) a lui J.L.B., avem de urmărit, din patru în patru ani, o Cupă Mondială. Altfel am muri de plictiseală.

Foto: Suporteri argentinieni, Argentina – Nigeria, Maradona, Mondialul Metropolis – facebook, fifa.com

16
/06
/18

Ce meci! Ce jucători! Ce execuţii! Lupta asta va intra în legendă şi vom avea ce să povestim nepoţilor. Toată lumea urlă, negăsindu-şi cuvintele. Ce meci! Ce jucători! Ce execuţii! Lupta asta va intra în legendă şi vom avea ce să povestim nepoţilor. Toată lumea urlă, negăsindu-şi cuvintele. Se exagerează din acelaşi amatorism de care sunt bolnavi şi adversarii lui Ronaldo.

15
/06
/18

"Fotbalul este popular deoarece prostia este populară" - Jorge Luis Borges (24 august 1899 - 14 iunie 1986). O falsă legendă spune că Borges, unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului al XX-lea, era fan al lui echipei Newell. Desigur, împreună cu bunul său prieten Adolfo Bioy Casares, a format un redutabil cuplu literar care a scris despre sportul rege...

14
/06
/18

Bucuria noastră și ambiția lui se întâlnesc astăzi la Moscova. A vrut să arate că poate, că e democrat și popular, că înfige în beton, plastic și iarbă 30.000.000.000 de dolari. A reușit, fotbalul îi servește drept vehicul pentru următoarea lună. Să fie sănătos. Apropo, nu vă mai citiți horoscopul, suntem născuți în aceeași zi, din fericire pentru tinerețea mea muribundă nu și în același an.

05
/10
/17

Echipa naţională joacă un meci oficial într-o zi de joi. E o premieră. Indiferent ce se va întâmpla nu vom putea vorbi nici de „joia dulce” din marea literatură americană, dar nici de „joia neagră”, din religia care a dictat mersul Europei în ultimii 2000 de ani. Echipa națională ne-a anesteziat pentru lung timp epitetele vesele și mirările triste, plasându-ne într-o contemplare blazată.

24
/03
/17

E ceva putred cu Danemarca, spun eu în momentul când văd umbra tricourilor acestei echipe naționale de fotbal . În 1601(1600 conform unor surse alternative) William Shakespeare, prin gura unui ofiţer, personaj episodic în „Hamlet”, spunea că “E ceva putred în Danemarca” (“Something is rotten in the state of Denmark! “), tot din cauza unei umbre.

10
/11
/16

Asediată de nevoi, schimbări, autosuficienţă, lipsă de cultură sportivă, echipa naţională a ajuns în punctul în care orice adunare, ca să nu zicem adunătură, de unsprezece bărbați, care se pot deplasa, este considerată o formație redutabilă.

Pagina 3 din 512345