“Oda a la alegria”. MONDIALUL Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/oda-a-la-alegria-mondialul-metropolis/

Aveţi în faţa ochilor un extraordinar omagiu video* adus fotbalului, ca să nu zic unul dintre cele mai frumoase. Aşa că nu zic, dar adaug că emoţia vă va copleşi (iubitele vor toarce, soţiile vor suspina, mâţele vor lăcrima etc), mai ales la a doua şi la a treia vizionare, indiferent ce echipă naţională / partid politic susţineţi în aceste zile tulburi

Un articol de Pantacruel|28 iunie 2018

Un montaj care începe cu golul calificării Argentinei în optimile de finală, pe Oda Bucuriei, simfonia lui Ludwig și continuă cu explozia de fericire revărsată pe străzi, farmacii, cinematografe(!) sau piețe, din Barcelona până-n epicentrul Buenos Aires, în acel minut magic ’86 (pentru cunoscători: anul în care Argentina cucerea pentru ultima dată titlul mondial), pe ușor recognoscibilul Por Una Cabeza, tangoul din “Parfum de femeie”, în fundal.

Încercați să ascultați și comentariul (comentatorii sud-americani sunt mai toți niște poeți de geniu nedescoperiți încă), chiar dacă nu înțelegeți cuvintele. Face cât un întreg Mondial (re)povestit nepoților.

(* video oferit de Adriana Nica, prin intermediul amicului ei argentinian Quios Kito)

Și nu uitați, Argentina (da, m-ați prins, țin cu echipa lui Maradona și Messi! mi-am botezat băiețelul Diego, vai de capul lui!, am schimbat chiar și numele pisicii, din Negruța în Roșuța, după autorul golului izbăvitor cu Nigeria. Așa mi-a fost scris, pesemne…) joacă sâmbătă, 30 iunie, de la ora 17.00, pentru un loc în sferturile de finală ale Mondialului din Rusia, împotriva Franței lui Griezmann, Mbappe, Pogba, Kante, Dembele și “altele’.

La urma urmei și a acestei însemnări, vorba (aproximativă) a lui J.L.B., avem de urmărit, din patru în patru ani, o Cupă Mondială. Altfel am muri de plictiseală.

Foto: Suporteri argentinieni, Argentina – Nigeria, Maradona, Mondialul Metropolis – facebook, fifa.com

08
/07
/14

"Germano,-n portugheză, înseamnă consangvin; / un meci de fotbal, însă,-i "pe viaţă şi pe moarte", / atunci când nu se toarnă, cu vadra, apă-n vin, / în vinul ce dă aripi, nu-n cel ce-adoarme foarte / curând pe toată lumea: şi jucători, şi public... ". Pentru că astăzi, în ziua primei semifinale (Germania - Brazilia), poetul Şerban Foarţă împlineşte 72 de ani.

06
/07
/14

Nici nu începuse bine repriza a doua a prelungirilor (da, oricât de greu de crezut ar părea, Costa Rica a împins meciul cu Olanda în prelungiri fără să primească gol!) că pe marginea terenului, în dreptul băncii de rezerve pe care van Gaal îşi frângea mâinile încercând să înţeleagă de ce nu merge nimic, doi inşi, un bondoc mai durduliu şi un lungan aducând vag cu Tom Noonan din Mystery Train (Jarmusch), începuseră un bizar şi nostim număr de stretching.

30
/06
/14

Cum, necum, iată că jumătate de Mondial s-a dus pe apa Dâmboviţei. Cum mortul nu se mai întoarce de la groapă, am numărat echipele rămase, mai erau vreo 16. Am numărat şi bănuţii, suficienţi cât să împart o cameră pe litoral cu Mite şi Bajnorică - puşlamalele din mintea lui Radu Aldulescu. Şi m-am dus de nebun.

29
/06
/14

„2 noiembrie Am fost invitat în mod cordial să fac parte din realismul visceral. Bineînţeles, am acceptat imediat. Nu a fost nici o ceremonie de iniţiere. Mai bine.” Aşa începe Detectivii sălbatici, romanul unui scriitor chilian poate nu la fel de celebru ca unii dintre componenţii „naţionalei” de fotbal ai ţării sale, mai noi sau mai vechi, vezi Zamorano şi Salas, dar cu siguranţă mult mai spectaculos şi inovativ: Roberto Bolaño.

Pagina 4 din 512345