Odiseea. Povestea lui Jacques-Yves Cousteau, cu Lambert Wilson si Audrey Tautou
https://www.ziarulmetropolis.ro/odiseea-povestea-lui-jacques-yves-cousteau-cu-lambert-wilson-si-audrey-tautou/

„Odiseea“ (2016), povestea celebrului explorator francez Jacques-Yves Cousteau, va avea premiera în cinematografele româneşti în 27 ianuarie. În rolul lui Cousteau îl veţi recunoaşte pe actorul Lambert Wilson, iar actriţa Audrey Tautou va interpreta rolul lui Simone Cousteau, cea de-a doua soţie a exploratorului.

Un articol de Petre Ivan|12 ianuarie 2017

Filmul prezintă 30 de ani (perioada 1949 – 1979) din viaţa căpitanului Jacques-Yves Cousteau, faimosul om de ştiinţă, explorator, inventator şi cineast. Personaj extrem de carismatic şi un bun lider de opinie, Cousteau nu a fost lipsit de defecte, în special în ceea ce priveşte viaţa de familie.

Filmul este scris şi regizat de Jérôme Salle şi este o ecranizare a cărţii „Capitaine de La Calypso“, scris de Albert Falco şi Yves Paccalet.    Filmările pentru „Odiseea / L’Odyssée“ au avut loc în locaţii de pe întreg cuprinsul Globului: Croaţia (insula Hvar), Africa de Sud, Antarctica, Ushuaia (Argentina), Brazilia, Bahamas şi, evident, Franţa.

Jacques-Yves Cousteau s-a născut pe 11 iunie 1910, în Franţa. A fost ofiţer în marina franceză, explorator al vieţii subacvatice în domeniul oceanografiei, fotograf, producător de filme şi inventator de aparate submarine. A fost căsătorit de două ori şi a avut câte doi copii din fiecare căsătorie. A murit în data de 25 iunie 1997, la Paris.

În 1943, la turnarea filmului „Epave“, Cousteau inventează, împreună cu un inginer, scafandrul autonom modern, prin modernizarea unei invenţii din secolul XIX. Brevetul pentru această invenţie îl va pune la adăpost din punct de vedere financiar pentru tot restul vieţii.

În 1949, Cousteau înfiinţează „Campaniile Oceanografice Franceze“, iar milionarul irlandez Loel Guinness, descendentul fondatorului berăriei omonime, îi pune la dispoziţie un vechi dragor de mine, botezat Calypso.

Exploratorul pleacă în călătorii avându-i la bord, printre membrii echipajului, şi pe soţia sa, Simone, şi pe fiul mai mic, Philippe.

Printre filmele realizate de Jacques-Yves Cousteau se numără şi serialul „Odiseea submarină a echipei Cousteau“, realizat între anii 1967 şi 1996, 120 de documentare, fiecare de câte 50 de minute. Un serial de mare succes transmis în anii `80 inclusiv de televiziunile din ţările socialiste, printre care şi România.

Foto: Odiseea. Povestea lui Jacques-Yves  Cousteau – facebook

 

 

 

28
/05
/20

CRONICĂ DE FILM La unele documentare ne uităm pentru că ne interesează mai ales un autor sau un stil. Iar pe altele le privim în primul rând pentru subiect. Din a doua categorie face parte „Becoming” (2020), de Nadia Hallgren – un film despre Michelle Obama produs şi difuzat de Netflix.

22
/05
/20

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania, va fi difuzată săptămânal pe platforma de streaming TIFF Unlimited, începând din 25 mai. Primul invitat al jurnalistului Mihnea Măruță este regizorul Cristi Puiu, unul dintre cei mai valoroși invitați ai TIFF, prezent la Cluj cu toate filmele sale în ultimii 20 de ani.

19
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Pentru că încă nu putem merge la cinema şi la festivaluri, rămânem tot la platformele cu filme accesibile din fotoliul de acasă. De data asta, vă recomandăm trei scurtmetraje foarte speciale, realizate de britanicul Jonathan Glazer, thailandezul Apichatpong Weerasethakul şi americanul Jonas Mekas şi disponibile pe MUBI.

17
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Cu premiera recentă la HBO şi disponibil pe platforma HBO GO, „Natalie Wood: Ce rămâne în urmă” (2020) este un documentar biografic realizat de Laurent Bouzereau despre una dintre cele mai cunoscute actriţe americane. Filmul are ca punct de pornire moartea suspectă a vedetei la doar 43 de ani.

13
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Era inevitabil să apară și primele filme realizate în izolare. Radu Jude a lansat un scurt autoportret conceput la invitația Arte/ZDF. Iar Dan Chișu a încercat un lungmetraj, un simplu excercițiu autocomplezent despre un regizor care roagă actori să joace într-un film despre viața în carantină.

07
/05
/20

PREVIEW Din multitudinea de oferte de filme care pot fi văzute de acasă în perioada asta de izolare, vă propunem câteva titluri clasice maghiare, puse la dispoziţie online şi gratuit, cu subtitrare în engleză, chiar de Arhiva de Film din Ungaria.

Page 1 of 26212345...102030...Last »