Ofelia Popii – De la Faust la Q.E.D.
https://www.ziarulmetropolis.ro/ofelia-popii-de-la-faust-la-q-e-d/

Doi dintre cei mai apreciaţi actori ai momentului în teatrul românesc, Ofelia Popii şi Sorin Leoveanu, se întâlnesc pentru prima dată într-o producţie – nu una de teatru, ci una de film: „Q.E.D.”, în regia lui Andrei Gruzsniczki. Filmul intră în cinematografe din 10 octombrie, după ce a circulat prin marile festivaluri şi a adunat câteva premii importante.

Un articol de Petre Ivan|18 septembrie 2014

În drama cu accente policier, Sorin Leoveanu este un matematician a cărui decizie de a trimite lucrări importante unei universități americane, fără aprobarea Partidului, duce la un șir de acțiuni ce îi implică pe Elena (Ofelia Popii), care aşteaptă un paşaport ca să poată pleca la soţul fugit în Franţa, și Voican (Florin Piersic Jr.), un ofițer pornit pe urmele celor doi.

Roluri importante au și Virgil Ogășanu, tatăl Elenei, și Dorian Boguță, colegul matematicianului.

Publicația americană „Variety” a remarcat transformarea impresionantă a lui Florin Piersic Jr., dar și jocul subtil și puternic al celor doi: „Leoveanu și Popii sunt cunoscuți mai degrabă din teatru decât din film, însă sunt actorii ideali pentru rol și jocul lor nu are nici un pic de teatralitate”.

Ofelia Popii

Una dintre puținele actrițe din România cu două premii UNITER în portofoliu – pentru rolul Mefisto din „Faust”, montat de Silviu Purcărete, și one-woman show-ul „Felii” – Ofelia Popii este la primul ei rol central într-un lungmetraj de cinema.

Actriță la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, a jucat în zeci de spectacole, sub direcția unor regizori ca Andrei Șerban, Tompa Gabor, Silviu Purcărete, Alexander Hausvater, Radu Alexandru Nica sau Mihai Măniuțiu. În cinema, a apărut în „Rocker” (Marian Crișan, 2013) și „Undeva la Palilula” (Silviu Purcărete, 2012).

„În 1984, când se petrece acțiunea, aveam 6 ani, eram mai mică decât fiul meu din film. Nu adunam pietre ca el, dar toamna îmi făceam provizii de castane pe pervaz, care dispăreau una câte una în timp ce înaintam în iarnă. Tatăl meu lucra la un centru de calcul, ca și Elena din film, și-mi amintesc și-acum calculatorul acela imens” – Ofelia Popii

Ofelia Popii şi Sorin Leoveanu

Ofelia Popii şi Sorin Leoveanu

Sorin Leoveanu

Angajat la Teatrul Național din Craiova din 1999, Sorin Leoveanu are în portofoliu peste 20 de spectacole și trei premii UNITER pentru interpretare, cel mai recent câștigat în 2012, cu rolul Caligula din spectacolul lui Laszlo Bocsardi.

A apărut în filmele: „Undeva la Palilula”, „Sur la frontière” (regia Bogdan Ștefan, 2007) și „Capul de zimbru” (Lucian Pintilie, 2005).

Cât privește rolul de matematician, a fost „salvat” la partea practică de profesorul și activistul Nicușor Dan, fost olimpic la această materie.

„N-am fost niciodată nici prieten, nici admirator al matematicii. Pur și simplu nu am fost născut pentru asta! Luam maxim 5 sau 6 la școală. Și e îngrozitor să trebuiască să reții formule matematice dar, din fericire, cinematografia îți oferă destule soluții pentru asta” – Sorin Leoveanu.

„Q.E.D.”

„Q.E.D.” este scris și regizat de Andrei Gruzsniczki, aflat la al doilea lungmetraj după „Cealaltă Irina” (2009). Filmată de Vivi Drăgan Vasile, este prima producție românească realizată pe peliculă alb-negru de la „Moromeţii” (1988) încoace.

Filmul a obținut Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Roma și cel pentru scenografie la Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden – goEAST, și a fost proiectat la New Directors/ New Films (New York), Göteborg, Vilnius, Karlovy Vary sau TIFF.

Un film captivant despre compromis, prietenie și trădare, „Q.E.D.” îi are în distribuție și pe Virgil Ogășanu, Tora Vasilescu, Dorian Boguță, Marc Titieni, Paul Ipate, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunțeanu şi Mihai Călin.

Foto: Ofelia Popii – Ancuta Iordachescu şi facebook.com/qedfilmul

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.