OLEANNA (David Mamet) – premiera, pe 14 și 21 februarie, la Teatrul de Artă București
https://www.ziarulmetropolis.ro/oleanna-david-mamet-premiera-pe-10-si-21-februarie-la-teatrul-de-arta-bucuresti/

Aşteptat de mai bine de un an, spectacolul Oleanna de David Mamet, în regia lui Bogdan Budeş, are premiera pe 14 şi 21 februarie, de la orele 19.00, la Teatrul de Artă Bucureşti. Este una dintre cele mai controversate piese de teatru din ultimii treizeci de ani, ce explorează strălucit consecinţele explozive ale unei conversaţii aparent inofensive.

Un articol de Petre Ivan|7 februarie 2022

În Oleanna aflăm despre lupta pentru putere dintre un profesor universitar și o studentă care îl acuză de hărțuire sexuală.
Se poate vorbi, oare, despre adevărul absolut al unei situații? Există un adevăr, independent de personajele implicate? Orice poveste are două fețe.

Piesa lui Mamet a avut premiera în mai 1992, la Cambridge, Massachusetts. În luna octombrie a aceluiași an este montată și la Teatrul Orpheum, New York, cu scena a treia rescrisă.
Urmează premiera la Royal Court Theatre, Londra (1993, în regia lui Harold Pinter) într-o versiune ce revine la finalul original. “Nu poate exista o piesă mai dură sau mai curajoasă decât Oleanna. Finalul original este, în mod genial, ultima răsucire a cuțitului”, nota Pinter în corespondența cu Mamet.
Recenzia lui Michael Billington (The Guardian) avea să susțină alegerea lui Pinter, spunând că „prin restabilirea finalului original, în care profesorul e forțat să-și mărturisească eșecurile, Pinter scoate la iveală și durerea, și tragedia situației.”

Montarea de la Teatrul de Artă București, în regia lui Bogdan Budeș, îi are în distribuție pe Cristiana Luca și Lucian Pavel.

Bogdan Budeș se află la al patrulea spectacol la Teatrul de Artă București, după Și veni bărbatul la femeie de Semion Zlotnikov, Dureri fantomă de Vasili Sigarev (premiul pentru Cel mai bun spectacol, în Rusia, la Festivalul Kolyada Plays) și Când timpul stă pe loc de Donald Margulies.

Pentru Lucian Pavel, Oleanna este al treilea proiect la Teatrul de Artă București, total diferit de comediile Și veni bărbatul la femeie și O relație deschisă de Dario Fo și Franca Rame. La Oleanna “am fost atras în primul rând de text. E scris în 1992, dar pare că se întâmplă acum. Citesc aproape zilnic despre astfel de grozăvii din Universitățile din Ivy League sau din oricare dintre cele care contează din Vest. Sunt interesat de subiect și sunt curios unde și când se termină această bătălie. Eu nu cred că apuc, dar pot avea un punct de vedere acum, prin meseria mea de actor.” – Lucian Pavel

“Deși simt că am întors pe toate părțile motivațiile lui Carol (personajul pe care îl interpretez), alegerile ei încă îmi dau bătăi de cap, așa cum propriile mele reacții, în anumite situații în care mă simt în pericol, mă fac să mă întreb „de ce?”. Sub imperiul fricii, supraviețuirea, fie ea și în mediul universitar, își are propriile legi ce nu țin de rațiune, ci de background-ul și nivelul de autocunoaștere, asumare și acceptare a propriilor vulnerabilități.” – Cristiana Luca

OLEANNA de David Mamet

Traducerea: Andreea Vulpe și Cristi Juncu
Cu: Cristiana Luca și Lucian Pavel
Scenografia: Alma Ungureanu
Costumele: Monica Florescu
Fotografia și grafica: Dan St. Andrei
Regia: Bogdan Budeș

O producție a Teatrului de Artă București, cu sprijinul Asociației Împreună pentru o Viață mai Bună

 

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.