Olga Delia Mateescu, 65. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/olga-delia-mateescu-65-la-multi-ani/

Actriţa şi scriitoarea Olga Delia Mateescu împlineşte, astăzi, 65 de ani. Artista s-a născut la 6 noiembrie 1949, la Bistriţa Năsăud.

Un articol de Ziarul Metropolis|6 noiembrie 2014

Olga Delia Mateescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” din București în 1973, a obținut doctoratul în ”Istoria Teatrului”, la UNATC (1999) şi a evoluat în peste 80 de spectacole de teatru, televiziune, radio și în filme.

Debutul cinematografic s-a produs cu filmul ”Cercul magic” (1975), în timp ce cea mai amre parte a activităţii scenice a desfășurat-o la Teatrul Național București, unde este şi societară de onoare. În calitate de scriitoare s-a remarcat prin numeroase volumel de teatru, dar și prin scrieri în proză sau proză scurtă.

A fost răsplătită cu Premiul UNITER pentru Cea mai bună piesă a anului pentru piesa ”Capricii”, Premiul ”I. C. Brătianu”, la Concursul Național de Literatură ”Nihil Sine Deo”, Brașov, pentru piesa ”Fantoma de la Coventry”, Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru dramaturgie, pentru volumul ”Ferma de struți”. În 2004 a fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.

Foto: Olga Delia Mateescu – Simion Buia şi cinemagia

02
/12
/14

Unul dintre cei mai iubiţi actori români împlineşte astăzi 78 de ani. A jucat în zeci de filme şi în numeroase spectacole de teatru, a fost căsătorit cu marea actriţă Leopoldina Bălănuţă, a primit, în 2009, premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER şi, în 2013, Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc.

07
/11
/14

Îndrăgita actriţă Mariana Mihuţ împlineşte, astăzi, 72 de ani. De-a lungul carierei sale a primit numeroase premii UNITER atât pentru interpretare feminină, cât şi de excelenţă, iar în anul 2000 a fost decorată cu Ordinul Serviciul Credincios în Grad de Ofiţer. Născută la Chişinău, Mariana Mihuţ este căsătorită de aproape jumătate de veac cu actorul Victor Rebengiuc .

07
/10
/14

Ochii săi mari, albaştri şi prezenţa agreabilă, debordând de feminitate în lumina reflectoarelor, sunt de neuitat. S-a născut pe 7 octombrie 1954, la Bacău, şi aţi văzut-o în numeroase roluri, alături de mari artişti ai scenei româneşti.

20
/09
/14

Majoritatea criticilor spun despre el că este "(pur şi simplu) cel mai bun scriitor de proză scurtă din România". Răzvan Petrescu, autorul volumelor: "Foxtrot XX", "Rubato" sau "Variaţiuni pe o temă de Vater-Puccini", împlineşte, astăzi, 58 de ani.

27
/08
/14

Actorul Mihai Mălaimare s-a născut în Botoşani pe 27 august 1950. În 1969 vine la Bucureşti şi se înscrie la concursul de admitere de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, unde este admis ultimul pe listă. Termină în 1973 ca şef de promoţie şi, având dreptul să aleagă, alege şi este repartizat la Teatrul Naţional din Bucureşti.

12
/08
/14

Avusese deja câteva roluri la Teatrul de Comedie, când a primit un telefon. "Mi s-a spus că domnul Nae Caranfil face un film şi mă cheamă la casting… După ce am închis telefonul m-am aruncat în genunchi de fericire, ca fotbaliştii, pe mocheta din sufragerie, şi mi-am julit amândoi genunchii”.

08
/07
/14

Şerban Foarţă a debutat în poezie cu volumul Texte pentru Phoenix (în colaborare cu Andrei Ujică) în 1976, iar astăzi este considerat unanim unul dintre cei mai importanţi poeţi români postbelici.

02
/07
/14

Îndrăgitul actor Gheorghe Visu s-a născut pe 2 iulie 1951, în Bucureşti. A debutat pe scena Teatrului Naţional, în 1972, în piesa "Jocul de-a vacanţa" de Mihail Sebastian, în regia lui Mihai Berechet.

01
/07
/14

Una dintre marile doamne ale teatrului românesc aniversează, astăzi, 68 de ani de viaţă. Artista și fratele său geamăn s-au născut de fapt în noaptea de Sânziene, în 1946, în localitatea Unguriu, județul Buzău, însă în acte a fost declarată data nașterii 1 iulie.