Olivier Robe, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/olivier-robe-la-pupitrul-orchestrei-de-camera-radio/

Dirijorul francez Olivier Robe revine la Sala Radio, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio miercuri, 24 ianuarie, de la ora 19.00, într-un concert care îiva avea ca protagonişti pe Cristian Niculescu şi Zsuzsa Bálint. Prima lucrare pe afişul serii va fi Două Intermezzi, op. 12, de George Enescu, urmată de două concerte de J. S. Bach: Concertul nr. 1 în do minor pentru două piane şi orchestră, şi Concertul nr. 3 în do minor pentru două piane şi orchestră. Programul se va încheia cu Simfonia nr. 5 în si bemol major, de Fr. Schubert.

Un articol de Petre Ivan|22 ianuarie 2018

Cristian Niculescu și Zsuzsa Bálint formează împreună un duo pianistic din anul 2012 și au concertat în special în Germania, unde au fost invitați la festivaluri internaționale, ca soliști ai unor ansambluri camerale, precum Kammerensemble der Berliner Symphoniker, sau alături de Orchestra de Cameră Berliner Camerata, de la Philharmonie Berlin.

Apreciat de celebrul profesor Jorma Panula pentru abilitățile, talentul și flerul său artistic, Olivier Robe a colaborat cu orchestre de primă mărime din Europa. De mai mulţi ani, Olivier Robe lucrează, alături de Philippe Herreweghe, cu instrumente de epocă, realizând programe din repertoriul clasic şi romantic, înregistrate pentru Harmonia Mundi cu Orchestra Champs-Elysées din Franța.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Despre Olivier Robe

Dirijorul francez Olivier Robe este invitat cu regularitate în România, să dirijeze orchestra simfonică Moldova din Iași, orchestra Mihail Jora din Bacău și Orchestra de Cameră Radio din București. Recent a dirijat cu mult succes Bangkok Symphony Orchestra, Royal Flemish Philharmonic Orchestra și Thüringen Philharmonie Gotha, fiind invitat să dirijeze aceste orchestre și în stagiunea viitoare.

Format de legendarul profesor de orchestrǎ Jorma Panula de la Academia de Muzicǎ Jan Sibelius din Helsinki, Olivier Robe a avut prilejul sǎ dirijeze numeroase orchestre europene, precum Collegium Musicum din Siegen, Orchestra Simfonicǎ din Vaasa, Orchestra de Camerǎ din Amsterdam, Orchestra Simfonicǎ din Kuopio, Orchestra Simfonicǎ din Moscova, Orchestra Simfonicǎ din Trondheim, Pori Sinfonietta, Das Philharmonische Kammerorchester  Berlin,Trondheim  Symphony Orchestra și  Wroclaw Chamber Orchestra Leopoldinum.

Olivier Robe s-a nǎscut la Caen, în Franța. A urmat studiile muzicale la Conservatorul Superior din Paris, desǎvârşindu-le în Germania și în Finlanda. Din anul 2000, Olivier Robe este violoncel solo II, la Royal Flemish Philharmonic Orchestra.

Orizontul sǎu muzical se întinde de la muzica barocǎ la cea contemporanǎ, dirijorul având ocazia sǎ lucreze cu compozitori precum G. Ligeti, L. Berio, H. Dutilleux, K. Stockhausen, M. Kagel, Y. Xenakis și O. Neuwirth. De mai mulţi ani, Olivier Robe lucreazǎ alǎturi de Philippe Herreweghe, la interpretarea repertoriului clasic şi romantic pe instrumente de epocǎ, fiind asistentul lui Philippe Herreweghe cu ocazia mai multor înregistrǎri pentru Harmonia Mundi, cu Orchestra Champs-Elysées.

*

Începând din noua stagiune, biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se vor achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Foto:  Olivier Robe – www.orchestreradio.ro.

 

 

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.