Omagiu Liviu Ciulei, la Cinemateca Union
https://www.ziarulmetropolis.ro/omagiu-liviu-ciulei-la-cinemateca-union/

Cinemateca Română din Bucureşti (Str. Ion Câmpineanu nr. 21) găzduieşte joi, 29 martie 2018, de la ora 19:00, la Sala Union (Paul Călinescu) un Omagiu lui Liviu Ciulei.

Un articol de Petre Ivan|22 martie 2018

Evenimentul, un program de filme documentare consacrate teatrului (REGIA: LIVIU CIULEI și ASTĂ SEARĂ SE PLÎNGE LA „DOAMNA CU CAMELII”), în prezența regizorului acestor filme, Costel Safirman (Cornel Cristian), va fi moderat de  criticul, istoricul și profesorul de cinema Titus Vîjeu.

Prezentarea filmelor documentare incluse în programul Omagiu lui Liviu Ciulei:

REGIA: LIVIU CIULEI

Producție România (TVR), 1979, 60 min.

Regia: Costel Safirman (Cornel Cristian)

Imaginea: Traian Rocșoreanu

Sunetul: Dan Andrei

Montajul: Rodica Apolozan

Un documentar realizat in perioada noiembrie 1978 – ianuarie 1979, în timpul repetițiilor la spectacolul cu piesa „Furtuna” de William Shakespeare pe scena Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” din București.

„Pe tot parcursul filmului, Prospero devine Ciulei, un Ciulei frământat, dar o frământare înconjurată de o mare seninătate, un Ciulei, rareori tensionat, întotdeauna amabil – e «amabilitatea marilor seniori» –, niciodată impunând, totdeauna propunând, explicând (nu perorând), ascultând, ascultând, ascultând, căzând cu actorii la sublime învoieli, contrazicându-i din când în când, cu o imensitate prietenie, luând-o mereu de la cap, pentru o modulație, pentru un bemol, pentru un ritm care trebuie schimbat cu o imperceptibilă fracțiune de secundă.” (Ecaterina Oproiu, „România liberă”, octombrie 1979)

Film distins cu Premiul Special al Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pe 1979.

ASTĂ SEARĂ SE PLÎNGE LA „DOAMNA CU CAMELII”

Producție România (Sahia Film), 1986, 20 min.

Regia: Costel Safirman (Cornel Cristian)

Imaginea: Sorin Popescu

Sunetul: Radu Zamfirescu, Florin Lozinschi

Montajul: Teodora Apolozan

Portretul cinematografic al unuia dintre cele mai importante ansambluri teatrale bucureștene din anii ’80: Teatrul Mic. Având-o drept ghid pe marea actriță Leopoldina Bălănuță, spectatorul este invitat să participe la repetițiile regizoarei Cătălina Buzoianu pentru noua premieră – „Doamna cu camelii” de Al. Dumas fiul –, să-i cunoască pe actorii din trupă și să asiste la câteva din spectacolele care au făcut faima „teatrului din Sărindar”: „Maestrul si Margareta”, „Richard al III-lea”, „Diavolul și bunul Dumnezeu”, „Mitică Popescu” etc.

„Un film care aduce în discuție ideea de trupă, noțiune ce se subsumează aspirațiilor de cutezanță etică și estetică, ambițiilor de performanță artistică.” (Irina Coroiu, „Cinema”, iunie 1986)

Foto: Omagiu Liviu Ciulei – facebook

05
/12
/14

Din 5 decembrie, pe marile ecrane, iubitorii filmului au parte de Judecătorul, o peliculă în care pot fi admiraţi nominalizatul la Oscar, Robert Downey Jr. şi laureatul Premiului Oscar, Robert Duvall. Aceasta este prima colaborare a celor două staruri de la Hollywood.

04
/12
/14

Dacă în Love Building personajul interpretat de Dorian Boguţă traversa o depresie acută, de această dată asistăm la o transformare completă a personajului său, care îl aduce pe actor în ipostaza de veritabil Don Juan, din 26 decembrie numai pe marile ecrane, în comedia Alt Love Building.

03
/12
/14

Actorul austriac Christoph Waltz, recompensat cu două premii Oscar, a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood, Los Angeles, în cadrul unei ceremonii la care a participat şi Quentin Tarantino, regizorul datorită căruia artistul a devenit faimos la nivel mondial.

01
/12
/14

Televiziunea Română programează, în această seară, două filme autohtone - un prilej pentru cinefili de a revedea „la lucru” o serie de mari actori dispăruţi. Astfel, pe TVR 2, de la ora 19.00 puteţi vedea comedia Expresul de Buftea-România (1978), pentru ca două ore mai târziu, pe TVR 1, să ruleze Capcana Mercenearilor, un film regitaz de Sergiu Nicolaescu în anul 1981.

30
/11
/14

Daniela Apostol. 37 de ani. O fiică de 18 ani, Laura. Un festival de film documentar de 3 ani, Docuart Fest (primul slogan - „Cele mai frumoase povești sunt adevărate”). Și o pasiune pentru povești și tradiții care o urmărește și când merge pe stradă.

28
/11
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Puține scene de film din cinematografia română sunt mai naturaliste (fără a fi și gratuite) ca aceea din documentarul „Apa ca un bivol negru” (1970) în care, în urma inundațiilor, tinerii soldați scot din apă cadavrul gol și înțepenit al unui bărbat, probabil coleg de-al lor.

27
/11
/14

Realizatoarea Marina Constantinescu promite pentru vineri, 28 noiembrie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, o ediţie Nocturne completă: despre viaţă, oameni, filme, politică şi visuri. Cu Nae Caranfil.