Omagiu lui Cătălin Naum la 80 de ani de la naștere
https://www.ziarulmetropolis.ro/omagiu-lui-catalin-naum-la-80-de-ani-de-la-nastere/

Pe data 1 aprilie, Facultatea de Teatru a UNATC „I.L.Caragiale” din Bucureşti organizează la ora 11:00, în Sala Ileana Berlogea un eveniment de omagiere a regizorului şi pedagogului teatral, Cătălin Naum, cu ocazia a împlinirii a 80 de ani de la naşterea sa.

Un articol de Liliana Matei|30 martie 2019

Prin această acțiune, UNATC își propune să ofere spațiul pentru recrearea atmosferei pe care profesorul a generat-o de-a lungul timpului prin mișcarea teatrală Podul, reunind foști studenți, colaboratori, colegi, prieteni și persoane interesate de activitatea regretatului Cătălin Naum.

Cătălin Naum s-a născut pe 1 aprilie 1939 și s-a stins din viață pe 9 mai 2013. A urmat cursurile de la specializarea regie din cadrul UNATC „I.L. Caragiale”, pe atunci IATC. De-a lungul carierei sale, s-a făcut remarcat nu numai pentru activitatea sa de regizor, cât și pentru cea de pedagog teatral. Astfel, din anul 1970 a coordonat activitatea artistică desfășurată la Teatrul Podul, înființat în mansarda Casei de Cultură a Studenților din București. În timp, a călăuzit pașii multor tineri spre alegerea carierei artistice, mulți dintre actorii care au absolvit UNATC trecând prin pepiniera domniei sale de la Teatrul Podul. În amintirea multor actori, el rămâne reper pentru fenomenul de pedagogie teatrală și de formare a publicului cult.

Sunt așteptați la evenimentul din 1 aprilie, la Sala Ileana Berlogea, foști discipoli, colegi, colaboratori, prieteni, profesori și studenți de la facultățile de teatru din București și din țară, precum și toate persoanele pasionate de fenomenul teatral care își doresc să ia contact cu povestea de viață a unuia dintre pedagogii teatrali importanți ai spațiului cultural românesc.

15
/01
/24

Teatrul Maghiar de Stat Cluj își ia cu tristețe rămas bun de la actorul András Csíky, laureat al premiilor Kossuth și Jászai Mari, distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate, care s-a stins din viață în data de 13 ianuarie 2024, la vârsta de 94 de ani

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).