Omagiu lui Michèle Morgan, „actrița cu cei mai frumoși ochi din cinematografia franceză”
https://www.ziarulmetropolis.ro/omagiu-lui-michele-morgan-actrita-cu-cei-mai-frumosi-ochi-din-cinematografia-franceza/

Femeie liberă, care nu s-a supus vreodată convenţiilor, supranumită „actriţa cu cei mai frumoşi ochi din cinematografia franceză” şi considerată una dintre artistele emblematice ale cinematografului francez al secolului al XX-lea, Michèle Morgan s-a stins din viaţă anul trecut, în 20 decembrie.

Un articol de Petre Ivan|1 martie 2017

TV5MONDE îi dedică luna femeii, programând câteva dintre filmele sale, în care Michèle Morgan joacă alături de Jean Gabin, Yves Montand,Henri Vidal sau Charles Aznavour: Pourquoi viens-tu si tard…, Une nuit à Téhéran și Marguerite de la nuit.

Programarea specială Michèle Morgan:

POURQUOI VIENS-TU SI TARD…

Duminică, 5 martie, de la 21:00

Walter, fotoreporter, o întâlnește pe Catherine într-un tren. Tânăra avocat tocmai ajutase un bărbat să fie achitat pentru că și-a ucis tatăl alcoolic pentru a-și apăra mama. În plină cruciadă împotriva alcoolismului, aceasta îi cere lui Walter să o ajute să denunțe o companie de comercializare a vinului cu practici îndoielnice.

Regia: Henri Decoin (Franța, 1958, alb-negru)

Distribuţia: Michèle Morgan, Henri Vidal, Charles Aznavour

LA MINUTE DE VÉRITÉ

Duminică, 12 martie, de la 21:00

Chemat la căpătâiul unui tânăr sinucigaș, medicul Richard descoperă că soția lui îl înșeală de mai mulți ani. Șocul este puternic, după zece ani de mariaj pe care îl considera armonios. Întors acasă, acesta o ia pe Madeleine la întrebări. Așa începe o noapte lungă de explicații.

Regia: Jean Delannoy (Franța/Italia, 1952, alb-negru)

Distribuţia: Jean Gabin, Michèle Morgan

MARGUERITE DE LA NUIT

Luni, 27 martie, 23:55

În „anii nebuni” ai Parisului, Mefisto îi prezintă o cântăreață de cabaret doctorului Faust. Acesta se îndrăgostește și regretă că este prea în vârstă pentru ea. Demonul profită de ocazie: el are puterea să-i redea tinerețea în schimbul sufletului său. Faust acceptă.

Regia: Claude Autant-Lara (Franţa/Italia, 1955)

Distribuția: Yves Montand, Michèle Morgan

Foto: Michèle Morgan – tv5monde

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.