Omagiu lui Michèle Morgan, „actrița cu cei mai frumoși ochi din cinematografia franceză”
https://www.ziarulmetropolis.ro/omagiu-lui-michele-morgan-actrita-cu-cei-mai-frumosi-ochi-din-cinematografia-franceza/

Femeie liberă, care nu s-a supus vreodată convenţiilor, supranumită „actriţa cu cei mai frumoşi ochi din cinematografia franceză” şi considerată una dintre artistele emblematice ale cinematografului francez al secolului al XX-lea, Michèle Morgan s-a stins din viaţă anul trecut, în 20 decembrie.

Un articol de Petre Ivan|1 martie 2017

TV5MONDE îi dedică luna femeii, programând câteva dintre filmele sale, în care Michèle Morgan joacă alături de Jean Gabin, Yves Montand,Henri Vidal sau Charles Aznavour: Pourquoi viens-tu si tard…, Une nuit à Téhéran și Marguerite de la nuit.

Programarea specială Michèle Morgan:

POURQUOI VIENS-TU SI TARD…

Duminică, 5 martie, de la 21:00

Walter, fotoreporter, o întâlnește pe Catherine într-un tren. Tânăra avocat tocmai ajutase un bărbat să fie achitat pentru că și-a ucis tatăl alcoolic pentru a-și apăra mama. În plină cruciadă împotriva alcoolismului, aceasta îi cere lui Walter să o ajute să denunțe o companie de comercializare a vinului cu practici îndoielnice.

Regia: Henri Decoin (Franța, 1958, alb-negru)

Distribuţia: Michèle Morgan, Henri Vidal, Charles Aznavour

LA MINUTE DE VÉRITÉ

Duminică, 12 martie, de la 21:00

Chemat la căpătâiul unui tânăr sinucigaș, medicul Richard descoperă că soția lui îl înșeală de mai mulți ani. Șocul este puternic, după zece ani de mariaj pe care îl considera armonios. Întors acasă, acesta o ia pe Madeleine la întrebări. Așa începe o noapte lungă de explicații.

Regia: Jean Delannoy (Franța/Italia, 1952, alb-negru)

Distribuţia: Jean Gabin, Michèle Morgan

MARGUERITE DE LA NUIT

Luni, 27 martie, 23:55

În „anii nebuni” ai Parisului, Mefisto îi prezintă o cântăreață de cabaret doctorului Faust. Acesta se îndrăgostește și regretă că este prea în vârstă pentru ea. Demonul profită de ocazie: el are puterea să-i redea tinerețea în schimbul sufletului său. Faust acceptă.

Regia: Claude Autant-Lara (Franţa/Italia, 1955)

Distribuția: Yves Montand, Michèle Morgan

Foto: Michèle Morgan – tv5monde

11
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Chiar dacă îi știam și îmi plăcuse precedentul lungmetraj, „Marussia” (2013), tot m-a luat prin surprindere noul film realizat de Eva Pervolovici, regizoare română stabilită în Franța – documentarul „Delta Bucureștiului” (2020), proiectat în premieră mondială la TIFF.

11
/08
/20

„Acasă”, documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, a fost distins cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, înmânat de Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, pe scena Galei de închidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care a avut loc în Piața Unirii, sâmbătă, 8 august.

10
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Proiectat în premieră în România la TIFF, unde a obţinut marele premiu al secţiunii Zilele Filmului Românesc, documentarul „Acasă” (2020), debutul ca regizor al jurnalistului Radu Ciorniciuc, îi are ca protagonişti pe membrii ultimei familii care a locuit în Delta Văcăreşti înainte de transformarea locului în parc natural.

10
/08
/20

Cele mai bune filme ale ediției și cineaștii momentului au fost aplaudați sâmbătă seară, pe 8 august, la Gala de decernare a premiilor Festivalului Internațional de Film Transilvania, organizată pentru prima dată în istoria festivalului în aer liber, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

09
/08
/20

"Tot amânam întâlnirea cu Dan Chişu. Recent am reuşit să ne vedem şi mai ales să-i văd ultimul film regizat – ”5 minute”. Ce pot spune despre film? Surpriza a fost neaşteptat de...". Citiţi un text pentru Ziarul Metropolis al scriitorului Vasile Ernu.

07
/08
/20

TVR 1 difuzează sâmbătă, 8 august, de la ora 21.10, filmul „Grăbeşte-te încet“, în regia lui Geo Saizescu. Regăsiţi mai jos un interviu cu actorul Radu Gheorghe, care interpretează în film rolul globe-trotter-ului Bebe Ciupercuţă. Actorul povesteşte cu multă bucurie despre întâlnirea cu marii actori din distribuţia filmului, despre rolul său, dar şi multe lucruri amuzante (cum s-a ales cu o poreclă după acest film, ce dificultăţi i-a creat scena sărutului etc.).

05
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Proiectat în premieră la TIFF, „Casa cu păpuşi” (2020), documentarul de debut ca regizor al directorului de imagine Tudor Platon, este portretul tandru al unor femei în vârstă, dar pline de viaţă, care îşi deschid sufletul în faţa aparatului de filmat al tânărului cineast.

03
/08
/20

Parte a secţiunii pe care Festivalul Internaţional de Film Transilvania i-o dedică lui Federico Fellini la 100 de ani de la naştere, expoziţia de fotografie „Lights on! Fellini’s 8 ½”, disponibilă pe parcursul TIFF la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, surprinde momente din timpul realizării marelui film din 1963.

03
/08
/20

Ajuns deja la a treia ediție, festivalul Cinemascop își așteaptă vizitatorii până pe 5 august, în Grădina de vară din Eforie Sud. Aceasta a fost redeschisă în 2018, după o perioadă de 14 ani de abandon, iar localnicii și turiștii au avut ocazia să participe la proiecții de filme europene și alte activități culturale și educative în timpul primelor două ediții.

Pagina 1 din 26712345...102030...Ultima »