Omagiu lui Michèle Morgan, „actrița cu cei mai frumoși ochi din cinematografia franceză”
https://www.ziarulmetropolis.ro/omagiu-lui-michele-morgan-actrita-cu-cei-mai-frumosi-ochi-din-cinematografia-franceza/

Femeie liberă, care nu s-a supus vreodată convenţiilor, supranumită „actriţa cu cei mai frumoşi ochi din cinematografia franceză” şi considerată una dintre artistele emblematice ale cinematografului francez al secolului al XX-lea, Michèle Morgan s-a stins din viaţă anul trecut, în 20 decembrie.

Un articol de Petre Ivan|1 Martie 2017

TV5MONDE îi dedică luna femeii, programând câteva dintre filmele sale, în care Michèle Morgan joacă alături de Jean Gabin, Yves Montand,Henri Vidal sau Charles Aznavour: Pourquoi viens-tu si tard…, Une nuit à Téhéran și Marguerite de la nuit.

Programarea specială Michèle Morgan:

POURQUOI VIENS-TU SI TARD…

Duminică, 5 martie, de la 21:00

Walter, fotoreporter, o întâlnește pe Catherine într-un tren. Tânăra avocat tocmai ajutase un bărbat să fie achitat pentru că și-a ucis tatăl alcoolic pentru a-și apăra mama. În plină cruciadă împotriva alcoolismului, aceasta îi cere lui Walter să o ajute să denunțe o companie de comercializare a vinului cu practici îndoielnice.

Regia: Henri Decoin (Franța, 1958, alb-negru)

Distribuţia: Michèle Morgan, Henri Vidal, Charles Aznavour

LA MINUTE DE VÉRITÉ

Duminică, 12 martie, de la 21:00

Chemat la căpătâiul unui tânăr sinucigaș, medicul Richard descoperă că soția lui îl înșeală de mai mulți ani. Șocul este puternic, după zece ani de mariaj pe care îl considera armonios. Întors acasă, acesta o ia pe Madeleine la întrebări. Așa începe o noapte lungă de explicații.

Regia: Jean Delannoy (Franța/Italia, 1952, alb-negru)

Distribuţia: Jean Gabin, Michèle Morgan

MARGUERITE DE LA NUIT

Luni, 27 martie, 23:55

În „anii nebuni” ai Parisului, Mefisto îi prezintă o cântăreață de cabaret doctorului Faust. Acesta se îndrăgostește și regretă că este prea în vârstă pentru ea. Demonul profită de ocazie: el are puterea să-i redea tinerețea în schimbul sufletului său. Faust acceptă.

Regia: Claude Autant-Lara (Franţa/Italia, 1955)

Distribuția: Yves Montand, Michèle Morgan

Foto: Michèle Morgan – tv5monde

15
/01
/19

Incluse în proiectul Viitorului Memoriei, o platformă dedicată memoriei Holocaustului în România, filmele documentare realizate, fără patos, de Olga Ștefan înregistrează mărturiile prețioase ale mai multor supraviețuitori ai persecuțiilor împotriva evreilor. O formă de amintire necesară și inevitabil fragmentată.

14
/01
/19

Aflat la cea de-a 5-a ediție, Oscar Weekend aduce la Cinema Elvire Popesco cele mai titrate filme ale anului 2018, propuse sau aflate în cursa pentru Oscarul la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină”.

09
/01
/19

Folosirea tot mai numeroaselor servicii de streaming pare să înlocuiască încet dar sigur mersul la cinema. O platformă ca Netflix a devenit cunoscută în special pentru seriale. Însă există câteva site-uri unde cinefilii pot să vadă filme de artă, vechi sau noi, la un preţ accesibil.

07
/01
/19

Filmele biografice „Green Book” şi „Bohemian Rhapsody” şi drama „Roma” au fost marile câştigătoare la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur, care a avut loc duminică seară la Los Angeles.

06
/01
/19

PREVIEW Anul 2019 se anunță promițător pentru cinematografia română. Cele mai așteptate sunt noile filme realizate de Cristi Puiu și Corneliu Porumboiu, cu o potențială premieră la Cannes. Tot în acest an va ieși în săli și „Nu mă atinge-mă”, controversatul debut al Adinei Pintilie.

28
/12
/18

OPINIE Scris și regizat de Alfonso Cuarón, „Roma”va rămâne foarte probabil în istorie ca filmul despre care s-a discutat și s-a scris cel mai mult în 2018. Și asta chiar înainte de premiera mondială la Festivalul de la Veneția, unde a obținut, fără rezerve, Leul de Aur.

21
/12
/18

Primul week-end din 2019 aduce pe marile ecrane din România o nouă producție Columbia Pictures: “Holmes & Watson” – o comedie de aventuri, probabil cel mai amuzant film de până acum despre celebrul detectiv și asistentul său. Cei nerăbdători îl vor putea urmări, în avanpremieră, încă din 28 decembrie 2018.

20
/12
/18

Jason Momoa aduce pacea între lumea de la suprafaţă şi regatul celor şapte mări în ,,Aquaman”, alături de Amber Heard, Willem Dafoe, Nicole Kidman şi Dolph Lungdren, într-un un nou film din seria universului DC, care va putea fi vizionat de vineri, 21 decembrie, în 3D, IMAX 3D, Dolby Atmos şi 4DX.  

20
/12
/18

Ce merită să păstreze memoria cinefilă și istoria cinema-ului din anul 2018? Am făcut o listă, inevitabil subiectivă, a celor mai ambițioase și mai reușite filme văzute în acest an. Filme de mari autori: de la Lars von Trier, Alfonso Cuarón sau Steven Spielberg, până la Chang-dong Lee sau Hirokazu Koreeda.

20
/12
/18

Trofeul NexT 2018 a revenit scurtmetrajului Hector Malot: Ultima zi din an, regizat de Jacqueline Lentzou, în timp ce Premiul „Cristian Nemescu” pentru Cea mai bună regie a mers către regizorul Diogo Baldaia, pentru filmul Miraj, fraților.

19
/12
/18

CRONICĂ DE FILM În cel mai nou lungmetraj al său, „The House That Jack Built” (2018), cu care și-a făcut revenirea la Cannes (în afara competiției), danezul Lars von Trier se pune în mintea un criminal în serie. Rezultatul: un film teribil de ambițios, deopotrivă amuzant, grav și inconfortabil.

18
/12
/18

"Cred că fericirea este supraestimată. Să fii satisfăcut, împăcat cu tine, sunt ţeluri în viaţă mult mai realiste decât visatul la fericire." - Brad Pitt

18
/12
/18

Câștigător al unui premiu Oscar (1993, Cel mai bun actor în rol principal pentru "Scent of a Woman"), Al Pacino a împlinit, anul acesta, 78 de ani. Iată un frumos omagiu (Epic Tribute) realizat de prietenul publicației noastre, Alexandru Catrina.

17
/12
/18

20 dintre cele mai bune scurtmetraje prezentate la ediția 2018 a Bucharest International Dance Film Festival* pot fi văzute în cadrul maratonului cinematografic dedicat filmelor de dans - [RE]TRACING. Evenimentul va avea loc miercuri, 19 decembrie, la LINOTIP - Centru Independent Coregrafic (București), începând cu ora 19.00.

Page 1 of 22512345...102030...Last »