Omar Sharif, diagnosticat cu Alzheimer
https://www.ziarulmetropolis.ro/omar-sharif-diagnosticat-cu-alzheimer/

Legendarul actor egiptean Omar Sharif, în vârstă de 83 de ani, a fost diagnosticat cu maladia Alzheimer şi face eforturi să îşi amintească unele dintre cele mai celebre filme ale sale, potrivit fiului artistului, Tarek El-Sharif.

Un articol de Petre Ivan|25 mai 2015

Fiul lui Omar Sharif a declarat într-un interviu acordat ziarului spaniol El Mundo că actorul are pierderi de memorie şi s-a retras din activitate din cauza maladiei Alzheimer de care suferă.

„Tatăl meu are Alzheimer. Este dificil de stabilit în ce stadiu este boala sa”, a declarat Tarek El-Sharif. „Este evident că starea sa de sănătate nu se va îmbunătăţi, ci va deveni din ce în ce mai rea”, a spus fiul actorului Omar Sharif, care se luptă de trei ani cu această maladie şi a ajuns chiar să confunde numele filmelor sale.

Încă ştie că este un actor faimos”, a spus Tarek El-Sharif. „Pierderile sale de memorie afectează aspecte specifice, detalii precum momentul în care a fost într-un anumit loc sau cu cine a jucat într-un anumit film – Tarek El-Sharif, fiul lui Omar Sharif.

Tarek El-Sharif a mai spus că tatăl său întreabă uneori de mama sa, actriţa Faten Hamama, uitând că aceasta a murit în luna ianuarie a acestui an.

„Sunt perioade în timpul zilei când se simte mai bine şi alte perioade în care este confuz. Unoeri mai întreabă de mama, actriţa Faten Hamama, uitând că ea a murit la începutul acestui an”, a mai spus Tarek El-Sharif.

Omar Sharif a jucat în filme devenite clasice ale cinematografiei anilor ’60: „Lawrence al Arabiei”, pentru care a obţinut o nominalizare la Oscar în 1964, şi „Doctor Jivago”.

A fost recompensat cu un premiu César pentru cel mai bun actor în 2004, pentru „Domnul Ibrahim şi florile Coranului”.

Foto: Omar Sharif – cinemagia

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.