Omar Sosa Quarteto Afro Cubano la Jazz Night Out
https://www.ziarulmetropolis.ro/omar-sosa-quarteto-afro-cubano-la-jazz-night-out/

Nominalizat de şapte ori la Premiile Grammy, Omar Sosa este un artist exact aşa cum e Cuba. O insulă între trei continente ale muzicii, care reuşeşte să-şi definească o identitate distinctă. Va concerta pe 30 iunie, la Bucureşti, în cadrul Jazz Night Out.

Un articol de Liliana Matei|9 februarie 2016

Sosa explorează și exploatează rădăcinile africane ale culturii cubaneze și le scoate la iveală prin filtrul său autentic și pestriț. Totul e semnat cu aceeași marcă originală, de pe – întâmplător sau nu – o cutie de trabucuri. „Handmade in Cuba”. Iar în această cutie, urechile fine s-ar putea să mai recunoască influențede hip-hop și muzică clasică.

Experimentele altor artiști în același stil s-au dovedit a fi spectaculoase. Amestecul de energii dintre jazz și muzica afro-cubaneză pune la un loc structura acordurilor și improvizația, cu ritmul și sincopele. Însă ceea ce Omar Sosa reușește, e să fie mai mult decât suma ingredientelor din muzica sa. Față de alți artiști, cele doua stiluri nu merg în paralel, ci curg împreună într-o singură expresie organică.

Omar Sosa a plecat din Cuba în anii ’90 și a locuit în Ecuador și SUA, până când s-a stabilit la Barcelona. După ce și-a încheiat studiile academice ca toboșar,a devenit din ce în ce mai atras de pian. Cubanezul, care apoi a devenit celebru ca pianist, a declarat în diverse rânduri că mai degrabă „bate la pian”, și că îl privește ca pe o conga cu clape (sau ca un șir bine acordat de 88 de tobe).

Aflat pentru prima dată în București, Sosa va prezenta la Jazz Night Out cel de-al 24-lea său album, care e definit de titlul pe care îl poartă. „Ilé” în traducere liberă însemnă „pământul de acasă”, un termen provenit din Africa de Vest.

Alături de Omar Sosa, pe scenă îi vom vedea pe Leandro Saint-Hill (saxofon și flaut), Childo Tomas (voce și bas) și Ernesto Simson (tobe).

INFO

Concertul Omar Sosa Quarteto Afro Cubano are loc pe 30 iunie 2016, ora 20’00 la Sala Radio din București. Accesul în sală se face începând cu ora 19:30. Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Filmatul este interzis pe toată durata concertului.

Biletele pentru acest eveniment costă 115, 145, 175 de lei în funcție de categorie, și pot fi achiziţionate prin reţeaua Eventim (magazinele Germanos, magazinele Carrefour, Orange Shop, Vodafone, librăriile Cărturesti şi Humanitas, benzinăriile OMV) şi online pe www.eventim.ro.

Detalii pe www.twinarts.ro şi paginile de Facebook Twin Arts şi Jazz Night Out.

Următoarele concerte Twin Arts:

Joshua Redman Trio-24 martie-Sala Radio

Anouar Brahem Quartet-Souvenance-12 mai-Sala Radio

Ara Malikian -26 mai-Sala Radio

Dhafer Youssef-27 octombrie-Sala Radio

The Victor Wooten Band feat. Dennis Chambers & Bob Franceschini-10 noiembrie-Sala Radio

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.