Omul perna – O nouă întâlnire în seria „ArtIntro“ la ICR
https://www.ziarulmetropolis.ro/omul-perna-o-noua-intalnire-in-seria-artintro-la-icr/

Astăzi, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr.38), la cea de-a doua întâlnire din seria „ArtIntro“, Maria Zărnescu, teatrolog şi profesor, va prezenta spectacolul Omul pernă, în regia lui Florin Ion Grigoraş. Reprezentaţia va fi precedată de discuţii cu publicul.

Un articol de Petre Ivan|28 Aprilie 2015

Considerat cândva „literatura celor care nu ştiu să citească“, teatrul nu este literatură, ci o artă sincretică. Dar care sunt artele care contribuie la acest sincretism? Ce este, de fapt, teatrul? Care este rolul său? De ce (să) mergem la teatru? Şi cum să-l înţelegem? – sunt câteva dintre întrebările la care va încerca să răspundă invitata Maria Zărnescu, prof.asoc.dr. la UNATC „I.L. Caragiale“ Bucureşti.

Omul Pernă este o producţie a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică  „I.L. Caragiale“ din Bucureşti, Omul perna distinsă cu Premiul pentru cel mai bun spectacol la Gala Absolvenţilor 2013 şi cu Premiul „Trapa de lansare“ la Festivalul Naţional de Teatru Independent (FNTI) 2014.

Spectacolul are la bază piesa cunoscutului scriitor britanic Martin McDonagh, multi-premiată la începutul anilor 2000.

Acţiunea se petrece într-un stat totalitar, unde un scriitor este interogat de poliţie.

Motivul: conţinutul povestirilor sale. Intriga poliţistă, umorul negru, subiectul contemporan şi montarea au asigurat succesul acestui spectacol, jucat în spaţii independente din Bucureşti şi alte oraşe ale ţării.

Regizorul Florin Ion Grigoraş şi tinerii actori Rareş Andrici, Cosmin Dominte, George Lepădatu, Tudor Andronic reuşesc să treacă dincolo de tentațiile  moralizatoare, mizând nemijlocit pe emoţia spectatorilor.

Pentru rolul scriitorului Katurian, Rareş Andrici a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun actor la Gala Absolvenţilor UNATC şi Festivalul Teatrului Studenţesc „În culise“ 2013.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Foto: Omul perna – UNATC

14
/12
/18

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

14
/12
/18

Trupele britanice The Cure, Def Leppard, Radiohead, Roxy Music şi The Zombies plus cântăreţele americane Janet Jackson şi Stevie Nicks vor fi incluşi în 2019 în Rock and Roll Hall of Fame. Ceremonia va avea loc pe 29 martie la Barclays Center din Brooklyn.

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

13
/12
/18

Daniel Oltean, procuror DIICOT și teatrolog, a oferit UNITER-ului, pentru concursul Cea mai bună piesă românească a anului 2017, și, cu această ocazie, Teatrului Național din București, acea piesă capabilă să suscite un interes deosebit. Titlul ei este 50 de secunde, iar premiera are loc în această seară, pe 13 decembrie, și mâine seară, pe 14 decembrie, la Sala Atelier, în regia lui Eugen Gyemant.

13
/12
/18

Vă mai amintiți scena finală din "Smoke" / "Fum de țigară" (1995), filmul regizat de Wayne Wang, după scenariul lui Paul Auster, faimosul scriitor new-yorkez? Aceea în care Auggie (Harvey Keitel) îi dăruiește prietenului său Paul Benjamin (William Hurt), scriitor, o minunată poveste de Crăciun. Întreaga scena este însoțită de melodia lui Tom Waits, "Innocent when you dream".

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

12
/12
/18

Supărat de gestul unui spectator, care şi-a permis să intre în sală după începerea reprezentaţiei sale, rapsodul Grigore Leşe a plecat de pe scenă în timpul unui concert, susţinut, zilele trecute, în Târgu Lăpuş, Maramureş. Deşi cei prezenţi i-au cerut scuze şi l-au rugat să continue, interpretul a refuzat vehement să continue spectacolul.

12
/12
/18

Luna decembrie aduce la Teatrul Național București patru spectacole noi, „fapt unic în cei 166 de ani de Teatru”. Cele patru premiere sunt ”Pădurea spânzuraţilor”, după romanul lui Liviu Rebreanu, în regia lui Radu Afrim, ”Papagalul mut”, scenariuL şi regia Nae Caranfil, ”50 de secunde” de Daniel Oltean (piesa anului 2017, premiată la Gala UNITER), în regia lui Eugen Gyemant, şi spectacolul de pantomimă ”A fost odată în România”, în regia lui Dragoş Huluba.

Page 1 of 76612345...102030...Last »