Omul perna – O nouă întâlnire în seria „ArtIntro“ la ICR
https://www.ziarulmetropolis.ro/omul-perna-o-noua-intalnire-in-seria-artintro-la-icr/

Astăzi, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr.38), la cea de-a doua întâlnire din seria „ArtIntro“, Maria Zărnescu, teatrolog şi profesor, va prezenta spectacolul Omul pernă, în regia lui Florin Ion Grigoraş. Reprezentaţia va fi precedată de discuţii cu publicul.

Un articol de Petre Ivan|28 aprilie 2015

Considerat cândva „literatura celor care nu ştiu să citească“, teatrul nu este literatură, ci o artă sincretică. Dar care sunt artele care contribuie la acest sincretism? Ce este, de fapt, teatrul? Care este rolul său? De ce (să) mergem la teatru? Şi cum să-l înţelegem? – sunt câteva dintre întrebările la care va încerca să răspundă invitata Maria Zărnescu, prof.asoc.dr. la UNATC „I.L. Caragiale“ Bucureşti.

Omul Pernă este o producţie a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică  „I.L. Caragiale“ din Bucureşti, Omul perna distinsă cu Premiul pentru cel mai bun spectacol la Gala Absolvenţilor 2013 şi cu Premiul „Trapa de lansare“ la Festivalul Naţional de Teatru Independent (FNTI) 2014.

Spectacolul are la bază piesa cunoscutului scriitor britanic Martin McDonagh, multi-premiată la începutul anilor 2000.

Acţiunea se petrece într-un stat totalitar, unde un scriitor este interogat de poliţie.

Motivul: conţinutul povestirilor sale. Intriga poliţistă, umorul negru, subiectul contemporan şi montarea au asigurat succesul acestui spectacol, jucat în spaţii independente din Bucureşti şi alte oraşe ale ţării.

Regizorul Florin Ion Grigoraş şi tinerii actori Rareş Andrici, Cosmin Dominte, George Lepădatu, Tudor Andronic reuşesc să treacă dincolo de tentațiile  moralizatoare, mizând nemijlocit pe emoţia spectatorilor.

Pentru rolul scriitorului Katurian, Rareş Andrici a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun actor la Gala Absolvenţilor UNATC şi Festivalul Teatrului Studenţesc „În culise“ 2013.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Foto: Omul perna – UNATC

03
/04
/20

Despre povești, copilărie, literatură, femei, război, amintiri din kibbutz și alte întâmplări, în 25 de destăinuiri ale scriitorului israelian Amos Oz, consemnate de Shira Hadad în volumul de convorbiri „Din ce este făcut un măr?” (Editura Humanitas Fiction, 2020).

03
/04
/20

Despre spectacolul Teatrului Act, „Nu regret nimic”, scris de Székely Csaba, care ne-a mai dat și alte texte memorabile, printre care „Apă de mină”.

03
/04
/20

Prin intermediul campaniei #incaunmotivsastamacasa vă invităm să descoperiți şi „omul” din spatele actorului.

02
/04
/20

Chiar dacă străzile și spațiile de evenimente sunt goale, în urma restricțiilor impuse pentru a limita răspândirea coronavirusului, artiști, instituții și festivaluri continuă să dea viață orașului și să ne țină ocupați cât timp #stămacasă, prin proiecte creative realizate pe Facebook.

02
/04
/20

Clădiri importante din București se iluminează în albastru în semn de solidaritate față de cele peste 30 000 de persoane cu autism care trăiesc în România.

01
/04
/20

INTERVIU Regizorul basarabean Dragoş Turea vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre "Grădina Sovietică" (2019), documentarul său care discută înfricoşătoarele experimente secrete cu energie atomică făcute de sovietici în agricultura din Republica Moldova.

01
/04
/20

Astăzi, 1 aprilie 2020, Teatrul EXCELSIOR împlinește 30 de ani de existență și de activitate dedicată publicului tânăr. Au trecut trei decenii de când fondatorul său, Ion Lucian, punea piatra de temelie a unui vis care, la începutul anilor '90, părea aproape himeric – acela de a construi un teatru pentru tineri.

01
/04
/20

În conformitate cu măsurile care decurg din aplicarea Decretului nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, sunt suspendate  toate spectacolele, manifestările publice și celelalte activități desfășurate în incinta Teatrului Național I.L.Caragiale București  pe toată perioada existenței stării de urgență. 

Page 1 of 87012345...102030...Last »