Omul perna – O nouă întâlnire în seria „ArtIntro“ la ICR
https://www.ziarulmetropolis.ro/omul-perna-o-noua-intalnire-in-seria-artintro-la-icr/

Astăzi, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr.38), la cea de-a doua întâlnire din seria „ArtIntro“, Maria Zărnescu, teatrolog şi profesor, va prezenta spectacolul Omul pernă, în regia lui Florin Ion Grigoraş. Reprezentaţia va fi precedată de discuţii cu publicul.

Un articol de Petre Ivan|28 aprilie 2015

Considerat cândva „literatura celor care nu ştiu să citească“, teatrul nu este literatură, ci o artă sincretică. Dar care sunt artele care contribuie la acest sincretism? Ce este, de fapt, teatrul? Care este rolul său? De ce (să) mergem la teatru? Şi cum să-l înţelegem? – sunt câteva dintre întrebările la care va încerca să răspundă invitata Maria Zărnescu, prof.asoc.dr. la UNATC „I.L. Caragiale“ Bucureşti.

Omul Pernă este o producţie a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică  „I.L. Caragiale“ din Bucureşti, Omul perna distinsă cu Premiul pentru cel mai bun spectacol la Gala Absolvenţilor 2013 şi cu Premiul „Trapa de lansare“ la Festivalul Naţional de Teatru Independent (FNTI) 2014.

Spectacolul are la bază piesa cunoscutului scriitor britanic Martin McDonagh, multi-premiată la începutul anilor 2000.

Acţiunea se petrece într-un stat totalitar, unde un scriitor este interogat de poliţie.

Motivul: conţinutul povestirilor sale. Intriga poliţistă, umorul negru, subiectul contemporan şi montarea au asigurat succesul acestui spectacol, jucat în spaţii independente din Bucureşti şi alte oraşe ale ţării.

Regizorul Florin Ion Grigoraş şi tinerii actori Rareş Andrici, Cosmin Dominte, George Lepădatu, Tudor Andronic reuşesc să treacă dincolo de tentațiile  moralizatoare, mizând nemijlocit pe emoţia spectatorilor.

Pentru rolul scriitorului Katurian, Rareş Andrici a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun actor la Gala Absolvenţilor UNATC şi Festivalul Teatrului Studenţesc „În culise“ 2013.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Foto: Omul perna – UNATC

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.