One Night Gallery la Teatrul Odeon
https://www.ziarulmetropolis.ro/one-night-gallery-la-teatrul-odeon/

One Night Gallery, cea mai inovatoare galerie de artă vizuală din România, se extinde pentru cea de-a cincea ediţie cu o expoziţie intinerantă în care arta vine mai aproape de spectatori, într-o experienţă multisenzorială care foloseşte realitatea virtuală, realitatea augmentată şi videomappingul. Pe data de 19 mai, Samsung aduce One Night Gallery la Teatrul Odeon, iar lucrările artistei Raluca Băraru vor transforma spaţiul din Calea Victoriei 40, pentru o noapte, într-o scenă care se va remarca printr-un ludic noir, specific personajelor create de ea.

Un articol de Petre Ivan|15 mai 2018

One Night Gallery face parte din circuitul Romanian Design Week și Bucharest Technology Week și aduce în premieră, în România, o expoziție în toate dimensiunile tehnologiei.

Pentru a da viață personajelor Ralucăi Băraru, pentru cea de-a cincea ediție, Samsung s-a alăturat proiectului One Night Gallery, prin platforma Culturesc 100. Astfel, vizitatorii care vor descărca aplicația Culturesc 100, din Google Play, vor avea ocazia să experimenteze o parte din lucrările Ralucăi în realitate augmentată.

Cei care vor include One Night Gallery în circuitul Nopții Muzeelor vor putea explora în VR universul Ralucăi Băraru, odată cu reprezentația live a artistei, urmând ca înregistrarea 360 a performance-ului să poată fi vizualizată ulterior doar în aplicaţia Culturesc 100.

Pentru a completa dimensiunile tehnologice prin care vizitatorii se pot bucura de această ediție One Night Gallery, fațada Teatrului Odeon se va transforma pe data de 19 într-o lucrare de dimensiuni monumentale prin intermediul videomapping-ului realizat de Mindscape Studio și cu susținerea tehnică a celor de la 3DLP.

Utilizarea celor trei medii, realitatea virtuală, realitatea augmentată și videomapping în expunerea unui artist reprezintă un concept unic ce permite vizitatorilor o imersare graduală, transformând vernisajul dintr-o experiență vizuală într-o experiență multisenzorială.

Conceptul curatorial propus de One Night Gallery aduce în fața publicului artiști vizuali conteporani și transformă, cu ajutorul tehnologiei, pentru o noapte, universul lor creativ în experiențe imersive. De-a lungul celor 4 ediții desfășurate până acum, artiști precum Livia Fălcaru (ilustratoare), Sweet Damage Crew (street art) și Bianca Dumitrașcu (Typography & lettering artist) au oferit noi perspective ale artei tuturor celor curioși să experimenteze unul dintre cele mai avangardiste concepte de galerie din România. Lucrările artiștilor au fost achiziționate de vizitatori, dovedind astfel că arta grafică se bucură de o puternică ascensiune. 

Totodată, One Night Gallery le oferă artiștilor oportunitatea de a descoperi dimensiunile realității virtuale și de a crea astfel un nou tip de conținut artistic local.

Expoziția de pe data de 19 mai va putea fi vizitată între 22.00 și 03.00, iar accesul în sala de expoziție a Teatrului Odeon se va face prin intrarea din partea stângă a teatrului.

Prin parteneriatul cu One Night Gallery, Teatrul Odeon încurajează infuzia tehnologiei în artă, pentru a oferi spectatorilor un spectru de experiențe surprinzătoare. Odeon încurajează consumul de cultură în rândul publicului tânăr, susținând arta inspirată de tehnologie; astfel, le oferă creatorilor oportunitatea de a promova produsele culturale cu ajutorul inovației.

Partenerii One Night Gallery #5 [at] Teatrul Odeon sunt Samsung, prin aplicația Culturesc 100, Teatrul Odeon, Mindscape Studio, 3DLP, CINETIc, Mouton Cadet, Madison Coffee, Zebra Color, Cătălin Oțelea, Radio Guerrilla, Zeppelin, The Institute, IQads, Modernism, Designist, si Radio Romania Cultural.

Cea de-a doua parte a expoziției va putea fi vizitată în seara de 26 mai, la Halle/ Verde Stop. Pentru mai multe detalii, invitații pot vizita pagina oficială de Facebook One Night Gallery.

Facebook event:  https://www.facebook.com/events/143859566469313/

18
/08
/21

Bucharest International Dance Film Festival 2021, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București, prezintă sub tema Potential Worlds, pe lângă cele 34 de titluri din competiții, o selecție de patru documentare puternice și captivante despre deschizători de drumuri și evenimente artistice memorabile: „Sisters with Transistors” (r. Lisa Rovner), „Ailey” (r. Jamila Wignot), „512 Hours” (r. Adina Istrate, Giannina La Salvia) și „Summer of Soul” (r. Ahmir “Questlove” Thompson).

04
/08
/21

Ideo Ideis Festivalul #16 propune o săptămână intensă cu un program artistic și social variat, creat atât pentru trupe de liceeni, cât și pentru comunitățile din Alexandria, Bacău, Baia Mare, Botoșani, Brașov, București, Buzău, Constanța și Sibiu.Vrem astfel ca festivalul să îi inspire pe adolescenții care îi trec pragul să se întoarcă cu aceeași încăpățânare spre comunitățile lor și să le transforme în spațiile de care au nevoie în propria devenire.

03
/08
/21

Scopul proiectului Eforie Colorat - Intervenție Culturală este să aducă laolaltă artiști plastici și oameni preocupați de bunăstarea mediului înconjurător. Iar pentru că arta nu trebuie să existe numai în galerii, evenimentele au fost concepute astfel încât publicul larg să fie implicat, direct sau indirect, în procesul de creație.

23
/07
/21

Inaugurată în urmă cu o lună la ARCUB, expoziția „Chimonoul întâlnește ia” curatoriată de Iulia Gorneanu a avut parte de un finisaj special în seara zilei de miercuri, 21 iulie, în pasajul Hanului Gabroveni. Fashion styling show-ul – sub direcția artistică a lui Alin Gălățescu – s-a desfășurat în prezența Ambasadorului Japoniei în România, ES Dl Hiroshi Ueda și a prezentat ținute ale designerilor români în ritmuri de muzică live interpretată de Jezebel.

21
/07
/21

Asociația Forumul Artelor Vizuale lansează „Eforie Colorat - Intervenție culturală” inițiază un demers artistic și ecologic ce va schimba atmosfera și peisajul în cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc, Eforie Sud.

21
/07
/21

După ce la finalul lunii iunie strada Ion Ghica din București a intrat în circuitul proiectului „Străzi deschise”, iar Centrul Ceh a profitat de ocazie pentru a organiza o după-amiază specială în stradă, a venit momentul ca această experiență să se repete, pe 24 iulie, între orele 16:00-22:00.

21
/07
/21

Începând de joi, 22 iulie 2021, în clădirea din strada Vasile Alecsandri nr. 6, Iași, vor funcționa 5 noi muzee: Muzeul Literaturii Române, Muzeul Poezie(i), Muzeul Teatrului Evreiesc în România, Muzeul Copilăriei în Comunism și Muzeul Pogromului de la Iași. În ziua inaugurării, intrarea la toate muzeele componente va fi gratuită.

13
/07
/21

Până pe 5 septembrie 2021, Muzeul Național de Artă al României prezintă în expoziția „50 de ani. Școala de Modă din București” o sinteză a activității profesorilor și studenților de la Departamentul Modă din cadrul Universității Naționale de Arte București (UNArte).

28
/06
/21

Printr-o examinare atentă a unor forme de horror folcloric și prin optica ecologistă în care umanul și natura, umanul și non-umanul se suprapun și dialoghează, expoziția explorează intersecția dintre ezoterism și știință, folclor și tehnologie, feminism și ecologie, precum și istorie culturală și ficțiune speculativă.