One Night Gallery la Teatrul Odeon
https://www.ziarulmetropolis.ro/one-night-gallery-la-teatrul-odeon/

One Night Gallery, cea mai inovatoare galerie de artă vizuală din România, se extinde pentru cea de-a cincea ediţie cu o expoziţie intinerantă în care arta vine mai aproape de spectatori, într-o experienţă multisenzorială care foloseşte realitatea virtuală, realitatea augmentată şi videomappingul. Pe data de 19 mai, Samsung aduce One Night Gallery la Teatrul Odeon, iar lucrările artistei Raluca Băraru vor transforma spaţiul din Calea Victoriei 40, pentru o noapte, într-o scenă care se va remarca printr-un ludic noir, specific personajelor create de ea.

Un articol de Petre Ivan|15 mai 2018

One Night Gallery face parte din circuitul Romanian Design Week și Bucharest Technology Week și aduce în premieră, în România, o expoziție în toate dimensiunile tehnologiei.

Pentru a da viață personajelor Ralucăi Băraru, pentru cea de-a cincea ediție, Samsung s-a alăturat proiectului One Night Gallery, prin platforma Culturesc 100. Astfel, vizitatorii care vor descărca aplicația Culturesc 100, din Google Play, vor avea ocazia să experimenteze o parte din lucrările Ralucăi în realitate augmentată.

Cei care vor include One Night Gallery în circuitul Nopții Muzeelor vor putea explora în VR universul Ralucăi Băraru, odată cu reprezentația live a artistei, urmând ca înregistrarea 360 a performance-ului să poată fi vizualizată ulterior doar în aplicaţia Culturesc 100.

Pentru a completa dimensiunile tehnologice prin care vizitatorii se pot bucura de această ediție One Night Gallery, fațada Teatrului Odeon se va transforma pe data de 19 într-o lucrare de dimensiuni monumentale prin intermediul videomapping-ului realizat de Mindscape Studio și cu susținerea tehnică a celor de la 3DLP.

Utilizarea celor trei medii, realitatea virtuală, realitatea augmentată și videomapping în expunerea unui artist reprezintă un concept unic ce permite vizitatorilor o imersare graduală, transformând vernisajul dintr-o experiență vizuală într-o experiență multisenzorială.

Conceptul curatorial propus de One Night Gallery aduce în fața publicului artiști vizuali conteporani și transformă, cu ajutorul tehnologiei, pentru o noapte, universul lor creativ în experiențe imersive. De-a lungul celor 4 ediții desfășurate până acum, artiști precum Livia Fălcaru (ilustratoare), Sweet Damage Crew (street art) și Bianca Dumitrașcu (Typography & lettering artist) au oferit noi perspective ale artei tuturor celor curioși să experimenteze unul dintre cele mai avangardiste concepte de galerie din România. Lucrările artiștilor au fost achiziționate de vizitatori, dovedind astfel că arta grafică se bucură de o puternică ascensiune. 

Totodată, One Night Gallery le oferă artiștilor oportunitatea de a descoperi dimensiunile realității virtuale și de a crea astfel un nou tip de conținut artistic local.

Expoziția de pe data de 19 mai va putea fi vizitată între 22.00 și 03.00, iar accesul în sala de expoziție a Teatrului Odeon se va face prin intrarea din partea stângă a teatrului.

Prin parteneriatul cu One Night Gallery, Teatrul Odeon încurajează infuzia tehnologiei în artă, pentru a oferi spectatorilor un spectru de experiențe surprinzătoare. Odeon încurajează consumul de cultură în rândul publicului tânăr, susținând arta inspirată de tehnologie; astfel, le oferă creatorilor oportunitatea de a promova produsele culturale cu ajutorul inovației.

Partenerii One Night Gallery #5 [at] Teatrul Odeon sunt Samsung, prin aplicația Culturesc 100, Teatrul Odeon, Mindscape Studio, 3DLP, CINETIc, Mouton Cadet, Madison Coffee, Zebra Color, Cătălin Oțelea, Radio Guerrilla, Zeppelin, The Institute, IQads, Modernism, Designist, si Radio Romania Cultural.

Cea de-a doua parte a expoziției va putea fi vizitată în seara de 26 mai, la Halle/ Verde Stop. Pentru mai multe detalii, invitații pot vizita pagina oficială de Facebook One Night Gallery.

Facebook event:  https://www.facebook.com/events/143859566469313/

08
/07
/16

Sâmbată și duminică, pe 16 și 17 iulie, cele mai înverzite locuri din centrul capitalei, Grădina Verona, J’ai Bistrot și Grădina Sticlarilor, se deschid pentru publicul din oraș cu activități informative și reacreative, produse și meșteri care manifestă alternativa organică a vieții de oras: ORGANIC DAYS – festival de trai simplu, frumos și sănătos.

30
/06
/16

Două lucrări ale românului Adrian Ghenie au fost vândute, zilele trecute, cu o sumă totală care depășește 2 milioane de lire sterline, în cadrul unei licitații de artă contemporană organizate de Casa Sotheby's din Londra.

29
/06
/16

În campania de susținere a subscripției naționale pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși „Cumințenia pământului” se implică, începând de astăzi, trei celebrități de calibru din sportul românesc: Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi și Ilie Năstase. Celor trei legende li se alătură în acest demers vedeta de televiziune Virgil Ianțu

27
/06
/16

Noul proiect cinematografic al lui Radu Jude, un documentar dedicat colecției Costică Acsinte , combină aproximativ 2000 de fotografii din cele 7500 ale colecției lui Acsinte și diverse materiale din Arhiva Națională de Filme și din Arhiva Societății Române de Radiodifuziune. Născut la 4 iulie 1897, în comuna Perieți, județul Ialomița, Costică Acsinte este unul din eroii Primului Război Mondial.

27
/06
/16

În urmă cu un secol, în noaptea de 27 spre 28 iunie (1916), în camera-atelier de la parterul casei sale de pe actuala stradă Mendeleev, se stingea din viaţă pictorul Ştefan Luchian. Era casa pe care reuşise să o cumpere din banii câştigaţi de pe urma profesiei sale de „proletar al penelului” sau de „zugrav” după cum singur se definea.

24
/06
/16

"Femme Assise" (1909), una dintre primele picturi cubiste ale lui Pablo Picasso, s-a vândut, zilele trecute, cu suma de 43,2 de milioane de lire sterline (63,4 milioane de dolari) în cadrul unei licitații organizate de casa Sotheby's din Londra, cu aproape 20 de milioane de dolari mai mult decât estimarea inițială

21
/06
/16

Obiecte de artă realizate de Kurt Cobain, precum şi obiecte personale, vor fi expuse într-un viitor turneu al unei expoziţii dedicate acestuia. Arta lui Kurt Cobain a apărut pentru prima oară în documentarul din 2015 "Cobain: Montage of Heck", al cărui producător executiv a fost Frances Bean.

20
/06
/16

Beat-boxerul cu cele mai multe vizualizări pe Facebook, cel mai mare colecționar de costum popular din România, un campion mondial de tir, cea mai veselă trupă ska ucrainiană și cele mai iscusite meșterițe de la Săpânța, cu toții au fost prezenți la prima ediție Street Delivery din Baia Mare, un eveniment care a reunit, vreme de trei zile, cele mai noi generații de makeri din industriile creative și cei mai buni meșteșugari, artiști, comercianți, manufacturieri sau chibiți din Maramureș.

17
/06
/16

Începând cu 23 iunie 2016, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București va deschide în sediul din Gabroveni o expoziție inedită, dedicată aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.

15
/06
/16

În anul în care se împlinesc 400 de ani de la moartea scriitorilor William Shakespeare, și Miguel de Cervantes, Noaptea Institutelor Culturale (24 iunie) include un spectacol de teatru după sonetele lui Shakespeare, proiecții, lecturi și o dezbatere dedicate marelui dramaturg britanic, o expoziție de benzi desenate și de ilustrație pornind de la o piesă scrisă de Cervantes, precum și un spectacol-lectură bazat pe fragmente din „entremeses" ale îndrăgitului scriitor spaniol.

10
/06
/16

Admiratorii lui Horaţiu Mălăele pot fi alături de îndrăgitul actor, regizor, caricaturist și scriitor român, joi, 16 Iunie, de la ora 18.30, la vernisajul expoziției Retrospectivă Horațiu Mălăele. Evenimentul, care va avea loc la sediul Casei de Licitații Goldart din București, Intrarea I.L. Caragiale nr. 1, reuneşte peste 50 de lucrări de desen, acuarelă, serigrafie, pictură și grafică umoristică ale artistului.