One World Romania demarează programul Educație media prin film documentar la bibliotecă
https://www.ziarulmetropolis.ro/one-world-romania-demareaza-programul-educatie-media-prin-film-documentar-la-biblioteca/

Luna aprilie marchează lansarea unui nou proiect educaţional organizat de Asociaţia One World Romania. Pornind de la principiul că citirea unui film se poate asemăna cu cititul unei cărţi, proiectul „Educaţie media prin film documentar la bibliotecă” face un pas asumat pentru a creşte competenţele de analiză critică a imaginii ale publicului larg, cu filmul documentar despre drepturile omului ca material didactic.

Un articol de Petre Ivan|5 aprilie 2022

Proiectul se va derula în două etape: inițial vor avea loc ateliere educaționale de media literacy prin film documentar adresate bibliotecarilor din trei județe, Dâmbovița, Tulcea și Gorj, pe parcursul următoarelor trei luni, iar a doua etapă va sprijini și încuraja bibliotecarii care au participat la ateliere să organizeze proiecții și evenimente pentru publicul local al bibliotecilor.

Pentru a dezvolta conținutul acestor ateliere cu metode de învățare activă, resursele Asociației OWR în ceea ce privește filmul documentar cu accent pe drepturile omului intră în dialog cu expertiza în media literacy a asociației Mediawise Society, în cadrul unui demers interdisciplinar.

Primul atelier va avea loc pe 13 și 14 aprilie la Biblioteca Județeană Ion Heliade Rădulescu Dâmbovița (Str. Stelea nr. 2, Târgoviște), în cadrul căruia vor participa 30 de bibliotecari din 30 de localități din județ. Ulterior, vor avea loc alte ateliere pe 25 și 26 mai la Biblioteca Județeană Panait Cerna Tulcea și între 8 și 9 iunie la Biblioteca Județeană Christian Tell Gorj, în Târgu Jiu. La ateliere pot participa și reprezentanți ai bibliotecilor comunale din cele trei județe cât și ai bibliotecilor din județe limitrofe.

În această primă parte a proiectului, vor fi abordate teme precum: filmul documentar cu subiecte relevante despre cetățenie, democrație, diversitate și drepturile omului; ficțiune versus non-ficțiune și așteptările pe care le avem de la filmele documentare; cum influențează contextul nostru prezent felul în care percepem filmele; importanța auto-reflecției și a reflecției (noțiuni de receptare media); manipularea imaginilor; reprezentarea prin imagine; propaganda din perspectivă istorică (folosind filme din colecția SAHIA VINTAGE drept suport didactic).

Astfel, aducem filmul documentar în sprijinul dezvoltării gândirii critice, facilitând accesul participanților la noi chei de lectură în relație cu imaginea, dar și în raport cu temele de drepturi ale omului abordate de filmele prezentate.

Bibliotecarii vor aplica aceste cunoștințe de citire a unui film documentar pentru a crea și a pune în practică ulterior un format de proiecții de film, evenimente și ateliere pentru publicul bibliotecilor lor, din etapa a doua a proiectului.

Văzând bibliotecile drept posibile noduri ale cunoașterii accesibile publicului larg din țară, lucrăm în acest proiect alături de trei centre bibliotecare din județe și regiuni diferite – Dâmbovița, Gorj și Tulcea – punând bazele unui efort de lungă durată, prin care filmul documentar să își găsească locul și la bibliotecă, cu multiple beneficii educaționale pentru public.

Traineri

Ionuț Mareș este jurnalist și critic de film și scrie pentru reviste online precum Films in Frame și Ziarul Metropolis. Colaborează de asemenea ca selecționer sau moderator de discuții cu mai multe festivaluri de film din România.

Nicoleta Fotiade este expertă – formatoare în domeniul educației media și digitale, (co)autoare a mai multor studii de cercetare media și resurse educaționale de educație media, inclusiv a două manuale pentru liceu. Crede că educația media ar trebui să fie parte integrantă în formarea noastră pe tot parcursul vieții. Este președinta asociației Mediawise Society, co-fondatoare a International Association for Media Education (IAME) și lector asociat la Universitatea din București.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.