One World Romania – filme pe prosop
https://www.ziarulmetropolis.ro/one-world-romania-filme-pe-prosop/

În ultimul an din ce în ce mai multe instituţii culturale şi-au pierdut spaţiile, cinematografe şi teatre au fost închise în toată ţara în urma legii nr. 282/2015. Festivalul Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania s-a confruntat cu această problemă în pregătirea celei de-a noua ediţii, ce se desfăşoară săptămâna aceasta în Bucureşti şi am fost nevoiţi să găsim soluţii şi spaţii alternative pentru organizarea proiecţiilor şi evenimentelor din cadrul festivalului.

Un articol de Liliana Matei|25 martie 2016

Așa s-a născut ideea cortului care găzduiește Ambasada One World Romania în Parcul Colțea de la Universitate. Așa a apărut conceptul vizual al acestei ediții – imagini proiectate pe corpul uman. Sunt modurile prin care încercăm să tragem un semnal de alarmă, deoarece nu doar festivalul nostru este afectat de această problemă. În perioada următoare majoritatea evenimentelor culturale din țară se vor lovi de lipsa spațiilor în care să se desfășoare, iar asta face ca atât artiștii, cât și publicul să aibă mult de suferit.

Joi după amiază, între două filme, echipa One World Romania s-a înarmat cu prosoape, cearșafuri, un proiector portabil și a făcut o plimbare până în Piața Constituției, alături de o parte din invitații festivalului. Ce am făcut acolo vedeți aici:


N-am vrea să ajungem în situația asta. Nu ne putem uita la filme proiectate pe un prosop. Avem nevoie de cinematografe! Avem nevoie de spații în care să ne întâlnim, fără să ne petrecem o oră la coadă înainte să intrăm. România are nevoie de o infrastructură culturală adevărată.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.