One World Romania – online din mai până în septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/one-world-romania-online-din-mai-pana-in-septembrie/

Faptul că amânăm ediţia a 13-a a Festivalului One World Romania până spre sfârşitul verii nu înseamnă că ne resemnăm să nu vă mai întâlnim până atunci. Începând din luna mai şi până în septembrie vom organiza, constant, o serie de evenimente şi de proiecţii online, din dorinţa de a păstra legătura, măcar virtual.

Un articol de Petre Ivan|2 mai 2020

Mai întâi, reluăm Cineclubul OWR, într-o formulă compusă din conversații live cu cineaști și streaming-ul unor filme importante din cariera lor. Prima ediție online a Cineclubului se va concentra asupra operei timpurii a cineastei franceze Dominique Cabrera.

De azi, 1 mai, până vineri, 15 mai vor fi disponibile pe platforma Eventbook trei filme ale sale: „Cronica unei suburbii oarecare” („Chronique d’une banlieue ordinaire”, Franța, 1992), „O poștă în La Courneuve” („Une poste à la Courneuve”, Franța, 1994) și „Mâine și tot mâine – Jurnal din 1995” („Demain et encore demain, journal 1995”, Franța, 1995).

Biletele costă 10 lei sau 5 lei cu tarif redus.

Cei care au achiziționat abonamente pentru OWR #13 vor putea viziona gratuit toate filmele din cadrul Cineclubului și a viitoarelor proiecte online ale One World Romania din această vară, folosind codul de bare de pe abonamente. Cei care doresc să susțină echipa OWR, având astfel acces gratuit la evenimentele asociației, pot deveni Prieteni OWR.
Pentru vizionare şi achiziție trebuie să aveți sau să vă creați un cont Eventbook. Fiecare utilizator va avea 48 de ore după achiziționarea biletului sau folosirea codului de bare de pe abonament pentru a viziona filmul.

Discuția online cu cineasta va avea loc live pe pagina de Facebook a One World Romania, vineri, 8 mai, de la ora 19.00. Pe cei interesați să intervină, împreună cu moderatorii Vanina Vignal și Andrei Rus, în discuția cu Dominique Cabrera, îi invităm să trimită un mail la adresa [email protected] până joi, 7 mai, la ora 14, care să conțină numele persoanelor pentru care este făcută rezervarea și adresele de mail aferente.

Numărul de locuri disponibile este de 50, iar discuția se va desfășura în limba engleză.

Bonus cinefil

Pentru că știm că mulți dintre spectatorii noștri nu au reușit să ajungă la toate proiecțiile de Cineclub la care și-ar fi dorit să vină, în următoarele luni vă oferim ocazia să recuperați, online, o parte a acestor filme, multe dintre ele inaccesibile pe DVD sau pe orice alte tipuri de platforme VOD din lume.

De azi, 1 mai, și până sâmbătă, 30 mai, vor fi disponibile pe platforma Eventbook trei filme importante proiectate în edițiile trecute ale Cineclubului, în seria tematică consacrată perioadei de tranziție a blocului estic de la comunism la capitalism: „Deșeuri voluminoase” („Spermull”, regia Helke Misselwitz, Germania, 1991), „Adio, iarnă” („Winter ade”, regia Helke Misselwitz, Germania de Est, 1988) și „Timpul încarcerat” („Verriegelte Zeit”, regia Sybille Schönemann, Germania, 1990).
În așteptarea momentului în care se vor putea relua proiecțiile în țară, KineDok se lansează online cu documentarul croat „Srbenka”. Prezentat în cadrul competiției OWR 2019, filmul explorează tensiunile sârbo-croate dintr-o perspectivă inedită, și anume prin documentarea pregătirii unei piese de teatru ce reconstituie o crimă comisă din motive etnice în anii ’90. Filmul va fi disponibil pentru vizionare online începând cu data de 10 mai, urmând ca pe 28 mai să aibă loc o discuție live cu regizorul filmului, Nebojša Slijepčević.

Puțin mai târziu, începând cu luna iunie, tot în spațiul virtual vom inaugura și „Anticamera OWR13”, în cadrul căreia vom iniția, o dată la fiecare două săptămâni, discuții live cu o parte a invitaților speciali ai One World Romania, ediția a 13-a (Ross McElwee, Claire Simon, Radu Jude și mulți alții). Cu această ocazie, vom prezenta și câteva dintre filmele lor cele mai importante și vom încerca să reintrăm, împreună, în atmosfera viitoarei ediții a festivalului.

Vă așteptăm deci cu drag și cu emoție la aceste evenimente, la care sperăm că veți participa în număr cât mai mare, și profităm de această ocazie pentru a vă aminti că One World Romania există pentru și datorită vouă, spectatorii.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.