OPEN CALL: 2 ateliere despre natură și artă stradală la Teatrul Masca
https://www.ziarulmetropolis.ro/open-call-2-ateliere-despre-natura-si-arta-stradala-la-teatrul-masca/

Teatrul Masca lansează două apeluri deschise pentru participanţi la atelierele de peisagistică (seră & grădină) şi artă stradală (pictură murală) din cadrul proiectului HELIX pentru Masca – centru cultural şi comunitar.

Un articol de |7 august 2024

Atelierele sunt dedicate locuitorilor din proximitate (și nu numai), și pasionaților de street art și/ sau de natură, indiferent de vârstă.

Teatrul Masca dă drumul proiectului HELIX pentru Masca – centru cultural și comunitar, o inițiativă de design participativ menită să re-imagineze, dintr-o perspectivă ecologică și comunitară, relația dintre spațiul exterior al teatrului și cetățeni. Fiind singurul teatru de stat din București aflat într-un cartier de blocuri și, totodată, singurul ce deține o grădină, Teatrul Masca își propune să transforme exteriorul Masca într-un spațiu recreativ public – atât pentru comunitatea de proximitate, cât și pentru spectatori.

Pe termen lung, Teatrul Masca aspiră să devină un veritabil nod de cartier și un hub alternativ pentru comunitatea progresistă din București, promovând concepte precum: teatru verde, regenerare durabilă și dezvoltare ecosistemică.

Între iulie și noiembrie 2024, vor avea loc trei ateliere de design participativ, două dintre ele fiind deschise publicului larg, indiferent de vârste sau de apartenența la cartier. Atelierul despre natură (peisagistică), condus de Bogdan Mihalache (peisagist freelancer și activist de mediu), va amenaja grădina și sera comunitară, în timp ce atelierul de artă stradală, coordonat de LUX și Cristi Neagoe, se va finaliza cu o lucrare murală pe clădirea teatrului.

Atelierul „Artă stradală – cu și fără mască” este o invitație de a descoperi arta stradală și mesajele ascunse de pe pereții cartierului, artiștii care au trecut pe acolo și și-au lăsat urma, anumite concepte de graffiti și street art: tag, bomb, throw-up, cross-over, pictură murală, graffiti personal, estetic, politic sau de protest. Se va vorbi atât despre felul în care arta, de la teatru la graffiti, poate influența societatea civilă și inconștientul colectiv, dar și despre potențialul disruptiv al artei stradale, în pandant cu capacitatea sa incredibilă de a transmite idei și mesaje sociale, politice sau simple comentarii estetice nealiniate – totul pe cea mai populară și mai accesibilă canava: spațiul public urban. Atelierul va culmina cu o serie de activități practice pentru ca participanții să își poată dezvolta propriul stil în grafitti și artă stradală.

Atelier desfășurat în serile zilelor: 4-8 septembrie 2024

Perioada de realizare mural cu suportul voluntar al participanților la atelier: 5-12 septembrie 2024

Formular de înscriere.

Atelierul „Natura demascată” intenționează să închege comunitatea din jurul teatrului într-o activitate comună de îngrijire a grădinii, de dezvoltare a abilităților de grădinărit – atât la bloc, cât și în spații verzi – și de acumulare de informații esențiale pentru înțelegerea ecosistemului urban și a relațiilor dintre plante, animale și oameni între blocurile orașului. Totodată, atelierul este o inițiativă practică, presupunând inițierea unei sere comunitare, modificarea grădinii comunitare prin plantare, dar și descoperirea terasei de pe acoperișul Teatrului Masca, un spațiu verde secret, care implică altfel de cerințe. Astfel, cele 5 întâlniri își propun să le ofere participanților cunoștințe de bază despre plantele de grădină și de interior, principii sănătoase de îngrijire a grădinii din fața blocului, experiență practică, și know-how-ul de a face bunătăți din plante alimentare crescute pe balcon. Pentru că orice spațiu verde necesită întreținut pentru a supraviețui, participanții la ateliere vor avea un rol important gestiunea acestui spațiu verde după amenajarea lui.

Atelier desfășurat în zilele de weekend: 1 septembrie, 7-8 septembrie, și 14-15 septembrie 2024

Formular de înscriere.

Participarea la cele două ateliere este gratuită, pe baza completării formularului aferent.

Ultima zi de înscrieri este 19 august 2024.

Cel de-al treilea atelier, condus de arhitecta și scenografa Gabi Albu, va dezvolta o procedură internă de recuperare a materialelor din decoruri casate, care vor fi utilizate pentru construirea unor elemente de mobilier urban pentru grădina Teatrului Masca. Acest atelier va reuni personalul tehnic al teatrului și un grup de studenți de la secția de scenografie a UNArte.

În același timp, HELIX pentru Masca include implementarea unei proceduri de colectare selectivă a deșeurilor, crearea unei hărți online a traseelor optime pentru bicicliști dinspre cele șase sectoare ale Bucureștiului către Teatrul Masca, și organizarea unui eveniment comunitar (20-22 septembrie 2024) pentru a prezenta publicului rezultatele atelierelor și pentru a experimenta împreună spațiul nou creat.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.