OPEN CALL: 2 ateliere despre natură și artă stradală la Teatrul Masca
https://www.ziarulmetropolis.ro/open-call-2-ateliere-despre-natura-si-arta-stradala-la-teatrul-masca/

Teatrul Masca lansează două apeluri deschise pentru participanţi la atelierele de peisagistică (seră & grădină) şi artă stradală (pictură murală) din cadrul proiectului HELIX pentru Masca – centru cultural şi comunitar.

Un articol de |7 august 2024

Atelierele sunt dedicate locuitorilor din proximitate (și nu numai), și pasionaților de street art și/ sau de natură, indiferent de vârstă.

Teatrul Masca dă drumul proiectului HELIX pentru Masca – centru cultural și comunitar, o inițiativă de design participativ menită să re-imagineze, dintr-o perspectivă ecologică și comunitară, relația dintre spațiul exterior al teatrului și cetățeni. Fiind singurul teatru de stat din București aflat într-un cartier de blocuri și, totodată, singurul ce deține o grădină, Teatrul Masca își propune să transforme exteriorul Masca într-un spațiu recreativ public – atât pentru comunitatea de proximitate, cât și pentru spectatori.

Pe termen lung, Teatrul Masca aspiră să devină un veritabil nod de cartier și un hub alternativ pentru comunitatea progresistă din București, promovând concepte precum: teatru verde, regenerare durabilă și dezvoltare ecosistemică.

Între iulie și noiembrie 2024, vor avea loc trei ateliere de design participativ, două dintre ele fiind deschise publicului larg, indiferent de vârste sau de apartenența la cartier. Atelierul despre natură (peisagistică), condus de Bogdan Mihalache (peisagist freelancer și activist de mediu), va amenaja grădina și sera comunitară, în timp ce atelierul de artă stradală, coordonat de LUX și Cristi Neagoe, se va finaliza cu o lucrare murală pe clădirea teatrului.

Atelierul „Artă stradală – cu și fără mască” este o invitație de a descoperi arta stradală și mesajele ascunse de pe pereții cartierului, artiștii care au trecut pe acolo și și-au lăsat urma, anumite concepte de graffiti și street art: tag, bomb, throw-up, cross-over, pictură murală, graffiti personal, estetic, politic sau de protest. Se va vorbi atât despre felul în care arta, de la teatru la graffiti, poate influența societatea civilă și inconștientul colectiv, dar și despre potențialul disruptiv al artei stradale, în pandant cu capacitatea sa incredibilă de a transmite idei și mesaje sociale, politice sau simple comentarii estetice nealiniate – totul pe cea mai populară și mai accesibilă canava: spațiul public urban. Atelierul va culmina cu o serie de activități practice pentru ca participanții să își poată dezvolta propriul stil în grafitti și artă stradală.

Atelier desfășurat în serile zilelor: 4-8 septembrie 2024

Perioada de realizare mural cu suportul voluntar al participanților la atelier: 5-12 septembrie 2024

Formular de înscriere.

Atelierul „Natura demascată” intenționează să închege comunitatea din jurul teatrului într-o activitate comună de îngrijire a grădinii, de dezvoltare a abilităților de grădinărit – atât la bloc, cât și în spații verzi – și de acumulare de informații esențiale pentru înțelegerea ecosistemului urban și a relațiilor dintre plante, animale și oameni între blocurile orașului. Totodată, atelierul este o inițiativă practică, presupunând inițierea unei sere comunitare, modificarea grădinii comunitare prin plantare, dar și descoperirea terasei de pe acoperișul Teatrului Masca, un spațiu verde secret, care implică altfel de cerințe. Astfel, cele 5 întâlniri își propun să le ofere participanților cunoștințe de bază despre plantele de grădină și de interior, principii sănătoase de îngrijire a grădinii din fața blocului, experiență practică, și know-how-ul de a face bunătăți din plante alimentare crescute pe balcon. Pentru că orice spațiu verde necesită întreținut pentru a supraviețui, participanții la ateliere vor avea un rol important gestiunea acestui spațiu verde după amenajarea lui.

Atelier desfășurat în zilele de weekend: 1 septembrie, 7-8 septembrie, și 14-15 septembrie 2024

Formular de înscriere.

Participarea la cele două ateliere este gratuită, pe baza completării formularului aferent.

Ultima zi de înscrieri este 19 august 2024.

Cel de-al treilea atelier, condus de arhitecta și scenografa Gabi Albu, va dezvolta o procedură internă de recuperare a materialelor din decoruri casate, care vor fi utilizate pentru construirea unor elemente de mobilier urban pentru grădina Teatrului Masca. Acest atelier va reuni personalul tehnic al teatrului și un grup de studenți de la secția de scenografie a UNArte.

În același timp, HELIX pentru Masca include implementarea unei proceduri de colectare selectivă a deșeurilor, crearea unei hărți online a traseelor optime pentru bicicliști dinspre cele șase sectoare ale Bucureștiului către Teatrul Masca, și organizarea unui eveniment comunitar (20-22 septembrie 2024) pentru a prezenta publicului rezultatele atelierelor și pentru a experimenta împreună spațiul nou creat.

07
/09
/23

„Prin selecția de filme și experiențe din program, ceea ce vrea să spună BIDFF anul acesta este să ascultăm înainte să emitem o opinie, să facem un efort de a privi lumea și din perspectiva celuilalt și, oricât de mult ne-ar plăcea să emitem judecăți radicale, ele trebuie mereu gândite într-o rețea în care dincolo de cuvinte și informații se află oameni.” Simona Deaconescu, coregraf și directorul artistic al Bucharest International Dance Film Festival, invită astfel publicul să ia parte la cea de-a 9 ediție a evenimentului care începe astăzi, joi, 7 septembrie.

07
/09
/23

Luna septembrie aduce nu mai puțin de două vernisaje și două spectacole de teatru în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă, o participare la un festival cu o galerie pop-up și un concept nou de eveniment gândit în parteneriat cu galeria Săfițicuminți – LEAF (Limited Edition Art Fair).

07
/09
/23

„Timișoara 2023. Celebrarea orașului”, evenimentul începutului de toamnă în orașul de pe Bega, aduce împreună, între 6 și 8 octombrie 2023, într-o sărbătoare unică atât prin abundența și diversitatea evenimentelor, cât și prin traseul impresionant propus, peste 100 de evenimente culturale, educative și sportive, organizate de operatori publici și privați, locali și internaționali, în peste 50 de locații, outdoor sau indoor, pe apă, pe maluri și în apropierea canalului Bega, în Fabric, Iosefin, Cetate, Complexul Studențesc și Elisabetin.

06
/09
/23

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, continuă surprizele pentru public și îi oferă posibilitatea să urmărească online spectacole prezentate în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.

01
/09
/23

Dincolo de a fi o celebrare a mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee, Galactic Tick Festival este un eveniment cultural și educativ dedicat copiilor și tinerilor. O sărbătoare a bucuriei transpusă în activități ce implică, printre altele, dans galatic și ateliere creative menite să facă din această călătorie o poveste de neuitat, asemeni celor pe care bunicii noștri ni le împărtășeau la gura sobei.

30
/08
/23

În perioada 16 - 30 septembrie se desfășoară în București cea de-a 4-a ediție a NOVA Festival, eveniment dedicat artei și noilor tehnologii. În cadrul acestuia publicul va avea acces la 4 instalații complexe, cu componente imersive și interactive, destinate să pună vizitatorii față în față cu multiple fațete ale sinelui, prin explorarea spațialității, mișcării și propriului corp.