Opera Brașov inaugurează stagiunea 2015 – 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/opera-brasov-inaugureaza-stagiunea-2015-2016/

Ca un preambul al deschiderii oficiale a stagiunii 2015 – 2016, Opera Braşov oferă spectacolul „Opera rediviva!”, desfăşurat în aer liber şi care face parte din cadrul manifestărilor dedicate Sfintei Fecioare Maria, ocrotitoarea Braşovului, ce va avea loc miercuri, 9 septembrie, de la ora 19.00, în Piaţa Sfatului.

Un articol de Liliana Matei|4 septembrie 2015

Dirijorul Traian Ichim împreună cu soliștii, corul și orchestra Operei Brașov vor interpreta pagini celebre din opere și operete din creația compozitorilor Giuseppe Verdi („Traviata”, „Ernani” și „Trubadurul”) , Giaccomo Puccini („Boema”, „Turandot” și „La Rondine”, Jules Massenet („Manon”), Georges Bizet („Carmen”), Johann Strauss („Liliacul”), Emmerich Kalmann („Contesa Maritza”), Karl Zeller („Vânzătorul de păsări”), Paul Abraham („Bal la Savoy”).

Vor interpreta soliștii: Nicoleta Chirilă, Simona Manole-Mărcan, Valentina Mărgăraș, Ioana Mărgărit, Maria Petcu-Catrina, Lăcrămioara Schuller, Gabriela Hazarian, Asineta Răducan, Liviu Iftene, Mihai Irimia, Alexandru Aghenie, Lorand Cristian, Valentin Marele, Marian Rește. Intrarea este liberă.

Vineri, 11 septembrie, ora 18.30, în sala Operei, are loc spectacolul cu opera „Traviata” de G. Verdi, spectacol reprogramat din data de 27 iunie 2015. Una dintre cele mai iubite și, conform unui site de specialitate, cea mai cântată lucrare în stagiunea trecută pe întreg mapamondul, „Traviata” face parte din trilogia compusă de G. Verdi, împreună cu „Rigoletto” și „Trubadurul”. Celebra operă se bazează pe romanul scris de Alexandre Dumas-fiul, „Dama cu camelii”, transformat în libret de Francesco Maria Piave. Premiera operei a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, în data de 6 martie 1853.

Prima reprezentație a fost un eșec, datorat în primul rând mediocrității interpretării. „Traviata” se sprijină pe personajul ei principal – Violetta Valery – care trebuie nu numai să fie o tragediană excepțională, dar și o soprană lirică deosebită, așa cum a fost, de pildă, Maria Callas. De data aceasta, pe scena Operei Brașov o veți putea urmări pe extraordinara solistă, Cristina Radu.

Alături de ea, din distribuție mai fac parte: Liviu Iftene (Alfredo Germont), Lucian Petrean – invitat de la Cluj-Napoca (Giorgio Germont), Gabriela Hazarian (Flora Bervoix), Sonia Hazarian (Annina), Mugurel Oancea (Gaston), Lorand Cristian (Baronul Douphol), Paul Tomescu (Marchizul d’Obigny), Marian Rește (Doctorul Grenvil), Dan Ionescu (Giuseppe), Irinel Felea (Grădinarul). Soliști balet: Iulia Coșeriu, Adrian Scriminț. Conducerea muzicală va fi asigurată de dirijorul Traian Ichim. Regia: Dimitrie Tabacaru. Scenografia: Rodica Garștea. Își dau concursul Corul, Baletul și Orchestra Operei Brașov.

INFO

Preț bilete: 30 lei; 20 lei. Biletele vândute pentru reprezentația din 27 iunie 2015 și nereturnate rămân valabile pentru acest spectacol.

Spectacolul se desfășoară sub egida „Brașov 2021 – Capitală Europeană a Culturii – Oraș Candidat”, demers pe care Opera Brașov îl susține.

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380.
Program: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului.

16
/06
/14

Vineri, 20 iunie (19.00), la Sala Radio, veţi avea plăcerea de a asculta, în interpretarea ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO, una dintre simfoniile care au născut cele mai multe dezbateri ideologice: Simfonia a VII-a în do major – Leningrad, creaţie a compozitorului rus Dmitri Şostakovici.

14
/06
/14

Opera Naţională Bucureşti propune publicului, în 17 iunie, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de către tenorul Marcello Giordani, unul dintre cei mai mari cântăreţi ai lumii, fiind invitat permanent al celor mai prestigioase scene de concert şi opere din lume, incluzând Metropolitan Opera, Teatro alla Scala, Royal Opera Covent Garden, Opernhaus Zürich, Staatsoper Viena, Opéra National de Paris, Teatro Liceu din Barcelona etc.

11
/06
/14

Convenţia a fost simplă. Pornind de la fiecare literă din alfabet, Eduard Kunz a ales un cuvânt cheie care îi defineşte viaţa. Şi l-a explicat. Şi, ca orice artist care se respectă nerespectând regulile, a sărit chiar peste litera A. Şi a început aşa:

11
/06
/14

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi muzicieni ai lumii la ora actuală, care a transformat acordeonul într-un instrument de prim rang, RICHARD GALLIANO soseşte la Bucureşti pentru un concert extraordinar alături de Orchestra de Cameră Radio, moment ce punctează închiderea stagiunii ansamblului.

09
/06
/14

Ce poate fi mai potrivit în primele zile de vară decât o imaginară călătorie muzicală către ,,Visul unei nopţi de vară”? La doar 17 ani, compozitorul romantic Felix Mendelssohn  a conceput o uvertură inspirată de celebra piesă de teatru a lui Shakespeare, urmată apoi de o suită pe care a definitivat-o cu puţini ani înainte de dispariţia sa. Lucrarea a devenit foarte cunoscută mai ales graţie celebrului Marş Nupţial, după ce, în 1858, marşul a fost interpretat la căsătoria Prinţesei "Vicky" (fiica reginei Victoria) cu Prinţul Friedrich al Prusiei.

09
/06
/14

În perioada 8 iunie - 2 iulie, Corul Naţional de Cameră Madrigal va susţine 4 concerte extraordinare în oraşele Baia Mare, Oradea, Târgovişte şi Iaşi. Evenimentele fac parte din programul turneului naţional de vară.

06
/06
/14

Abonamentele pentru cel mai important eveniment muzical al acestei toamne, RadiRo – Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio, ediţia a II-a, organizat de Radio România, pot fi achiziţionate începând cu data de 5 iunie, online, în reţeaua bilete.ro, sau în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.

05
/06
/14

Pentru a marca la Bucureşti Ziua Naţională a Portugaliei (10 iunie), Ambasada Portugaliei la Bucureşti şi Orchestrele şi Corurile Radio propun publicului joi, 12 iunie, la Sala Radio, de la 19.00, un concert extraordinar de fado.

04
/06
/14

Miercuri, 4 iunie 2014, începând cu ora 19, publicul meloman va avea ocazia de a-i reîntâlni pe Gabriel și Simina Croitoru nu numai interpretând, ca soliști, Mozart pe scena Studioului „Mihail Jora“, ci şi în calitate de invitați la evenimentul prilejuit de lansarea albumului W. A. MOZART, J. BRAHMS: SIMINA CROITORU; GABRIEL CROITORU, produs de Editura Casa Radio. Lansarea va avea loc în pauză concertului, în foaierul central al Sălii Radio, fiind urmată de o sesiune de autografe, la finalul concertului.

04
/06
/14

Cea de-a şaptea ediţie a Turneului Naţional Stradivarius se află în plină desfăşurare, cu săli de concerte arhipline de fiecare dată. Violonistul Alexandru Tomescu şi vioara Stradivarius, alături de pianistul Eduard Kunz au străbătut deja şapte dintre cele 12 oraşe care se regăsesc în itinerarul evenimentului, înregistrând în fiecare dintre oraşele vizitate – Târgu Mureş, Bistriţa, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Hunedoara şi Sibiu - succese extraordinare.