Opera Brașov inaugurează stagiunea 2015 – 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/opera-brasov-inaugureaza-stagiunea-2015-2016/

Ca un preambul al deschiderii oficiale a stagiunii 2015 – 2016, Opera Braşov oferă spectacolul „Opera rediviva!”, desfăşurat în aer liber şi care face parte din cadrul manifestărilor dedicate Sfintei Fecioare Maria, ocrotitoarea Braşovului, ce va avea loc miercuri, 9 septembrie, de la ora 19.00, în Piaţa Sfatului.

Un articol de Liliana Matei|4 septembrie 2015

Dirijorul Traian Ichim împreună cu soliștii, corul și orchestra Operei Brașov vor interpreta pagini celebre din opere și operete din creația compozitorilor Giuseppe Verdi („Traviata”, „Ernani” și „Trubadurul”) , Giaccomo Puccini („Boema”, „Turandot” și „La Rondine”, Jules Massenet („Manon”), Georges Bizet („Carmen”), Johann Strauss („Liliacul”), Emmerich Kalmann („Contesa Maritza”), Karl Zeller („Vânzătorul de păsări”), Paul Abraham („Bal la Savoy”).

Vor interpreta soliștii: Nicoleta Chirilă, Simona Manole-Mărcan, Valentina Mărgăraș, Ioana Mărgărit, Maria Petcu-Catrina, Lăcrămioara Schuller, Gabriela Hazarian, Asineta Răducan, Liviu Iftene, Mihai Irimia, Alexandru Aghenie, Lorand Cristian, Valentin Marele, Marian Rește. Intrarea este liberă.

Vineri, 11 septembrie, ora 18.30, în sala Operei, are loc spectacolul cu opera „Traviata” de G. Verdi, spectacol reprogramat din data de 27 iunie 2015. Una dintre cele mai iubite și, conform unui site de specialitate, cea mai cântată lucrare în stagiunea trecută pe întreg mapamondul, „Traviata” face parte din trilogia compusă de G. Verdi, împreună cu „Rigoletto” și „Trubadurul”. Celebra operă se bazează pe romanul scris de Alexandre Dumas-fiul, „Dama cu camelii”, transformat în libret de Francesco Maria Piave. Premiera operei a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, în data de 6 martie 1853.

Prima reprezentație a fost un eșec, datorat în primul rând mediocrității interpretării. „Traviata” se sprijină pe personajul ei principal – Violetta Valery – care trebuie nu numai să fie o tragediană excepțională, dar și o soprană lirică deosebită, așa cum a fost, de pildă, Maria Callas. De data aceasta, pe scena Operei Brașov o veți putea urmări pe extraordinara solistă, Cristina Radu.

Alături de ea, din distribuție mai fac parte: Liviu Iftene (Alfredo Germont), Lucian Petrean – invitat de la Cluj-Napoca (Giorgio Germont), Gabriela Hazarian (Flora Bervoix), Sonia Hazarian (Annina), Mugurel Oancea (Gaston), Lorand Cristian (Baronul Douphol), Paul Tomescu (Marchizul d’Obigny), Marian Rește (Doctorul Grenvil), Dan Ionescu (Giuseppe), Irinel Felea (Grădinarul). Soliști balet: Iulia Coșeriu, Adrian Scriminț. Conducerea muzicală va fi asigurată de dirijorul Traian Ichim. Regia: Dimitrie Tabacaru. Scenografia: Rodica Garștea. Își dau concursul Corul, Baletul și Orchestra Operei Brașov.

INFO

Preț bilete: 30 lei; 20 lei. Biletele vândute pentru reprezentația din 27 iunie 2015 și nereturnate rămân valabile pentru acest spectacol.

Spectacolul se desfășoară sub egida „Brașov 2021 – Capitală Europeană a Culturii – Oraș Candidat”, demers pe care Opera Brașov îl susține.

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380.
Program: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.

19
/09
/22

Filarmonica „George Enescu” anunţă deschiderea noii stagiuni camerale 2022-2023 cu o serie de concerte de excepţie strânse sub egida S#arp Festival, ce va avea loc între 29 septembrie - 2 octombrie 2022, în Sala mare a Ateneului Român.

19
/09
/22

Din 19 septembrie, proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” revine în școlile din România. Început în 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program național în școlile românești, în baza unui protocol semnat între Radio România și Ministerul Educației. În ultimul an școlar, 2021-2022, la acest program au participat peste 250.000 elevi din București și alte 34 județe din țară.