Opera din Brașov: „Nunta lui Figaro”, online, pe 13 februarie
https://www.ziarulmetropolis.ro/opera-din-brasov-nunta-lui-figaro-online-pe-13-februarie/

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului MOZART se încheie sâmbătă, 13 februarie 2021, de la ora 18.30, cu binecunoscuta operă bufă „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart. Libretul a fost scris în limba italiană de Lorenzo da Ponte, care a fost inspirat de comedia lui Beaumarchais – La folle journée ou Le mariage de Figaro. Premiera operei a avut loc la 1 mai 1786, la Burgtheater din Viena, cu Mozart însuşi ca dirijor. „Nunta lui Figaro” s-a reluat un an mai târziu, la Praga, unde s-a bucurat de un triumf răsunător.

Un articol de Liliana Matei|10 februarie 2021

„Nunta lui Figaro” explorează teritorii pe care mulți le-au găsit îngrijorătoare atunci când a fost scrisă, la mijlocul anilor 1780; ceea ce a dat de gândit a fost relația, adesea controversată, dintre clasele sociale. De aceea, piesa originală, a lui Beaumarchais, a fost interzisă de autoritățile din Franța, iar opera lui Mozart a creat nervozitate în rândul monarhiei austriece. Atât piesa, cât și opera fac distincție clară în ceea ce privește limitările impuse de rang și privilegii, arătându-ne că bunul simț poate învinge cu ușurință bogăția și puterea și că modestia autentică poate depăși aroganța nejustificată. Dialogul lui Da Ponte este subtil și meticulos stratificat – dar, în același timp, ingenios și antrenant. Muzica lui Mozart este bine realizată și extrem de sofisticată – dar și foarte melodioasă și contagioasă.

Acţiunea operei se petrece în castelul Contelui Almaviva, în Sevilla, în secolul al XVIII-lea. Desfăşurarea din „Nunta lui Figaro” este un lung şir de quiproquo-uri neprevăzute şi răsturnări de situaţie care fac din această operă o comedie spumoasă şi de succes. Contele Almaviva, săturat de anii de căsnicie cu Rosina, îi face avansuri menajerei Susanna, iubita lui Figaro. Contele vrea să împiedice căsătoria celor doi şi încearcă toate şiretlicurile. Încurcăturile se ţin lanţ, Rosina îi joacă şi ea o festă soţului pentru ca, în final, Contele Almaviva să-i ceară iertare în faţa tuturor, iar Figaro şi Susanna să îşi redobândească încrederea şi fericirea. Din distribuția spectacolului, fac parte soliștii: Laura Eftimie – Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța (Susanna), Marian Rește (Figaro), Valentin Marele (Contele Almaviva), Anda Pop (Contesa), Anca Panait (Cherubino), Sonia Hazarian (Marcellina), Ștefan Schuller (Doctorul Bartolo), Cristian Dicu (Don Basilio), Alina Ichim (Barbarina), Mugurel Oancea (Don Curzio), Paul Tomescu (Antonio), Andromeda Nemeș, Mariana Tomescu (Două fete tinere). Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorașcu (Opera Națională București), iar regia artistică a spectacolului este semnată de Carmen Dobrescu. Scenografia și costumele sunt create de Rodica Garștea. Mișcarea scenică: Nermina Damian. Asistent regie: Anda Pop. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Regie scenă: Silvia Papadopoulos.

Spectacolul va fi transmis, online, în direct, pe pagina de Facebook a Operei Brașov și pe canalul oficial de YouTube și va putea fi vizionat gratuit!

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.