Opera Națională București deschide stagiunea 2018-2019 cu premiera spectacolului „Otello”
https://www.ziarulmetropolis.ro/opera-nationala-bucuresti-deschide-stagiunea-2018-2019-cu-premiera-spectacolului-otello/

Opera Naţională Bucureşti deschide stagiunea 2018-2019 cu premiera spectacolului „Otello” de Giuseppe Verdi. Regia artistică, decorul şi luminile poartă semnătura maestrului Giancarlo del Monaco, iar costumele sunt realizate de Stella del Monaco. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 29 septembrie 2018, şi duminică, 30 septembrie 2018, începând cu orele 18:30.

Un articol de Petre Ivan|18 septembrie 2018

Asistent de costume este Ricardo Coelho, iar asistent de regie Alex Nagy. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mihnea Ignat.

*

În cadrul premierei mondiale, care a avut loc în anul 1887 pe scena renumitei Scala din Milano, publicul a rechemat soliștii în aplauze pe scenă, nu mai puțin de 20 de ori, ovaționând: „VIVA Verdi!”.

Creația verdiană a reprezentat prin excelență o împletire perfectă a artei dramatice cu muzica. De-a lungul secolelor, „Otello” s-a dovedit a fi o capodoperă care s-a evidențiat nu doar prin simbolurile filosofice, ci și prin trăirile  tulburătoare și puternice ale personajelor, din punct de vedere teatral.

Giancarlo del Monaco, fiul marelui tenor Mario del Monaco, s-a născut la Lancenigo di Treviso pe data de 27 decembrie 1943. A pus în scenă peste o sută de opere în teatre prestigioase din: Berlin, Buenos Aires, Barcelona, Madrid, Bologna, New York, Los Angeles, Washington, Milano, München, Napoli, Paris, Pechin, Roma, Stuttgart, Sevilla, Torino, Viena, Zürig etc.

În 1991 realizează prima sa regie la Metropolitan Opera din New York. După marele succes obținut cu opera „La Fanciulla del West”(Fata din Vest), urmează numeroase lucrări la fel de importante: „Stiffelio”, „La Forza del destino”(Forța destinului), (a cărui punere în scenă a fost premiată de Institutul American de Studii Verdiene), „Simon Boccanegra”.

De asemenea a pus în scenă importante producții precum, „Andrea Chenier”, „Francesca da Rimini” sau „Cavalleria Rusticana”și„ Pagliacci”, la Opera Bastille din Paris. În perioada în care a fost Director General la Bonn, a fost numit consultant în cadrul Ministerului Culturii pentru lucrările de reconstrucție ale teatrelor de Operă din România.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Operei Naționale București sau online.

Foto: „Otello”,Opera Națională București  – facebook

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.