Opera Națională Română Iași vă invită la opera-balet “Les Indes galantes” de Jean-Philippe Rameau
https://www.ziarulmetropolis.ro/opera-nationala-romana-iasi-va-invita-la-opera-balet-les-indes-galantes-de-jean-philippe-rameau/

Opera Naţională Română Iaşi vă invită la opera-balet “Les Indes galantes” de Jean-Philippe Rameau, spectacol montat pentru prima dată în România de renumitul regizor Andrei Șerban. Premierele vor avea loc pe 15, 16 şi 18 noiembrie 2012, începând cu ora 18:30, în Sala Mare a Teatrului Naţional Iaşi. Primul spectacol va fi dirijat de maestrul […]

Un articol de |13 noiembrie 2012

Opera Națională Română Iași vă invită la opera-balet “Les Indes galantes” de Jean-Philippe Rameau, spectacol montat pentru prima dată în România de renumitul regizor Andrei Șerban.

Premierele vor avea loc pe 15, 16 și 18 noiembrie 2012, începând cu ora 18:30, în Sala Mare a Teatrului Național Iași.

Primul spectacol va fi dirijat de maestrul Adrian Morar (Opera Națională Română Cluj-Napoca), iar la celelalte două reprezentații la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Gabriel Bebeșelea.

Regizor secund: Daniela Dima
Scenografia: Marina Drăghici
Scenografie adaptată de Carmencita Brojboiu
Mișcarea scenică: Nicky Woltz și Andrei Șerban
Coregrafia: Blanca Li
Light design: Andrei Șerban

 

Distribuții 15 noiembrie aici și 16 noiembrie aici.

Jean-Philippe Rameau a fost unul dintre cei mai importanți compozitori ai epocii sale, un reputat teoretician, autor al unui celebru tratat de armonie, apărut în anul 1722. Printre realizările sale se numără perfecționarea stilului lui Jean-Baptiste Lully în ceea ce privește opera; de asemenea, a introdus noi dansuri franceze în suită și a contribuit la definirea limbajului tonal.

Opera-balet Les Indes galantes de Jean-Philippe Rameau, libretul de Louis Fuzelier, a avut premiera la Academia Regală de Muzică și Dans, Paris, la 23 august 1735.

Menționăm că joi, 15 noiembrie 2012, în foaierul Teatrului Național, în pauza spectacolului, va avea loc lansarea albumului bilingv Cehov, Shakespeare, Bergman vazuți de/seen by Andrei Șerban, semnat de Mihaela Marin, apărut recent la Editura Institutului Cultural Roman. Albumul se adresează deopotrivă iubitorilor de teatru și celor ai fotografiei de artă. Cinci spectacole în regia lui Andrei Șerban – Unchiul Vania, Trei surori și Ivanov de Anton Cehov, Strigăte și șoapte după filmul lui Ingmar Bergman și Regele Lear de William Shakespeare – sunt privite de Mihaela Marin prin obiectivul camerei. Fotografiile sunt însoțite de comentariile și gândurile regizorului cât și de impresiile criticului de teatru Ana Maria Narti.

Albumul va putea fi achiziționat din incinta Teatrului, în toate cele 3 seri de spectacol.

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.