Opt filme de văzut în ianuarie la cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/opt-filme-de-vazut-in-ianuarie-la-cinema/

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii – mari sau mici – scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

Un articol de Ionuţ Mareş|29 decembrie 2023

Dream Scenario (Scenariu de vis) – Kristoffer Borgli

Ce-ai face dacă într-o zi ai apărea pe nepregătite în visele tuturor oamenilor?

Nicolas Cage este Paul, un familist apatic, profesor cu o afinitate pentru biologia evoluționistă, anxios în fața propriului anonimat. Într-o zi, descoperă că a început să apară în visele altor oameni într-un ritm exponențial. Ca și în viață, prezența lui în aceste vise este banală și neintruzivă – este pur și simplu acolo, privind indiferent la fanteziile și coșmarurile străinilor. Cu toate acestea, devine o celebritate peste noapte și este copleșit de atenția care i s-a refuzat de mult.

Coprodus de Ari Aster, un alchimist desăvârșit al horrorului suprarealist și al comediei anxioase, „Dream Scenario” continuă ca un fel de inversare comică a filmului „A Nightmare on Elm Street”, cu Paul în proverbialul pulover cu dungi terorizând populația, dar, aici, confruntându-se cu realitatea.

„Dream Scenario” este distribuit de Bad Unicorn şi are premiera în România pe 29 decembrie.

Ferrari – Michael Mann

Este vara anului 1957. Dincolo de spectacolul de Formula 1, fostul pilot Enzo Ferrari este în plină criză. Acum zece ani, împreună cu soția sa, Laura, a construit o fabrică de la zero, aflată la momentul actual în pragul falimentului. Căsnicia lor volatilă a fost afectată de moartea unuia dintre fii, Dino, cu un an mai devreme, și de acceptarea relației celui de-al doilea fiu, Piero, cu Lina Lardi. Între timp, pasiunea sa pentru victorie îl determină să mizeze pe o singură cursă periculoasă de 1.000 de mile prin Italia, Mille Miglia.

„Ferrari” a avut premiera mondială în competiţia Festivalului de la Veneţia şi va fi adus în România de Vertical Entertainment, începând cu 5 ianuarie.

The Old Oak (La Stejarul Bătrân) – Ken Loach

The Old Oak este un loc special. Nu numai că este ultimul pub rămas deschis, ci și singurul spațiu public în care oamenii se pot întâlni într-o comunitate minieră, cândva înfloritoare, care acum trece prin vremuri grele, după zeci de ani de declin. TJ Ballantyne (Dave Turner), proprietarul, ține cu dinții de The Old Oak, iar efortul lui este pus la încercare când cârciuma devine subiectul unei dispute teritoriale odată cu sosirea unor refugiați sirieni care sunt aduși în sat. O prietenie neașteptată se înfiripă atunci când TJ întâlnește o tânără siriană cu un aparat de fotografiat, Yara (Ebla Mari), alături de care încercă să găsească o cale pentru ca aceste două comunități să se înțeleagă.

„The Old Oak” a avut premiera mondială în competiţia Festivalului de la Cannes şi va fi distribuit în România de Independenţa Film, din 5 ianuarie.

About Dry Grasses – Nuri Bilge Ceylan

Un tânăr profesor speră să obțină un post la Istanbul după ce își încheie stagiul obligatoriu într-un sătuc. După o lungă așteptare își pierde orice speranță că mai poate scăpa de viața lui deprimantă. Și totuși, colegul lui, Nuray, îl va ajuta să-și recapete perspectiva asupra lucrilor.

„About Dry Grasses” a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă (Merve Dizdar) la Festivalul de la Cannes, iar la noi va fi adus din 12 ianuarie, de Voodoo Films.

Four Daughters (Patru fiice) – Kaouther Ben Hania

Între lumină și întuneric stă Olfa, o femeie din Tunis, mamă a patru fiice. Pe cele două mai mari le pierde pentru totdeauna. În 2016, devine celebră după ce critică guvernul tunisian pentru că nu a făcut nimic pentru a opri fetele să se alăture ISIS. În viața privată, își caută propria vină.

Regizoarea Kaouther Ben Hania invită actrițe profesioniste să între în rolul fiicelor pierdute și creează o experiență cinematografică unică, ridicând vălul de peste poveștile de viață ale Olfei și fiicelor ei. O călătorie intimă despre speranță, rebeliune, violență, traume transgeneraționale, feminitate, familie și iubire, care va pune la îndoială însăși fundamentele societăților noastre.

„Four Daughters” a făcut parte din Competiţia Festivalului de la Cannes, unde a primit Premiul Golden Eye, pentru cel mai bun documentar. În cinematografele de la noi se va vedea începând cu 12 ianuarie, distribuit de Bad Unicorn.

Klaus & Barroso – Bogdan Theodor Olteanu

Un barman combinator trebuie să achite urgent o datorie. Își convinge fratele, un bodyguard iute la mânie, să organizeze împreună o petrecere a burlacilor, fără știrea patronilor clubului în care lucrează. Dar minciunile ies repede la iveală și în club se dezlănțuie haosul. Pot două iubiri imposibile și un strop de onestitate să îi salveze?

„Klaus & Barroso” va putea fi văzut în cinematografe din 19 ianuarie, distribuit de Forum Film.

Perfect Days (Zile perfecte) – Wim Wenders

Fiecare zi din viața noastră poate fi perfectă, dacă vedem micile bucurii care ne înconjoară. Asta ne arată Hirayama, un om pe deplin mulțumit cu viața sa simplă de îngrijitor al toaletelor din Tokio. În afara rutinei sale riguroase de zi cu zi, se bucură de pasiunea lui pentru muzică și literatură. Iubește copacii și uneori îi fotografiază. Însă o serie de întâmplări neașteptate vor dezvălui treptat mai multe despre trecutul său.

„Perfect Days” este o odă adusă bucuriilor și plăcerilor simple ale vieții. Totodată, este un reminder pentru a ne schimba perspectiva și a îmbrățișa frumusețea care ne înconjoară. Fiecare zi poate fi perfectă.

„Perfect Days” a câştigat Premiul pentru cel mai bun actor (Kôji Yakusho) şi Premiul Juriului Ecumenic la Festivalul de la Cannes şi va fi distribuit în România de Bad Unicorn, din 26 ianuarie.

Familiar – Călin Peter Netzer

Dragoș, un regizor român, decide să facă un film despre emigrarea familiei sale în Germania în anii ’80. Dragoș investighează emigrarea, care s-a realizat în condiții suspecte, cu ajutorul fostei sale iubite, Ilinca. Colaborarea îi apropie pe cei doi, dar complică relația lui Dragoș cu logodnica lui. Pe măsură ce acesta se adâncește în trecutul familiei sale, secrete ies la iveală, ducând la dezvăluiri despre legături surprinzătoare cu Securitatea, și relația lui Dragoș cu părinții lui se degradează treptat, în ciuda dorinței lui de a folosi acest film pentru a vindeca vechi răni.

„Familiar” a avut premiera mondială în competiţia Festivalului de la Tallinn şi va intra în cinematografe la 26 ianuarie, distribuit de Parada Film.

22
/07
/24

În fiecare joi, între 25 iulie și 03 octombrie, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) publicul este așteptat pentru o experiență de cinema unică: programul de filme rare în aer liber CINEVARA se întoarce pentru a 6-a ediție.

16
/07
/24

Asociația PATRUPETREI revine la Brașov pentru al treilea an consecutiv, cu un program de ateliere în format de școală de vară, adresate elevilor Școlii 31 din Triaj (Colegiul Tehnic Energetic „Remus Răduleț”). Pe parcursul lunii iulie, tinerii participanți vor învăța să realizeze un film documentar, printr-o serie de ateliere care acoperă atât aspecte tehnice, cât și metode de gândire creativă și critică.

15
/07
/24

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită față în față cu portretele unor cunoscuți artiști din teatrul și cinematografia românească în prezența autorului și a criticului de teatru Adrian Mihalache.

14
/06
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania, cel mai important eveniment cinematografic din România, se deschide vineri, 14 iunie, cu o Gală de Deschidere sold-out la care sunt așteptați peste 3.500 de spectatori.

07
/06
/24

Spectatorii celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care se va desfășura între 14 și 24 iunie la Cluj-Napoca, vor avea ocazia să vadă în sala de cinema primele episoade sau sezoane complete ale unor seriale noi, prezentate în premieră națională, în secțiunea „Va Urma”.

04
/06
/24

După 15 ani, sute de filme, ateliere, programe și mii de spectatori, EducaTIFF, secțiunea specială a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14 – 24 iunie, Cluj-Napoca) dedicată educației cinematografice, devine MiniTIFF, un festival de film care va avea loc în octombrie la Cluj-Napoca.