Opt premiere la Teatrul Maghiar de Stat Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/opt-premiere-la-teatrul-maghiar-de-stat-cluj/

În cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu trupa, directorul general Gábor Tompa le-a mulţumit tuturor pentru munca depusă de-a lungul anului şi a subliniat faptul că, în stagiunea 2021/2022, Teatrul Maghiar de Stat Cluj a avut opt premiere.

Un articol de Liliana Matei|14 iulie 2022

O performanță în condițiile în care prima parte a stagiunii a fost afectată de pandemie, iar în a doua au fost întâmpinate dificultăți financiare.

Primul spectacol care a avut premiera în stagiunea cu numărul 229 a fost „Livada de vișini” de A. P. Cehov, în regia lui Yuri Kordonsky. Pentru interpretarea personajului Lopahin, Lóránd Váta a câștigat premiul pentru cel mai bun actor în rol principal la cea de-a 30-a ediție a Galei UNITER.

Piesa „Macbett” de Eugène Ionesco, pusă în scenă de Silviu Purcărete, a avut premiera în octombrie 2021. La cea de-a 30-a ediție a Galei UNITER, producția a fost nominalizată la premiul pentru cel mai bun spectacol.

În decembrie 2021, la Teatrul Maghiar de Stat a avut loc premiera spectacolului „Hamlet”, în regia lui Gábor Tompa, cu Miklós Vecsei H. (artist invitat din Budapesta) în rolul principal. Cu această producție, Teatrul Maghiar de Stat Cluj a început Showcase 2021, tradiționala microstagiune de iarnă. În cele unsprezece zile ale evenimentului (3-12 decembrie), au fost prezentate cele mai recente producții din perioada pandemiei.

Anul 2022 a început cu premiera spectacolului „Călător sub clar de lună”, după romanul lui Szerb Antal, în regia lui Botond Nagy. Repetițiile au avut loc în stagiunea 2020/2021, dar din cauza Covid 19 și a închiderii teatrelor, spectacolul nu a putut fi prezentat publicului.

În luna martie, au avut loc două premiere: Andrei Șerban a revenit pentru a patra oară la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, de data aceasta pentru a pune în scenă „Oedipus” de Robert Icke (după Sofocle) în dublă distribuție, iar Ferenc Sinkó a regizat o piesă germană contemporană, „Seymour – Am ajuns aici din întâmplare” de Anne Lepper.

De asemenea, și în luna iulie au avut loc două premiere. PROMETEU’22 este o coproducție Teatrul Maghiar de Stat Cluj – Teatrul de Stat din Constanța – SNT Drama Ljublajana și face parte din proiectul Catastrofă derulat de Uniuniunea Teatrelor din Europa. Spectacolul este jucat în limbile maghiară, română, slovenă și engleză. PROMETEU’22 va reveni la Cluj în noiembrie la Festivalul Internațional de Teatru Interferențe.

Stagiunea 2021/2022 s-a încheiat cu premiera absolută a spectacolului „Tinerii barbari”, coproducție Teatrul Maghiar de Stat Cluj și Teatrul de Cetate din Gyula. Producția este inspirată din viața compozitorilor Béla Bartók și Zoltán Kodály și este regizată de Attila Vidnyánszky jr.

Pe lângă spectacolele de la Cluj, trupa Teatrului Maghiar de Stat a participat la mai multe festivaluri: Spectacolul „Porno – Povestea soției mele”, în regia lui Árpád Árkosi, a fost prezentat la cea de-a 12-a ediție a Festivalului de Teatru Contemporan „dráMA” din Odorheiu Secuiesc; iar spectacolul Macbett a participat la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova.

Teatrul Maghiar de Stat Cluj a participat la două ediții consecutive ale Festivalului Internațional de Teatru Madách Imre (MITEM) de la Budapesta: Nora de Henrik Ibsen, în regia lui Botond Nagy, a fost în 2021, la cea de-a 7-a ediție MITEM, iar „Hamlet” regizat de Gábor Tompa a fost invitat la cea de-a 8-a ediție MITEM.

În stagiune cu numărul 230, Festivalul Internațional de Teatru Interferențe va reveni la forma sa fizică. Cea de-a opta ediție a bienalei, care are loc în perioada 17-27 noiembrie, se intitulează TEAMĂ / SPERANȚĂ.

În stagiunea care debutează în luna august sunt invitați să lucreze la Cluj regizori precum László Béres, László Bocsárdi, Nuno Cardoso, István Szabó. K. și Botond Nagy.

Premiera spectacolului Consolare strămoşească de Tamási Áron, în regia lui László Béres, va avea loc în data de 5 octombrie, la Sala Mare.

Teatrul își va întâmpina publicul, în luna august, la spectacolele care se vor juca în cadrul celei de-a 13-a ediții a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

Biletele pentru spectacolele din luna august pot fi achiziționate online, de pe site-ul www.biletmaster.ro (până în data de 7 august), iar din 8 august și de la Casa de bilete a Teatrului.

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

06
/10
/22

Organizatorii proiectului „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului” lansează un apel către toți brașovenii care doresc să contribuie la construirea unei hărți emoționale a orașului, alcătuită din imagini din arhivele lor personale.

05
/10
/22

Unul dintre cele mai așteptate festivaluri de artă vizuală în aer liber din București, Spotlight revine între 14 şi 16 octombrie cu o ediţie dedicată în întregime artiştilor din România.

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzută la Cinemateca Eforie.

04
/10
/22

Gaep prezintă „Ecologies of Repair” (10 septembrie – 5 noiembrie 2022), o expoziție de lucrări noi de la opt artiste emergente – Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr – care aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.

04
/10
/22

Spectacolul „Aproape”, titlu original „Almost, Maine”, de John Cariani, va avea premiera pe 7, 8, 9 octombrie 2022, de la ora 19:00, la Teatrul Excelsior, în regia lui Eugen Gyemant.