Opt premiere la Teatrul Maghiar de Stat Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/opt-premiere-la-teatrul-maghiar-de-stat-cluj/

În cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu trupa, directorul general Gábor Tompa le-a mulţumit tuturor pentru munca depusă de-a lungul anului şi a subliniat faptul că, în stagiunea 2021/2022, Teatrul Maghiar de Stat Cluj a avut opt premiere.

Un articol de Liliana Matei|14 iulie 2022

O performanță în condițiile în care prima parte a stagiunii a fost afectată de pandemie, iar în a doua au fost întâmpinate dificultăți financiare.

Primul spectacol care a avut premiera în stagiunea cu numărul 229 a fost „Livada de vișini” de A. P. Cehov, în regia lui Yuri Kordonsky. Pentru interpretarea personajului Lopahin, Lóránd Váta a câștigat premiul pentru cel mai bun actor în rol principal la cea de-a 30-a ediție a Galei UNITER.

Piesa „Macbett” de Eugène Ionesco, pusă în scenă de Silviu Purcărete, a avut premiera în octombrie 2021. La cea de-a 30-a ediție a Galei UNITER, producția a fost nominalizată la premiul pentru cel mai bun spectacol.

În decembrie 2021, la Teatrul Maghiar de Stat a avut loc premiera spectacolului „Hamlet”, în regia lui Gábor Tompa, cu Miklós Vecsei H. (artist invitat din Budapesta) în rolul principal. Cu această producție, Teatrul Maghiar de Stat Cluj a început Showcase 2021, tradiționala microstagiune de iarnă. În cele unsprezece zile ale evenimentului (3-12 decembrie), au fost prezentate cele mai recente producții din perioada pandemiei.

Anul 2022 a început cu premiera spectacolului „Călător sub clar de lună”, după romanul lui Szerb Antal, în regia lui Botond Nagy. Repetițiile au avut loc în stagiunea 2020/2021, dar din cauza Covid 19 și a închiderii teatrelor, spectacolul nu a putut fi prezentat publicului.

În luna martie, au avut loc două premiere: Andrei Șerban a revenit pentru a patra oară la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, de data aceasta pentru a pune în scenă „Oedipus” de Robert Icke (după Sofocle) în dublă distribuție, iar Ferenc Sinkó a regizat o piesă germană contemporană, „Seymour – Am ajuns aici din întâmplare” de Anne Lepper.

De asemenea, și în luna iulie au avut loc două premiere. PROMETEU’22 este o coproducție Teatrul Maghiar de Stat Cluj – Teatrul de Stat din Constanța – SNT Drama Ljublajana și face parte din proiectul Catastrofă derulat de Uniuniunea Teatrelor din Europa. Spectacolul este jucat în limbile maghiară, română, slovenă și engleză. PROMETEU’22 va reveni la Cluj în noiembrie la Festivalul Internațional de Teatru Interferențe.

Stagiunea 2021/2022 s-a încheiat cu premiera absolută a spectacolului „Tinerii barbari”, coproducție Teatrul Maghiar de Stat Cluj și Teatrul de Cetate din Gyula. Producția este inspirată din viața compozitorilor Béla Bartók și Zoltán Kodály și este regizată de Attila Vidnyánszky jr.

Pe lângă spectacolele de la Cluj, trupa Teatrului Maghiar de Stat a participat la mai multe festivaluri: Spectacolul „Porno – Povestea soției mele”, în regia lui Árpád Árkosi, a fost prezentat la cea de-a 12-a ediție a Festivalului de Teatru Contemporan „dráMA” din Odorheiu Secuiesc; iar spectacolul Macbett a participat la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova.

Teatrul Maghiar de Stat Cluj a participat la două ediții consecutive ale Festivalului Internațional de Teatru Madách Imre (MITEM) de la Budapesta: Nora de Henrik Ibsen, în regia lui Botond Nagy, a fost în 2021, la cea de-a 7-a ediție MITEM, iar „Hamlet” regizat de Gábor Tompa a fost invitat la cea de-a 8-a ediție MITEM.

În stagiune cu numărul 230, Festivalul Internațional de Teatru Interferențe va reveni la forma sa fizică. Cea de-a opta ediție a bienalei, care are loc în perioada 17-27 noiembrie, se intitulează TEAMĂ / SPERANȚĂ.

În stagiunea care debutează în luna august sunt invitați să lucreze la Cluj regizori precum László Béres, László Bocsárdi, Nuno Cardoso, István Szabó. K. și Botond Nagy.

Premiera spectacolului Consolare strămoşească de Tamási Áron, în regia lui László Béres, va avea loc în data de 5 octombrie, la Sala Mare.

Teatrul își va întâmpina publicul, în luna august, la spectacolele care se vor juca în cadrul celei de-a 13-a ediții a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

Biletele pentru spectacolele din luna august pot fi achiziționate online, de pe site-ul www.biletmaster.ro (până în data de 7 august), iar din 8 august și de la Casa de bilete a Teatrului.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.