Opt premiere la Teatrul Maghiar de Stat Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/opt-premiere-la-teatrul-maghiar-de-stat-cluj/

În cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu trupa, directorul general Gábor Tompa le-a mulţumit tuturor pentru munca depusă de-a lungul anului şi a subliniat faptul că, în stagiunea 2021/2022, Teatrul Maghiar de Stat Cluj a avut opt premiere.

Un articol de Liliana Matei|14 iulie 2022

O performanță în condițiile în care prima parte a stagiunii a fost afectată de pandemie, iar în a doua au fost întâmpinate dificultăți financiare.

Primul spectacol care a avut premiera în stagiunea cu numărul 229 a fost „Livada de vișini” de A. P. Cehov, în regia lui Yuri Kordonsky. Pentru interpretarea personajului Lopahin, Lóránd Váta a câștigat premiul pentru cel mai bun actor în rol principal la cea de-a 30-a ediție a Galei UNITER.

Piesa „Macbett” de Eugène Ionesco, pusă în scenă de Silviu Purcărete, a avut premiera în octombrie 2021. La cea de-a 30-a ediție a Galei UNITER, producția a fost nominalizată la premiul pentru cel mai bun spectacol.

În decembrie 2021, la Teatrul Maghiar de Stat a avut loc premiera spectacolului „Hamlet”, în regia lui Gábor Tompa, cu Miklós Vecsei H. (artist invitat din Budapesta) în rolul principal. Cu această producție, Teatrul Maghiar de Stat Cluj a început Showcase 2021, tradiționala microstagiune de iarnă. În cele unsprezece zile ale evenimentului (3-12 decembrie), au fost prezentate cele mai recente producții din perioada pandemiei.

Anul 2022 a început cu premiera spectacolului „Călător sub clar de lună”, după romanul lui Szerb Antal, în regia lui Botond Nagy. Repetițiile au avut loc în stagiunea 2020/2021, dar din cauza Covid 19 și a închiderii teatrelor, spectacolul nu a putut fi prezentat publicului.

În luna martie, au avut loc două premiere: Andrei Șerban a revenit pentru a patra oară la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, de data aceasta pentru a pune în scenă „Oedipus” de Robert Icke (după Sofocle) în dublă distribuție, iar Ferenc Sinkó a regizat o piesă germană contemporană, „Seymour – Am ajuns aici din întâmplare” de Anne Lepper.

De asemenea, și în luna iulie au avut loc două premiere. PROMETEU’22 este o coproducție Teatrul Maghiar de Stat Cluj – Teatrul de Stat din Constanța – SNT Drama Ljublajana și face parte din proiectul Catastrofă derulat de Uniuniunea Teatrelor din Europa. Spectacolul este jucat în limbile maghiară, română, slovenă și engleză. PROMETEU’22 va reveni la Cluj în noiembrie la Festivalul Internațional de Teatru Interferențe.

Stagiunea 2021/2022 s-a încheiat cu premiera absolută a spectacolului „Tinerii barbari”, coproducție Teatrul Maghiar de Stat Cluj și Teatrul de Cetate din Gyula. Producția este inspirată din viața compozitorilor Béla Bartók și Zoltán Kodály și este regizată de Attila Vidnyánszky jr.

Pe lângă spectacolele de la Cluj, trupa Teatrului Maghiar de Stat a participat la mai multe festivaluri: Spectacolul „Porno – Povestea soției mele”, în regia lui Árpád Árkosi, a fost prezentat la cea de-a 12-a ediție a Festivalului de Teatru Contemporan „dráMA” din Odorheiu Secuiesc; iar spectacolul Macbett a participat la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova.

Teatrul Maghiar de Stat Cluj a participat la două ediții consecutive ale Festivalului Internațional de Teatru Madách Imre (MITEM) de la Budapesta: Nora de Henrik Ibsen, în regia lui Botond Nagy, a fost în 2021, la cea de-a 7-a ediție MITEM, iar „Hamlet” regizat de Gábor Tompa a fost invitat la cea de-a 8-a ediție MITEM.

În stagiune cu numărul 230, Festivalul Internațional de Teatru Interferențe va reveni la forma sa fizică. Cea de-a opta ediție a bienalei, care are loc în perioada 17-27 noiembrie, se intitulează TEAMĂ / SPERANȚĂ.

În stagiunea care debutează în luna august sunt invitați să lucreze la Cluj regizori precum László Béres, László Bocsárdi, Nuno Cardoso, István Szabó. K. și Botond Nagy.

Premiera spectacolului Consolare strămoşească de Tamási Áron, în regia lui László Béres, va avea loc în data de 5 octombrie, la Sala Mare.

Teatrul își va întâmpina publicul, în luna august, la spectacolele care se vor juca în cadrul celei de-a 13-a ediții a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

Biletele pentru spectacolele din luna august pot fi achiziționate online, de pe site-ul www.biletmaster.ro (până în data de 7 august), iar din 8 august și de la Casa de bilete a Teatrului.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!