Opt scriitori, despre dragostea ȋn spaniolă
https://www.ziarulmetropolis.ro/opt-scriitori-despre-dragostea-%c8%8bn-spaniola/

Secolul XIX a reprezentat o perioadă însemnată în istoria literaturii spaniole. Ocupaţia franceză din primele decenii a ştirbit avântul creativ al spaniolilor. În 1833 însă, moartea lui Fernando VII a prilejuit instalarea romantismului prin scriitori ca Ángel de Saavedra sau José Zorrilla. Și cum iubirea a reprezentat dintotdeauna o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru romantici, în anii 1800 au luat naştere numeroase opere valoroase din care se desprind poveşti diafane şi drame psihologice inedite. 

Un articol de Teodora Gheorghe|2 mai 2014

„Dragostea ȋn spaniolă”, apărută la editura Allfa, reunește opt dintre cele mai frumoase proze scurte ale unor autori precum: Vicente Blasco Ibáñez, Benito Pérez Galdós, Juan Valera sau Felipe Trigo.

Deși majoritatea și-au cȃștigat notorietatea prin romane (Vicente Blasco Ibáñez este autorul a 48 de romane, bătȃnd recordul), aceștia au făurit, de asemenea, texte a căror lungime este invers proporțională cu ȋncȃntarea pe care o trezesc ȋn cititor.

Despre dragoste poți vorbi ȋn milioane de cuvinte, dar la fel de grăitor o poți face și ȋn cȃteva pagini ce surprind esența unuia dintre cele mai frumoase și mai controversate sentimente ale oricărui secol: dragostea.dragostea in spaniola

Ȋn această deosebită colecție, opt oameni diferiți zugrăvesc tot atȃtea nuanțe ale iubirii, pendulȃnd ȋntre melancolie răscolitoare și ironie fină, ȋntre fantezie și realitate ȋnduioșătoare.

Pedro Antonio de Alarcón ne invită să pătrundem dincolo de vălul de suspans, ȋn povestea unui judecător care se ȋndrăgostește de o femeie misterioasă.

Nostalgicii copilăriei se pot delecta cu minunatul basm „Pasărea verde”, aparținȃndu-i lui Juan Valera.

Ȋn „Căminul iubirii” de Felipe Trigo, o călugăriță și un fante descoperă lucruri nebănuite despre ei ȋnșiși, cȃnd acesta din urmă ȋși vizitează fetița bolnavă la mănăstire.

„Călătorul” Emilei Pardo Bazán se transformă dintr-un domn manierat ȋntr-un zbir; și de ce n-ar face-o, cȃnd ascunde un asemenea secret?

Cine spune că iubirea nu poate fi exprimată ȋn cuvinte se ȋnșală. „Dragostea ȋn spaniolă” este o carte de care te ȋnamorezi de la primele unduiri ale frazei și pȃnă la ultimul epitet.



07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.