Opt scriitori, despre dragostea ȋn spaniolă
https://www.ziarulmetropolis.ro/opt-scriitori-despre-dragostea-%c8%8bn-spaniola/

Secolul XIX a reprezentat o perioadă însemnată în istoria literaturii spaniole. Ocupaţia franceză din primele decenii a ştirbit avântul creativ al spaniolilor. În 1833 însă, moartea lui Fernando VII a prilejuit instalarea romantismului prin scriitori ca Ángel de Saavedra sau José Zorrilla. Și cum iubirea a reprezentat dintotdeauna o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru romantici, în anii 1800 au luat naştere numeroase opere valoroase din care se desprind poveşti diafane şi drame psihologice inedite. 

Un articol de Teodora Gheorghe|2 mai 2014

„Dragostea ȋn spaniolă”, apărută la editura Allfa, reunește opt dintre cele mai frumoase proze scurte ale unor autori precum: Vicente Blasco Ibáñez, Benito Pérez Galdós, Juan Valera sau Felipe Trigo.

Deși majoritatea și-au cȃștigat notorietatea prin romane (Vicente Blasco Ibáñez este autorul a 48 de romane, bătȃnd recordul), aceștia au făurit, de asemenea, texte a căror lungime este invers proporțională cu ȋncȃntarea pe care o trezesc ȋn cititor.

Despre dragoste poți vorbi ȋn milioane de cuvinte, dar la fel de grăitor o poți face și ȋn cȃteva pagini ce surprind esența unuia dintre cele mai frumoase și mai controversate sentimente ale oricărui secol: dragostea.dragostea in spaniola

Ȋn această deosebită colecție, opt oameni diferiți zugrăvesc tot atȃtea nuanțe ale iubirii, pendulȃnd ȋntre melancolie răscolitoare și ironie fină, ȋntre fantezie și realitate ȋnduioșătoare.

Pedro Antonio de Alarcón ne invită să pătrundem dincolo de vălul de suspans, ȋn povestea unui judecător care se ȋndrăgostește de o femeie misterioasă.

Nostalgicii copilăriei se pot delecta cu minunatul basm „Pasărea verde”, aparținȃndu-i lui Juan Valera.

Ȋn „Căminul iubirii” de Felipe Trigo, o călugăriță și un fante descoperă lucruri nebănuite despre ei ȋnșiși, cȃnd acesta din urmă ȋși vizitează fetița bolnavă la mănăstire.

„Călătorul” Emilei Pardo Bazán se transformă dintr-un domn manierat ȋntr-un zbir; și de ce n-ar face-o, cȃnd ascunde un asemenea secret?

Cine spune că iubirea nu poate fi exprimată ȋn cuvinte se ȋnșală. „Dragostea ȋn spaniolă” este o carte de care te ȋnamorezi de la primele unduiri ale frazei și pȃnă la ultimul epitet.



04
/05
/18

Fosta disidentă a regimului comunist Doina Cornea (88 de ani) a murit, în noaptea de joi spre vineri la locuința sa din Cluj Napoca. Născută pe 30 mai 1929, la Braşov, a fost publicist, traducător și profesor. În perioada regimului comunist, Doina Cornea a difuzat numeroase texte şi proteste prin radio "Europa Liberă”, făcând astfel cunoscută opiniei publice internaţionale adevărata situaţie din România.

29
/04
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Una din cărțile de căpătâi ale tinerilor matematicieni este cea a grecului Euclid (365-290 în. Ch.), considerată piatră de hotar în istoria matematicii, și anume Elementele.

28
/04
/18

Volumul „Putere și sânge. O aventură indiană” de Aurora Liiceanu, apărut de curând la Editura Polirom, va avea lansarea pe vineri, 4 mai, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Cu acest prilej, va avea loc o întâlnire cu Aurora Liiceanu. Vor vorbi, alături de autoare, Sabina Fati și Alina Purcaru, iar întâlnirea va fi moderată de George Onofrei.

27
/04
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT O specie literară mult gustată din antichitate până astăzi rămâne biografia. Omul e totdeauna curios să afle mai mult despre viața particulară a unui personaj ilustru; bârfe, taine descoperite de vreun servitor, orice îl poate apropia pe acesta de el, cititorul de rând.

26
/04
/18

 Are invitaţi garantat 100% interesanţi în emisiunile sale. De data aceasta, Cătălin Ştefănescu trece în postura de invitat. Şi nu oriunde, ci în bucătăria lui Mircea Dinescu. La ce teste îl supune poetul pe jurnalistul TVR, vedem în ediţia „Politică şi delicateţuri” de duminică, 29 aprilie, ora 15.30, la TVR 1 şi TVR+.

25
/04
/18

Guzel Iahina vine la București pentru lansarea romanului „Zuleiha deschide ochii“, recent publicat în colecția Raftul Denisei, în traducerea Luanei Schidu. Publicul român se va putea întâlni cu scriitoarea de origine tătară Guzel Iahina în această seară, de la ora 19.00 în cadrul unui eveniment găzduit de Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38).

23
/04
/18

„Acolo unde ești se află lumea întreagă.”— William Shakespeare. Se împlinesc, astăzi, 454 de ani de la naşterea celui mai mare dramaturg din toate timpurile, ale cărui existenţă și opera au fost marcate de numeroase mistere şi dileme, neelucidate încă pe deplin.

05
/04
/18

Cel mai tînăr autor debutează la Polirom cu volumul Tata, eu glumesc serios! Volumul, ilustrat de Bogdan, Jan şi Julian Achimescu, cu o postfaţă semnată de Pavel Şuşară, a apărut în urma unui dialog savuros tată-fiu (Robert Şerban - Tudor Şerban), care s-a întins pe o perioadă de patru ani şi pare că nu s-a încheiat încă.