„Opus 73” de Beethoven și „Sacre du Printemps” de Stravinsky, pe scena Operei Naționale București
https://www.ziarulmetropolis.ro/opus-73-de-beethoven-si-sacre-du-printemps-de-stravinsky-pe-scena-operei-nationale-bucuresti/

Opera Naţională Bucureşti prezintă sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 18:30 premiera –eveniment ,,Iubire nesfârşită (Opus 73)” de Ludwig van Beethoven şi ,,Sacre du Printemps” de Igor Stravinsky. Regia şi coregrafia poartă semnătura lui Renato Zanella, coordonatorul artistic de balet al Operei Naţionale Bucureşti. Scenografia a fost creată de arhitectul Octavian Neculai, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

Un articol de Petre Ivan|10 noiembrie 2017

Pentru acest spectacol coregraful și regizorul Renato Zanella vine cu o concepție modernă, după cum însuși mărturisește:

,,Dragă public spectator al Operei Naționale București,

Sunt încântat să vă prezint noul nostru spectacol de balet dedicat celor doi giganți ai istoriei muzicii: Ludwig van Beethoven și Igor Stravinsky.

Aceste lucrări create pentru Wiener Staatsoper, pe când eram directorul baletului și coregraf șef, vor fi prezentate într-o formă revizuită. Inspirația puternică pe care am primit-o de la balerinii Operei Naționale București și noua concepție scenografică a lui Octavian Neculai m-au ajutat să aduc creația mea cu un pas mare mai în față.

OPUS 73 (Iubire Nesfârșită)

Concertul de pian Nr. 5 în E major, Opus 73, de Ludwig van Beethoven, cunoscut lumii și sub numele de Concert Imperial, este o capodoperă. Concepția sa, fluiditatea, forța, echilibrul, maturitatea și inspirația, au făcut ca ultimul concert de pian pe care l-a scris să fie un punct de referință în universul muzical.

Această coregrafie este un omagiu pentru compania de balet a Operei Naționale București, o companie cu o puternică bază clasică, și cu un potențial formidabil în toate formele de dans.

Concertul de pian, care este divizat în Allegro în E major, Adagio în B major si Rondo: Allegro dar nu foarte mult în E major, nu urmărește un fir narativ.

Există urma unei posibile dedicații lui Napoleon ( fostul împărat al Franței) și măreției sale, iar titlului i-a  fost adăugat de către un editor englez, Baptist Cramen, Opus 73. Cu siguranță există elemente maiestuoase în această muzică și o măreție unică, dar și o sensibilitate incredibilă pe care o putem găsi în a doua mișcare.

Personal, consider că adagio este o scrisoare de dragoste către persoana iubită. Șapte note care pot crea un univers de sunete, cinci poziții care pot crea un univers al mișcării. Muzică, dans și respect, despre aceste elemente este vorba in creația mea, Opus 73.

SACRE DU PRINTEMPS

Igor Stravinsky a fost un revoluționar care a împins limitele creației  muzicale. Le Sacre du printemps  este unul dintre  exemplele majore. Cu premiera pe care a avut-o pe Champs Elysees în 1913 a provocat o schimbare radicală în dans și în istoria compoziției dansului.Interpretarea mea a fost inspirată de războiul din Iugoslavia, timpuri grele pentru întreaga europă. Personal, am fost marcat de complexitatea contextului etnic și religios, și mai ales, de brutalitatea conflictului.”

Distribuția din 11 noiembrie 2017:

,,Opus 73  de Ludwig van Beethoven 

Cristina Dijmaru – Ovidiu Matei Iancu

Mihaela Soare – Bogdan Cănilă

Lorena Negrea – Robert Enache

Andra Ionete – Valentin Stoica

Ada Gonzalez – Sergiu Dan

Cu participarea extraordinară a pianistului Toma-Augustin Popovici

———————–

,,Sacre du Printemps” de Igor Stravinsky

Cristina Dijmaru – Ovidiu Matei Iancu

Bogdan Cănilă – Alexandra Gavrilescu

Valentin Stoica – Lorena Negrea

Sergiu Dan – Adina Manda

Biletele se găsesc la tickets.operanb.ro si la casa de bilete a Operei Naționale București.

Foto:  „Opus 73” de Beethoven și „Sacre du Printemps” de Stravinsky, pe scena Operei Naționale București  – facebook

16
/02
/17

Biletele individuale pentru Festivalul Enescu 2017 s-au pus în vânzare în această dimineață (16 februarie), de la ora 10.00, în rețeaua EVENTIM, atât online, cât și în rețeaua magazinelor EVENTIM din întreaga țară la birourile EVENTIM din București și din țară, precum și pe site-urile EVENTIM din străinatate şi în reţelele EVENTIM internaţionale. Între 2 și 24 septembrie, Festivalul Enescu aduce la București și în alte șapte orașe din peste 3.000 de artiști din întreaga lume în cadrul a 80 de evenimente.

15
/02
/17

Concertul Orchestrei Naţionale Radio din 17 februarie 2017, ora 19.00, de la Sala Radio, îl va aduce la pupitru pe cunoscutul dirijor Cristian Oroșanu. Programul va cuprinde exclusiv muzică rusă, respectiv Simfonia concertantă în mi minor pentru violoncel şi orchestră, op. 125 de Prokofiev, avându-l ca solist pe tânărul violoncelist Ştefan Cazacu, şi superba Simfonie Manfred în si minor, op. 58, de Ceaikovski.

13
/02
/17

Cântăreaţa britanică Adele a câştigat cinci trofee cea de-a 59-a ediţie a galei premiilor Grammy, la categoriile cel mai bun album al anului, cel mai bun cântec al anului, înregistrarea anului, cel mai bun album pop şi cea mai bună interpretare pop. David Bowie a fost premiat postum, pentru ”Blackstar”, cu un trofeu Grammy.

13
/02
/17

În urmă cu un secol și jumătate, într-o zi de 13 februarie (1867), Johann Strauss (fiul) prezenta în premieră, la Viena, "Dunărea Albastră", valsul care va deveni una dintre cele mai populare piese muzicale ale repertoriului classic. Cu ocazia jubileului de 150 de ani, muzeul Dinastiei Strauss găzduiește o expoziție care prezintă contextul istoric în care s-a născut valsul vienez.

10
/02
/17

Un veritabil templu al operei, Teatro alla Scala are o tradiție de peste 300 de ani și reputația unui spațiu muzical magic, în care orice muzician își dorește să ajungă măcar o dată în carieră și fiecare iubitor de operă visează să vadă măcar un spectacol.

09
/02
/17

Biletele individuale pentru Festivalul Internațional "George Enescu" se pun în vânzare pe 16 februarie, de la ora 10,00, în rețeaua Eventim. Peste 3.000 de artiști din întreaga lume vor fi prezenți la București și în alte șapte orașe din țară, în cadrul a 80 de evenimente, la ediția 2017 a Festivalului Enescu (2 - 24 septembrie).

09
/02
/17

"Dansul este o sculptură cinetică, pentru că trupul balerinului adună în el toată tensiunea mişcării. Artistul coregraf este un compozitor al vieţii în mişcare ." - Maestrul Oleg Danovski. În urmă cu un secol, într-o zi de 9 februarie (1917) se năștea, în localitatea Vosnesensk din Ucraina, coregraful și balerinul Oleg Danovski.

08
/02
/17

Luna februarie aduce o nouă premieră pe scena Operei Comice pentru Copii, musicalul Micuța Dorothy, de Marius Țeicu, în regia Antoanetei Cojocaru, pe libretul Silviei Kerim. Premiera are loc sâmbătă, 11 februarie, de la ora 17:00, și duminică, 12 februarie, de la ora 11:00, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii.

07
/02
/17

Corul „Preludiu” condus de maestru Voicu Enachescu concertează în proiectul Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica. Evenimentul va avea loc duminică, 19 Februarie 2017, între orele 11:00 – 13:00, la Sala Mare a Ateneului Român.

03
/02
/17

Marele Bal al Operei din Cluj Napoca va avea loc, în acest an, pe 4 martie 2017, la un sfert de secol, de la prima ediţie. Eveniment unic de impact național, amplă manifestare cultural-artistică polivalentă şi gală dedicată valorii, devenit tradiţie la Cluj, Marele Bal al Operei ajunge la cea de-a XXII-a ediţie.

02
/02
/17

Călin Goia, solistul trupei Voltaj, a postat pe pagina de Facebook a formaţiei un videoclip în care cântă despre România, în contextul protestelor care au avut loc în mai multe oraşe din ţară, notează. Artistul face o numărătoare inversă a celor 10 zile în care ordonanţele de urgenţă adoptate marţi de Guvern mai pot fi contestate.