Oraşul belgian Mons devine sâmbătă „capitală culturală europeană” pentru anul 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/orasul-belgian-mons-devine-sambata-capitala-culturala-europeana-pentru-anul-2015/

Oraşul Mons, situat în sudul Belgiei, va prelua sâmbătă rolul de „capitală culturală europeană” pentru un an, alături de localitatea Plzeň din Cehia, cu ambiţia de a insufla un nou elan unei regiuni afectate dur de criza economică, ca şi predecesoarele sale, Lille şi Liverpool.

Un articol de Petre Ivan|24 ianuarie 2015

Aproximativ 300 de evenimente culturale sunt programate în Mons până în luna decembrie, printre care o expoziţie amplă dedicată lui Vincent Van Gogh, de duminică, 25 ianuarie, până pe 17 mai, care prezintă, prin intermediul a 70 de lucrări, cei doi ani petrecuţi la Mons şi în Borinage, un fost bazin minier şi siderurgic care înconjoară oraşul.

„Este vorba de revenirea în ţara noastră a marelui geniu care a început să deseneze la noi”, atunci când a ajuns în Belgia ca misionar religios, a spus responsabilul de programul cultural din Mons în 2015, Yves Vasseur. ” În aceste desene ale lui Van Gogh se observă deja toată sensibilitatea sa, toată dragostea pentru clasa muncitoare”, a mai spus Vasseur.

Cinci muzee, un centru de conferinţe şi două săli de spectacole vor fi inaugurate în acest oraş francofon, cu o populaţie de 100.000 de locuitori, care datează din Evul Mediu, situat strategic în mijlocul triunghiului Paris-Amsterdam-Londra.

În ciuda ninsorilor anunţate şi a unui nivel de alertă teroristă ridicat în întreaga ţară, după operaţiunile antiteroriste de săptămâna trecută, din Belgia, peste o sută de mii de persoane sunt aşteptate sâmbătă seară în centrul istoric al oraşului, pentru a asista la „Sărbătoarea inaugurării”, la care va participa şi regele Philippe Léopold Louis Marie al Belgiei.

Aproape 500 de poliţişti, inclusiv forţe suplimentare venite din Franţa, au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea.

Circa 20 de spectacole de stradă, „instalaţii luminoase” şi un mare bal în Grand-Place (principala piaţă publică a oraşului, n.r.), recent renovată, promit o atmosferă veselă de carnaval.

„Mă aştept să vină multă lume şi să fie multe evenimente. Nu văd decât veselie pe parcursul evenimentelor din cadrul Mons-2015. După tot ceea ce s-a întâmplat, avem nevoie”, a declarat studenta Romina Laurent.

Mons, un oraş universitar devenit centru administrativ şi de servicii, posedă un patrimoniu arhitectural recunoscut de UNESCO.

La începutul anilor 2000, Mons a mizat pe cultură, turism şi noile tehnologii pentru a „reînvia din punct de vedere social şi economic”, a declarat Yves Vasseur.

KRZr_KIKBVk

Companiile americane Google, Microsoft şi IBM şi-au deschis centre de lucru în ultimii ani, favorizând apariţia a numeroase mici firme inovatoare.

Titlul de „capitală culturală europeană” a anului 2015 atribuit de Uniunea Europeană oraşului din regiunea Valonia a Belgiei, alături de oraşul ceh Plzeň, are ca scop revelarea ” frumoasei adormite”, a mai spus Vasseur. Oficialul a subliniat că Lille, oraş aflat la o distanţă de doar 75 de kilometri, a trecut printr-o metamorfoză amplă în 2004, când a deţinut acelaşi titlu, iar Liverpool, cu un trecut industrial comparabil cu istoria oraşului Mons, a cunoscut acelaşi succes în 2008.

Costurile manifestărilor, de circa 70 de milioane de euro, suportate în mare parte din bugetul local, au generat tensiuni, dar organizatorii au spus că fiecare euro investit ar trebui să aducă alţi cinci euro economiei locale.

Neliniştile şi polemica s-au accentuat cu câteva zile înainte de inaugurarea uneia dintre lucrările majore ale anului, când o „catedrală din lemn” realizată de artistul belgian Arne Quinze a trebuit să fie demontată de urgenţă, după ce unul dintre elementele structurale portante a dat semne că ar putea ceda. În plus, în condiţiile în care noua gară nu va fi gata decât abia în 2017, unele voci, precum Barthélémy Hincourt, un student în vârstă de 18 ani, se anunţă „mai degrabă sceptice”.

„Nu ne vom lăsa învinşi de acest pas înapoi”, a declarat Yves Vasseur, care consideră că un „aer de înnoire este deja perceptibil”. O nouă lucrare semnată de Arne Quinze ar trebui să fie gata de inaugurare în lunile următoare.

Francezul Cédric Verdure, responsabil cu instalarea la baza turnului care domină oraşul a unei instalaţii de sculpturi din plasă metalică folosită de obicei la cuştile de pui, care vor fi luminate noaptea, oferindu-le astfel un aspect fantomatic, se află printre artiştii străini invitaţi. „Acest eveniment îmi permite să visez la New York, la un pachebot care va traversa Atlanticul pentru a duce sculpturile mele în America”, a declarat artistul originar din Nantes.

Mai multe informaţii sunt disponibile aici.

Programul „Capitală culturală europeană” a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, peste 40 de oraşe au deţinut acest titlu. În 2007, oraşul Sibiu a deţinut acest titlu alături de Luxembourg.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.