Oratoriul de Crăciun de Bach, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/oratoriul-de-craciun-de-bach-la-sala-radio/

Două dintre ansamblurile Radio România – Orchestra de Cameră Radio şi Corul Academic Radio (pregătit de Dan Mihai Goia) – sub bagheta dirijorului Cristian Brâncuşi, îi invită pe iubitorii muzicii la Sala Radio miercuri, 16 decembrie (19.00), la un concert de Crăciun cu totul deosebit! Atmosfera catedralelor gotice germane, în care răsună de sărbători cântece sacre, va fi recreată la Sala Radio prin interpretarea unei celebre partituri semnate de BACH: ORATORIUL DE CRĂCIUN

Un articol de Petre Ivan|13 decembrie 2015

Conceput de marele compozitor pentru Crăciunul din 1734, oratoriul ce reunește șase părţi evocă momentele din scripturi: Naşterea lui Iisus, Vestirea Păstorilor, Închinarea Păstorilor, Botezul Domnului, Călătoria Magilor şi Închinarea Magilor. Evenimentul se desfăşoară cu participarea artiştilor lirici: Cristina Oltean – soprană, Geanina Munteanu – alto, Tony Bardon  –  tenor, Cristian Hodrea – bas.

CRISTIAN BRÂNCUŞI este membru fondator al Orchestrei de Cameră Radio şi dirijor principal al acesteia. Din 1990, artistul a prezentat alături de ansamblu sute de concerte cu un repertoriu variat, de la lucrări preclasice la creaţie contemporană. Atras în egală măsură și de muzica de avangardă, este deseori invitat sa dirijeze în Festivalul „Saptamâna Internațională a Muzicii Noi”, precum și în cel intitulat „Worldmusic Days”.

Soprana CRISTINA OLTEAN a colaborat cu orchestrele filarmonice din Cluj-Napoca, Arad, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Iași, Tîrgu Mureş, dar și cu teatre lirice ca Opera Maghiară de Stat din Cluj Napoca, Opera Naţională Română Cluj-Napoca, Opera Română Craiova. Din repertoriul său vocal-simfonic fac parte lucrări precum „Carmina Burana” de Carl Orff, „Requiem” de Gabriel Fauré, „Missa în Do Major” de Ludwig van Beethoven, „Peer Gynt” de Edvard Grieg, „Missa în si minor” de J.S. Bach,  „Requiem” de W.A. Mozart ș.a.

Mezzosoprana GEANINA MUNTEANU este absolventă a cursurilor Academiei Europene de Muzică Barocă din Ambronay (Franţa). A colaborat, în calitate de solistă a Filarmonicii „George Enescu”, cu dirijorii: Sergiu Comissiona, Jin Wang, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Ludovic Bacs, Remus Georgescu, Alain Paris, Daisuke Soga, Marc Tardue ș.a. A participat la turnee în Japonia (cu Simfonia a IX-a de Beethoven), Germania (arii din opere), Franţa şi Belgia (Lully – rolul Melissse în Cadmuse et Hermiones).Oratoriul

Solist al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, tenorul TONY BARDON a participat la cursurile de perfecţionare susţinute de Mariana Nicolesco (Brăila – 2006) și Alberto Zedda, în cadrul Academiei Rossiniene din Pesaro (2010). În anul 2013 a fost aplaudat la Palatul Artelor din Budapesta cu lucrarea Rorate Coeli de Orbán György, moment urmat de interpretarea rolului titular al operei La Clemenza di Tito de Mozart, la Teatro Verdi – Trieste. În stagiunea 2014/2015 a debutat în două opere mozartiene la Teatro Regio – Torino, la Teatro Verdi – Trieste în opera Il Re Pastore (în rolul lui Alessandro), la Teatro Național Sarajevo în Stabat Mater de Rossini.

Solist al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, CRISTIAN HODREA a fost distins, în 2010, cu Premiul Special al Juriului la Concursul “Hariclea Darclée”. Din repertoriul său liric fac parte: W.A. Mozart – “Don Giovanni” (Leporello), “Die Zauberflote” (Papageno), “Le nozze di Figaro” (Contele Almaviva), G. Rossini – “Il barbiere di Siviglia” (Bartolo), “La Cenerentola” (Don Magnifico), G. Donizetti – “L`Elisir d`amore” (Dulcamara), “Don Pasquale” (Don Pasquale), G. Verdi – “Nabucco” (Marele Preot), “Un Ballo in Maschera” (Samuel) etc.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Foto: Oratoriul de Crăciun de Bach, Sala Radio – www.orchestreradio.com.

12
/10
/15

Festivalul George Enescu a tras cortina de final luna trecută, pe 20 septembrie. A fost un tur de forţă pentru melomani şi specialişti în ediţia 22, cu tot atâtea zile, 22, de concerte unu şi unu.

12
/10
/15

Vineri, 16 octombrie, de la ora 19.00, ALEXANDRU TOMESCU - solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi unul dintre cei mai cunoscuţi violonişti români, susţine primul său concert în noua stagiune a Sălii Radio. Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical.

10
/10
/15

Pentru a şaptea oară, Stagiunea de marţi seara deschide un nou sezon. Înainte de a pleca din nou la Viena, pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu va susţine marţi, 13 octombrie, ora 19, un recital în Sala mică a Ateneului Român, cu un program alcătuit din lucrări de Beethpoven, Prokofiev, Ceaikovski şi Liszt.

05
/10
/15

Pentru prima dată în istoria instituției, un spectacol produs de Opera Naţională Bucureşti a fost preluat de către o companie din Statele Unite ale Americii. Este vorba despre spectacolul „La traviata” de Giuseppe Verdi, în regia lui Paul Curran şi scenografia lui Gary McCann, care a avut premiera la Bucureşti în data de 30 octombrie 2014, cu ocazia deschiderii stagiunii 2014 - 2015.

05
/10
/15

Artiști recunoscuți internațional, precum pianistu german Alexander Schimpf, Cristian Budu – cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Clara Haskil din Elveția, violonistul Ștefan Tarara – încununat cu Premiul Concursului Internațional George Enescu în 2014 sau Cvartetul Modigliani, descris drept „fabulos” de criticii de la The Seattle Times participă la cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional Clara Haskil (FICH): 26 octombrie – 2 noiembrie 2015, în Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu.

03
/10
/15

Uniunea Muzicienilor Interpreți din România organizează duminică, 4 octombrie 2015, la Sala Mică a Ateneului Român, începând cu ora 18, cea de-a V-a ediție a Galei Premiilor UNIMIR. Evenimentul ce are loc cu ocazia Zilei Internaționale a Muzicii premiază valori confirmate din mediul cultural românesc.

02
/10
/15

“Pân’ la rai”, un proiect de excelență, aplaudat pe scene prestigioase și inclus pe coloana sonoră a unui film internațional aspirant la Oscar, va fi prezentat, în ediție excepțională, pe scena Teatrului Odeon din București, vineri, 16 octombrie, de la ora 19.00.

02
/10
/15

După o primă ediție primită cu entuziasm atât de iubitorii de muzică clasică, cât și de critici, primul proiect de talie internațională din România ce aduce un omagiu excepționalei pianiste de origine română Clara Haskil, Festivalul Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil (FICH) continuă și în acest an la Sibiu, între 26 octombrie și 2 noiembrie, în Sala Thalia a Filarmonicii.

01
/10
/15

Între 12 și 18 octombrie, pentru o săptămână întreagă, creativitatea românească devine personaj principal în viaţa Bucureștiului. Cei mai influenți lideri ai industriilor creative din România și Europa de Est întâlnesc antreprenorii inovatori și publicul curios la prima ediție Creative Est.

30
/09
/15

Din 1 octombrie și până în 31 octombrie, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” în spaţii neconvenţionale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee - graţie unui proiect Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz. Din 5 octombrie până la finalul anului școlar, „Ascultă 5 minute de muzică clasică” din nou, și în școlile din România.

29
/09
/15

Revelația Ibrahim Maalouf și-a lasat săptămâna trecută albumul pe care îl va cânta la Jazz Night Out. Mai puţin de 200 de bilete au rămas în vânzare la concertul ce are loc pe 19 noiembrie, ora 20.00 la Sala Radio.

28
/09
/15

Royal Concertgebouw Orchestra (RCO) şi Berliner Philharmoniker sunt considerate cele mai bune orchestre din lume. Dacă vorbiţi cu cineva din domeniul muzical sau răsfoiţi un articol de specialitate, aceste două orchestre, veţi vedea, primesc majoritatea laurilor. Şi, „în-cântare’’ mare, ambele au fost prezente pe scena Festivalului George Enescu de anul acesta.