Oratoriul de Crăciun de Bach, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/oratoriul-de-craciun-de-bach-la-sala-radio/

Două dintre ansamblurile Radio România – Orchestra de Cameră Radio şi Corul Academic Radio (pregătit de Dan Mihai Goia) – sub bagheta dirijorului Cristian Brâncuşi, îi invită pe iubitorii muzicii la Sala Radio miercuri, 16 decembrie (19.00), la un concert de Crăciun cu totul deosebit! Atmosfera catedralelor gotice germane, în care răsună de sărbători cântece sacre, va fi recreată la Sala Radio prin interpretarea unei celebre partituri semnate de BACH: ORATORIUL DE CRĂCIUN

Un articol de Petre Ivan|13 decembrie 2015

Conceput de marele compozitor pentru Crăciunul din 1734, oratoriul ce reunește șase părţi evocă momentele din scripturi: Naşterea lui Iisus, Vestirea Păstorilor, Închinarea Păstorilor, Botezul Domnului, Călătoria Magilor şi Închinarea Magilor. Evenimentul se desfăşoară cu participarea artiştilor lirici: Cristina Oltean – soprană, Geanina Munteanu – alto, Tony Bardon  –  tenor, Cristian Hodrea – bas.

CRISTIAN BRÂNCUŞI este membru fondator al Orchestrei de Cameră Radio şi dirijor principal al acesteia. Din 1990, artistul a prezentat alături de ansamblu sute de concerte cu un repertoriu variat, de la lucrări preclasice la creaţie contemporană. Atras în egală măsură și de muzica de avangardă, este deseori invitat sa dirijeze în Festivalul „Saptamâna Internațională a Muzicii Noi”, precum și în cel intitulat „Worldmusic Days”.

Soprana CRISTINA OLTEAN a colaborat cu orchestrele filarmonice din Cluj-Napoca, Arad, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Iași, Tîrgu Mureş, dar și cu teatre lirice ca Opera Maghiară de Stat din Cluj Napoca, Opera Naţională Română Cluj-Napoca, Opera Română Craiova. Din repertoriul său vocal-simfonic fac parte lucrări precum „Carmina Burana” de Carl Orff, „Requiem” de Gabriel Fauré, „Missa în Do Major” de Ludwig van Beethoven, „Peer Gynt” de Edvard Grieg, „Missa în si minor” de J.S. Bach,  „Requiem” de W.A. Mozart ș.a.

Mezzosoprana GEANINA MUNTEANU este absolventă a cursurilor Academiei Europene de Muzică Barocă din Ambronay (Franţa). A colaborat, în calitate de solistă a Filarmonicii „George Enescu”, cu dirijorii: Sergiu Comissiona, Jin Wang, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Ludovic Bacs, Remus Georgescu, Alain Paris, Daisuke Soga, Marc Tardue ș.a. A participat la turnee în Japonia (cu Simfonia a IX-a de Beethoven), Germania (arii din opere), Franţa şi Belgia (Lully – rolul Melissse în Cadmuse et Hermiones).Oratoriul

Solist al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, tenorul TONY BARDON a participat la cursurile de perfecţionare susţinute de Mariana Nicolesco (Brăila – 2006) și Alberto Zedda, în cadrul Academiei Rossiniene din Pesaro (2010). În anul 2013 a fost aplaudat la Palatul Artelor din Budapesta cu lucrarea Rorate Coeli de Orbán György, moment urmat de interpretarea rolului titular al operei La Clemenza di Tito de Mozart, la Teatro Verdi – Trieste. În stagiunea 2014/2015 a debutat în două opere mozartiene la Teatro Regio – Torino, la Teatro Verdi – Trieste în opera Il Re Pastore (în rolul lui Alessandro), la Teatro Național Sarajevo în Stabat Mater de Rossini.

Solist al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, CRISTIAN HODREA a fost distins, în 2010, cu Premiul Special al Juriului la Concursul “Hariclea Darclée”. Din repertoriul său liric fac parte: W.A. Mozart – “Don Giovanni” (Leporello), “Die Zauberflote” (Papageno), “Le nozze di Figaro” (Contele Almaviva), G. Rossini – “Il barbiere di Siviglia” (Bartolo), “La Cenerentola” (Don Magnifico), G. Donizetti – “L`Elisir d`amore” (Dulcamara), “Don Pasquale” (Don Pasquale), G. Verdi – “Nabucco” (Marele Preot), “Un Ballo in Maschera” (Samuel) etc.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Foto: Oratoriul de Crăciun de Bach, Sala Radio – www.orchestreradio.com.

19
/09
/22

Filarmonica „George Enescu” anunţă deschiderea noii stagiuni camerale 2022-2023 cu o serie de concerte de excepţie strânse sub egida S#arp Festival, ce va avea loc între 29 septembrie - 2 octombrie 2022, în Sala mare a Ateneului Român.

19
/09
/22

Din 19 septembrie, proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” revine în școlile din România. Început în 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program național în școlile românești, în baza unui protocol semnat între Radio România și Ministerul Educației. În ultimul an școlar, 2021-2022, la acest program au participat peste 250.000 elevi din București și alte 34 județe din țară.

29
/08
/22

Sâmbătă, 10 septembrie 2022, începând cu ora 19.00, la CREART – SALA TEATRELLI din București (Piața Alexandru Lahovari nr. 7), Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, în parteneriat cu Fundația Regală Margareta a României și Muzeul Național George Enescu și cu susținerea Kaufland România, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează concertul de deschidere a turneului național FIORI E COLORI.

26
/08
/22

Dimitri’s Bats a lansat piesa „Get Your Fix”, un nou single despre reclame, dragoste și consumerism, de pe viitorul EP al trupei, „Get Your Fix”. Vă invităm să-l cunoașteți mai bine pe Radu Osaciuc, solistul trupei, într-un interviu sub formă de alfabet.

25
/08
/22

Zeci de profesioniști din industria muzicală internațională vin la București în perioada 6-8 septembrie, pentru a întâlni artiști la început de drum, trupe consacrate care își doresc să urce pe scena internațională, dar și pentru a schimba idei cu reprezentanții industriei muzicale locale. Structurat în peste 40 de paneluri, workshopuri, studii de caz, prezentări și sesiuni de Q&A, conferința MMB va aduce în prim plan secretele, dar și subiectele tabu din industria muzicală.