Orchestra Barocă a Uniunii Europene deschide Festivalul de Muzică Veche București
https://www.ziarulmetropolis.ro/orchestra-baroca-a-uniunii-europene-deschide-festivalul-de-muzica-veche-bucuresti/

Ediţia a zecea a Festivalului de Muzică Veche Bucureşti va debuta la Sala Radio, în data de 20 octombrie, de la ora 19, cu „Inspired by Italy”, concert susţinut de Orchestra Barocă a Uniunii Europene (EUBO), condusă de dirijorul Lars Ulrik Mortensen. În program vor fi prezentate lucrări de Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi şi Tomaso Albinoni.

Un articol de Liliana Matei|14 octombrie 2015

Din anul 1985, an în care a fost fondată, și până în prezent, Orchestra Barocă a Uniunii Europene (EUBO) și-a dovedit în permanență calitățile unui ansamblu internațional unic. Ansamblul este format din cei mai talentați tineri muzicieni din Europa specializați în interpretarea muzicii vechi, exigent selecționați an de an.

În afara turneelor susținute anual în majoritatea țărilor europene, EUBO are în palmares un număr impresionant de albume audio, ultimele patru fiind înregistrate sub conducerea muzicală a lui Lars Ulrik Mortensen, dirijorul actual al ansamblului. Ansamblul a primit distincția de Ambasador Cultural al Uniunii Europene sub președinția lui José Manuel Barosso.

Ediția prezentă, una jubiliară, este cea mai amplă și mai complexă ediție de până acum a Festivalului și se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Festivalul de Muzică Veche București va avea loc în perioada 20 octombrie – 28 noiembrie și va cuprinde un număr de 14 evenimente. Acestea se vor desfășura la Sala Radio, Palatul Bragadiru, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Țăranului Român, Biserica Anglicană și Foișorul de Foc, cu participarea artiștilor și formațiilor din peste zece țări.

Pe scenele Festivalului vor fi auzite instrumente precum harpa triplă și harpa gotică, lăuta, teorba, arhilăuta, chitara renascentistă, clavecinul, clavicordul, spineta și virginalul, viola de gamba, sopran, tenor, bas, vioara barocă, fidelul sau viola d’amore. În premieră absolută pentru România, Festivalul va găzdui un concert de viola organista, un instrument proiectat acum aproape 500 de ani de Leonardo da Vinci și adus la viață de pianistul polonez Sławomir Zubrzycki.

Din programul Festivalului mai fac parte concertele:

”Il giardino di Giulio Caccini” (Formația de muzică veche Faenza – Franța; 28 Octombrie 2015, Muzeul Național Cotroceni), ”The English Muse” (Emma Kirkby – soprană, Marea Britanie, Jakob Lindberg – lăută, Suedia; 1 Noiembrie 2015, Palatul Bragadiru), ”Early music strings” (Mini-stagiune de cinci concerte solo, 9 – 13 noiembrie 2015, Palatul Bragadiru, Biserica Anglicană), „Simply Bach” (Melinda Béres – vioară barocă, Raluca Enea -clavecin, 15 Noiembrie 2015, Muzeul Național Cotroceni), „Royal Fantasies – Consort music for three viols” (Formația de muzică veche „The Little Light Consort” – Elveția, 19 Noiembrie 2015, Muzeul Național Cotroceni), „Bazar” (Formația de muzică veche românească „Trei Parale” – București, 22 Noiembrie 2015, Muzeul Național Cotroceni), ”The sound of da Vinci” (Sławomir Zubrzycki – Polonia, Viola organista, 24 Noiembrie 2015, Palatul Bragadiru), „Bach by Night” (Formația Orchestra Barocă „Il Gardellino” – Belgia, 28 noiembrie, Sala Radio)

INFO

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas și benzinăriile OMV.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.

21
/04
/23

Festivalul Internațional „Vara Magică" invită pentru a 12-a vară consecutiv iubitorii de muzică clasică aflați în București în sezonul cald să vină la seria de opt concerte camerale și simfonice ce se va desfășura între 5 iulie și 23 august, în serile de miercuri, de la ora 19.30, la Ateneul Român.

20
/04
/23

Doar o zi ne mai desparte până la cel mai așteptat spectacol de muzică și dans, susținut de Georgian Legend. Cei mai apreciați 40 de artiști georgieni de muzică și dans, revin mâine 21 aprilie pe scena Sălii Palatului din București cu show de excepție. Prințese și prinți ai dansului vor încânta publicul cu dansuri pe melodii georgiene din vremuri de poveste, demult apuse.

20
/04
/23

Miercuri, 26 aprilie 2023 (19:00), concertul ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO va fi dedicat în exclusivitate genialului Wolfgang Amadeus Mozart, care în doar 35 de ani de viață a „respirat" muzică, lăsând în urma sa peste 800 de lucrări (simfonii, concerte, opere etc.), compuse începând de la vârsta de 5 ani!

19
/04
/23

Evenimentul sub umbrela „Punți Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural / Musical Bridges Through Cultural Entrepreneurship”, proiect derulat de ARTmania Festival alături de Inferno Metal Festival & Music Conference și Midgardsblot Festival și la inițiativa ARTmania Events a avut loc în perioada 6-9 aprilie în Oslo, Norvegia.