Orchestra Națională de Tineret a Olandei la Ateneul Român la Vara Magică
https://www.ziarulmetropolis.ro/orchestra-nationala-de-tineret-a-olandei-la-ateneul-roman-la-vara-magica/

Concertul de închidere al festivalului Vara Magică va avea loc miercuri, 23 august, de la ora 19.30, la Sala Mare a Ateneului Român şi va avea în centru Orchestra de Tineret a Olandei (National Youth Orchestra (NJO), Netherland) care va cânta sub bagheta lui Mark Wigglesworth, solist Alexander Sitkovetsky (vioară) un program ce cuprinde Wagner – Uvertura şi Venusberg music din opera Tannhauser (Paris version), Korngold – Concertul pentru vioară şi orchestra, Stravinsky – Petrushka (versiunea 1911).

Un articol de Petre Ivan|21 august 2017

Orchestra Națională de Tineret a Olandei, fondată în 1957, face parte din Federația Europeană a Orchestrelor Naționale de Tineret (EFNYO), și oferă tinerilor muzicieni talentați care o compun prilejul de a participa  la diverse activități și evenimente muzicale cum sunt Festivalul de Vară al provinciei olandeze Gelderland, Turneul de Iarnă al NJO și multe alte concerte.

Cei peste 160 de membri ai orchestrei au fost selectați în urma unor audiții efectuate la diverse academii de muzică din Europa, studenții fiind invitați să lucreze cu reputați profesori și dirijori, cu scopul de a-și dezvolta abilitățile de interpreți în orchestre simfonice, ansambluri de muzică clasică de cameră sau contemporană și chiar operă.

Proiectul Festivalului de Vară al NJO a fost inițiat în anul 2001 de către reputatul muzician olandez Reinbert de Leeuw, care a asigurat directoratul artistic al festivalului până în anul 2010. I-a urmat la conducere faimosul dirijor chino-american Xian Zhang, urmat, la rândul său, în anul 2015, de Ewout van Dingstee (manager artistic) și de dirijorul Antony Hermus (consultant artistic).

Festivalul de Vară de la Gelderland are loc în fiecare an în luna august. Turneul de Iarnă se desfășoară în luna ianuarie în diverse săli de concert din Olanda. Printre dirijorii ansamblului NJO s-au numărat Philippe Herreweghe, Ivan Fischer, Jaap van Zweden și mulți alții. Formația s-a bucurat și de aportul unor compozitori rezidenți ca Steve Reich, Kaija Saariaho, John Adams, Mauricio Kagel și Wolfgang Rihm.

 

Lanto Communication organizează a şasea ediţie a Festivalului Internaţional “Vara  Magică” la Ateneul Român din Bucureşti în perioada 5 iulie – 23 august 2017.

Concertele sunt organizate în fiecare săptămână și prezintă pe afiş formaţii camerale, dar şi orchestre simfonice precum Orchestra Română de Tineret, Orchestra Naţională de Tineret a Olandei, Romanian Sinfonietta Orchestra și Orchestra Naţională de Cameră a Moldovei, alături de celebri dirijori şi solişti români şi străini.

Cea de a VI-a ediție a Festivalului „Vara Magică” reafirmă forța PARTENERIATULUI prin care Lanto Communication oferă publicului său o vară la standarde culturale europene.

Beneficiind de aer condiționat, Sala Mare a Ateneului Român va fi din nou gazdă primitoare a unui șir de evenimente artistice de nivel internațional.

Sub patronajul Primăriei Municipului Bucureşti

Biletele şi abonamentele s-au pus în vânzare pe www.eventim.ro şi la casa de bilete a Ateneului Român tel. 0733.612.948

Foto: Vara magica – facebook.com/FestivalulVaraMagica/

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.