Orchestra Naţională Radio este invitată să cânte Enescu la „Shanghai Spring International Festival 2013“
https://www.ziarulmetropolis.ro/orchestra-nationala-radio-este-invitata-sa-cante-enescu-la-shanghai-spring-international-festival-2013/

Concertul special oferit de ONR la Shanghai va avea loc vineri, 17 mai, într-una dintre cele mai reprezentative instituţii culturale din China şi din întreaga lume: Shanghai Oriental Art Center.

Un articol de Andrada Văsii|13 mai 2013

Concertul special oferit de Orchestra Națională Radio la Shanghai va avea loc vineri, 17 mai într-una dintre cele mai reprezentative instituţii culturale din China şi din întreaga lume:  Shanghai Oriental Art Center.

Într-una dintre cele mai mari metropole ale planetei – Shanghai (China) – univers fascinant în care se întâlnesc influenţe din toate culturile lumii, muzica lui Enescu va răsuna graţie Orchestrei Naționale Radio (ONR).

Evenimentul face parte din festivalul internaţional denumit „Shanghai Spring International Music Festival“. Sărbătoarea muzicală este organizată (într-o formă diferită) încă din 1960, constituind manifestarea de acest gen cu cea mai lungă tradiţie şi cu cea mai lungă durată per ediţie (21 de zile) dintre evenimentele lansate după înfiinţarea Republicii Populare Chineze.

52 de spectacole și concerte

Ediţia din acest an este una aniversară şi poartă numărul 30, datele între care se desfăşoară întregul festival fiind 28 aprilie – 18 mai 2013. Pe parcursul a 21 de zile, publicul iubitor de muzică şi de dans va avea ocazia să asiste la Shanghai, în diferite teatre ale metropolei, la 52 de spectacole şi concerte.

Ediţia din acest an va reuni ansambluri artistice importante din peste zece ţări ale lumii (printre care Franţa, Germania, Cehia, Anglia, România) care vor interpreta partituri ale ţării de provenienţă, dar şi lucrări vestite în spaţiul chinez.

85 de ani de la înființarea ONR

Participarea la această sărbătoare a muzicii face parte dintre evenimentele speciale dedicate împlinirii a 85 de ani de la înfiinţarea Radio România şi de la naşterea Orchestrei Naţionale Radio. De asemenea, momentul reprezintă o frumoasă continuare după concertul susţinut de ONR cu trei ani în urmă – în  iulie 2010 – cu ocazia Expoziţiei Universale de la Shanghai, în cadrul Zilei României.

 Tiberiu Soare va dirija ,,Rapsodia Română nr. 1“ de Enescu

Întregul eveniment se va desfăşura sub bagheta unuia dintre cei mai importanţi muzicieni români ai momentului: Tiberiu Soare, dirijor şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România.

Va fi prezentat publicului un repertoriu care aduce în prim plan creaţiile enesciene: ,,Rapsodia Română nr. 1“ – o superbă esenţializare a motivelor muzicale specific româneşti – şi „Simfonia nr. 1“. Programul va fi completat de „Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră“ semnat de Brahms (interpretat – la premiera absolută din 1881 – de compozitorul însuşi), solistă fiind de această dată pianista Xie Jingxian, originară chiar din Shanghai.

Gabriel Croitoru va interpreta „Ciorcârlia“

Surpriza serii, care va încununa demonstraţia de virtuozitate a orchestrei, va fi  constituită de celebra lucrare „Ciocârlia“, una dintre cele mai populare piese româneşti în rândul publicului chinez, cu participarea violonistului Gabriel Croitoru și a vioarii Guarneri, pe care a cântat însuşi George Enescu.

Foto credit: Virgil Oprina

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.