Orchestrele Radio România interpretează imnul Euroviziunii, alături de colegii din marile ansambluri europene
https://www.ziarulmetropolis.ro/orchestrele-radio-romania-interpreteaza-imnul-euroviziunii-alaturi-de-colegii-din-marile-ansambluri-europene/

Pe 21 iunie 1982, Parisul cânta şi dansa pentru prima oară marcând Sărbătoarea Muzicii în ziua solstiţiului de vară. Iniţiativă a ministrului culturii francez de la acea dată – Jack Lang – şi a compozitorului şi muzicologului Maurice Fleuret, Fête de la Musique a devenit treptat o sărbătoare internaţională a muzicii, marcată în peste 120 de ţări din lume în fiecare an, pe 21 iunie, prin evenimente dedicate muzicii, derulate cel mai adesea în aer liber.

Un articol de Petre Ivan|22 iunie 2020

Ideea evenimentului a pornit în Franța de la descoperirea (printr-un studiu de populație) a faptului că unul din doi tineri cânta la un instrument muzical, ceea ce a stârnit imaginația lui Maurice Fleuret de a-i reuni pe toți iubitorii muzicii într-o mare sărbătoare stradală.

Pentru a aniversa în acest an dificil sărbătoarea muzicii, European Broadcasting Corporation (EBU – Uniunea Europeană de Radio și Televiziune) – organizație din care face parte și Radio România – a ales să realizeze un spot video ce reunește 188 de muzicieni din 25 de orchestre din Europa! Sub sugestivul generic ”Uniți prin muzică” (”United in Music”), proiectul aduce împreună, în vremuri de izolare și pandemie, muzicieni din câteva dintre cele mai valoroase orchestre europene ce interpretează celebrul imn al Euroviziunii. 

Printre prestigioasele ansambluri ce iau parte la această inițiativă se numără BBC Philharmonic, Vienna Radio Symphony Orchestra, L’Orchestre National de France, Orchestra Sinfonica Nazionale RAI, Netherlands Radio Philharmonic Orchestra, Frankfurt Radio Symphony ș.a. 

Orchestrele și Corurile Radio România participă la acest inspirat proiect internațional virtual prin 6 muzicieni ce interpretează, alături de colegii lor din celălalte ansambluri europene, Te Deum – imn religios semnat de compozitorul francez Marc-Antoine Charpentier (1643 – 1704). Lucrarea a devenit extrem de cunoscută în întreaga Europă ca semnal audio utilizat de toate transmisiunile audio și video ale Euroviziunii, cum ar fi Concertul de Anul Nou de la Viena sau Concursul Eurovision. 

În spotul video realizat de EBU au interpretat Grațian Papară – flaut, Oleg Răileanu – trompetă, Octavian Ralea – contrabas (membri ai Orchestrei Naționale Radio), Ștefan Barbu și Cristina Dobrescu Bâzgan – vioară, Horațiu Ludușan – violoncel (membri ai Orchestrei de Cameră Radio).

Spotul poate fi urmărit online pe paginile de Facebook: Orchestrele și Corurile Radio și Radio România Muzical, începând din data de 22 iunie 2020.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Foto: Luciana Gingărașu

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.