Ore albastre, în martie la ARTHUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/ore-albastre-in-martie-la-arthub/

Expoziţia „Ore albastre” a fost vernisată pe 1 martie la galeria ARTHUB Bucureşti şi va rămâne deschisă până pe 24 martie.

Un articol de Liliana Matei|2 martie 2022

Nona Șerbănescu și Mugur Grosu, în calitate de curatori și artiști, împreună cu artiștii și performerii Liviu Acasandrei, Elena Andrei, Maria Balabaș, Angela Bontaș, Mădălina Brândușe, Ana Chiorean, Alex Fifea, Cristina Iacob, Lumi Mihai, Magdalena Pelmuș, Bogdan Pelmuș, Anamaria Pravicencu, Cătălin Rulea, Sabina Ulubeanu au deschis marți, 1 martie 2022, expoziția „Ore albastre”. Expoziția rămâne deschisă până pe 24 martie în galeria ARTHUB Bucharest, strada Budișteanu nr.10.

Tot marți, a avut loc lansarea antologiei „Un secol de poezie română scrisă de femei” de Alina Purcaru și Paula Erizanu, o carte în trei volume publicată de Editura Cartier.

„Ora albastră e momentul dintre noapte și zi când soarele se află sub linia orizontului, iar lumina sa reziduală dă cerului acea culoare intensă care poate prefigura ziua sau noaptea, răsăritul sau lăsarea deplină a întunericului”, spune Mugur Grosu, poet, curator și coordonator al proiectului. El adaugă: „Am ales acest nume pentru ambivalența sa, potrivită cu lirica românească scrisă de femei de-a lungul timpului: cu valoare, dar nu întotdeauna pusă în valoare.”

„Ore albastre” înseamnă o expoziție multimedia cu video-poeme și cu desene, instalații, pictură și colaj, adică lucrări inspirate de poemele selectate, cât și un salon literar cu participarea editurilor Cartier, Casa de Editură Max Blecher, Casa de Pariuri Literare, Charmides și frACTalia. Video-poemele au fost concepute plecând de la texte semnate de Nina Cassian, Iulia Hașdeu, Otilia Cazimir, Maria Bănuș, Mariana Marin, Veronica Micle și alte autoare. În 2021 colectivul ARTHUB alături de scriitorul Mugur Grosu și de invitatele lor au derulat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național proiectul „Îndepărtarea umbrei”, care a reunit sub o umbrelă multidisciplinară artiste și artiști din domenii precum arte vizuale, muzică, sound design, performance, literatură sau dans într-o încercare simbolică de a ridica vălul de pe lirica românească scrisă de femei de-a lungul timpului. În cadrul proiectului, echipe formate din două sau mai multe artiste/artiști au conceput și produs video-poemele din expoziția multimedia „Ore albastre”.

Expoziția include o componentă importantă dedicată literaturii scrise de autoare prin prezența celor cinci edituri de prestigiu care participă la salonul literar, unde publicul va avea un spațiu pentru lectură și relaxare și va putea participa la o serie de evenimente care vor fi anunțate pe parcursul lunii martie.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

13
/05
/22

Într-o mobilizare fără precent, foarte multe muzee, entități culturale, dar și spații neconvenționale din România au pregătit pentru vizitatori peste 210 evenimente, expoziții și activări pe 14 mai, la Noapea Muzeelor.

12
/05
/22

Pe 15 mai, de la ora 19:00, la Teatru³, va avea loc premiera spectacolului „Oameni singuratici”, un proiect al Teatrului Național Iași, realizat în coproducție cu FaPt - Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași / Deutsches Kulturzentrum Iași; o adaptare după piesa omonimă a lui Gerhart Hauptmann (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură), tradusă de Paul B. Marian, montată pe scena ieșeană de Florin Caracala.

12
/05
/22

Un nou concept de eveniment cultural, dedicat în premieră absolută segmentului de vârstă 0 - 3 ani, a epuizat deja biletele pentru prima serie de 4 spectacole, pusă în vânzare de organizatorul Opera Comică pentru Copii. “Bubu și Anotimpurile” este un concept creativ semnat Andreea Soare și Irina Furdui și constituie primul spectacol senzorial și muzical adresat bebelușilor. Reprezentații suplimentare au fost deja programate pentru 27, 28 mai și 4, 5 iunie.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

Compania de dans Jean-Claude Gallotta vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXII-a ediție a Întâlnirilor JTI. „My Ladies Rock”, în coregrafia lui Jean-Claude Gallotta va fi prezentat în premieră pentru publicul român la București, pe 30 iunie, ora 20:00, la Teatrul Național București, sala Ion Caramitru. Spectacolul va fi prezentat și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), pe 2 iulie, ora 17:00 și pe 3 iulie, ora 19:00 la sala Eugenio Barba din Sibiu.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.