Ore albastre, în martie la ARTHUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/ore-albastre-in-martie-la-arthub/

Expoziţia „Ore albastre” a fost vernisată pe 1 martie la galeria ARTHUB Bucureşti şi va rămâne deschisă până pe 24 martie.

Un articol de Liliana Matei|2 martie 2022

Nona Șerbănescu și Mugur Grosu, în calitate de curatori și artiști, împreună cu artiștii și performerii Liviu Acasandrei, Elena Andrei, Maria Balabaș, Angela Bontaș, Mădălina Brândușe, Ana Chiorean, Alex Fifea, Cristina Iacob, Lumi Mihai, Magdalena Pelmuș, Bogdan Pelmuș, Anamaria Pravicencu, Cătălin Rulea, Sabina Ulubeanu au deschis marți, 1 martie 2022, expoziția „Ore albastre”. Expoziția rămâne deschisă până pe 24 martie în galeria ARTHUB Bucharest, strada Budișteanu nr.10.

Tot marți, a avut loc lansarea antologiei „Un secol de poezie română scrisă de femei” de Alina Purcaru și Paula Erizanu, o carte în trei volume publicată de Editura Cartier.

„Ora albastră e momentul dintre noapte și zi când soarele se află sub linia orizontului, iar lumina sa reziduală dă cerului acea culoare intensă care poate prefigura ziua sau noaptea, răsăritul sau lăsarea deplină a întunericului”, spune Mugur Grosu, poet, curator și coordonator al proiectului. El adaugă: „Am ales acest nume pentru ambivalența sa, potrivită cu lirica românească scrisă de femei de-a lungul timpului: cu valoare, dar nu întotdeauna pusă în valoare.”

„Ore albastre” înseamnă o expoziție multimedia cu video-poeme și cu desene, instalații, pictură și colaj, adică lucrări inspirate de poemele selectate, cât și un salon literar cu participarea editurilor Cartier, Casa de Editură Max Blecher, Casa de Pariuri Literare, Charmides și frACTalia. Video-poemele au fost concepute plecând de la texte semnate de Nina Cassian, Iulia Hașdeu, Otilia Cazimir, Maria Bănuș, Mariana Marin, Veronica Micle și alte autoare. În 2021 colectivul ARTHUB alături de scriitorul Mugur Grosu și de invitatele lor au derulat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național proiectul „Îndepărtarea umbrei”, care a reunit sub o umbrelă multidisciplinară artiste și artiști din domenii precum arte vizuale, muzică, sound design, performance, literatură sau dans într-o încercare simbolică de a ridica vălul de pe lirica românească scrisă de femei de-a lungul timpului. În cadrul proiectului, echipe formate din două sau mai multe artiste/artiști au conceput și produs video-poemele din expoziția multimedia „Ore albastre”.

Expoziția include o componentă importantă dedicată literaturii scrise de autoare prin prezența celor cinci edituri de prestigiu care participă la salonul literar, unde publicul va avea un spațiu pentru lectură și relaxare și va putea participa la o serie de evenimente care vor fi anunțate pe parcursul lunii martie.

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.